2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Akcióban a Szeretem Foktőt Mozgalom - Cél a helyi madárpopuláció megóvása

2019. 04. 08., 09:08

Élhető család, fejlődő falu, összetartó közösség – ezekkel a célokkal jött létre ez év márciusában az a már közel ötven főt számláló civil kezdeményezés, a Szeretem Foktőt Mozgalom, amely a falu közösségi életének fellendítésén túl, a helyi környezeti és természeti értékek fejlesztését és megóvását is célul tűzte ki. Ennek apropóján az elmúlt hetekben több mint száz madárodút helyeztek ki célzottan Foktő területén, hogy ezzel is segítsék a helyi madárpopuláció fennmaradását - tájékoztatták szerkesztőségünket.

Madaraink egy része odúköltő, öreg fák törzsében, ágaikon vagy épp harkályok által vájt odukban költ. Viszont jelentkezik egy természeti probléma, hogy az erre alkalmas fák állománya fokozatosan csökken, és vannak az országban olyan területek, ahol már teljesen el is tűntek - írják közleményükben.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Szeretem Foktőt Mozgalom

Emiatt a cinegék, verebek és seregélyek, leggyakoribb odúköltőink, a lehetségesnél kisebb számban élnek a falvakban és városainkban. Mi ezt szeretnénk ellensúlyozni, az általunk készített fészekodúk kihelyezésével – mondta Paczér Balázs a Szeretem Foktőt Mozgalom alapítója.

A madárodúkat Foktő településen és annak közvetlen környezetében helyezték ki, az alábbi madárfajokra figyelemmel: kuvik, bagoly, vörös vércse, kék cinege és barát cinege, széncinege, mezei és házi veréb, nyaktekercs, csuszka, vörösbegy, ökörszem, házi rozsdafarkú, barázdabillegető, szalakóta és seregély.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Szeretem Foktőt Mozgalom

A szemfüles foktőiek a falu több pontján szabad szemmel is látható helyeken találkozhatnak a kihelyezett odúkkal, és bízunk abban, hogy egyre több és színesebb madárhang lengi majd körül kis falunkat - tette hozzá az alapító.

Íme a kihelyezett odúkról készült látványtérkép, amelyet a mozgalom facebook oldalán is megtalálhatnak.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Szeretem Foktőt Mozgalom


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés