2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Falunap és tarhonyafőző verseny Foktőn – javában tartanak az előkészületek

Zsiga Ferenc  |  2016. 04. 05., 11:01

Idén új színfolttal bővül a hagyományosan megrendezésre kerülő falunap Foktőn. A július 2-i eseményre tarhonyafőző versenyt hirdetnek, a „foktői tarhonyások” ragadványnevükhöz híven a pásztortarhonya főzés fortélyaiban is összemérik tudásukat. Az önkormányzat és vállalkozók összefogásával megvalósuló rendezvény kicsiknek és nagyoknak egyaránt élményekben gazdag programokat kínál.

Bakai Károly polgármester arról tájékoztatta portálunkat, hogy a falunap előkészületei megkezdődtek, az önkormányzat részéről Holler Károlyné, a vállalkozók képviseletében Kovács Ottó és Markó Ferenc vette kezébe az idén először tarhonyafőző versennyel is színesített program szervezését. A falunapot az ártéren lévő sportpályán július 2-án, szombaton tartják.

Holler Károlynét telefonon értük el, aki kis csalódással mondta: sajnos a P. MOBIL együttes az imént mondta le szereplését arra hivatkozva, hogy a falunaphoz közeli időpontban, július 30-án épp Kalocsán koncerteznek, de azon vannak, hogy helyettük élvonalbeli művészek is szórakoztassák a közönséget.

A falunap istentisztelettel kezdődik, a délelőtt és délután folyamán gyermekprogramokat, sportversenyeket, motoros találkozót tartanak. A tarhonyafőző versenyre is ekkor kerül sor azzal a nem titkolt céllal, hogy ez utóbbi egyszer akár tarhonyafőző fesztivállá is kinőheti magát. Az idősebb korosztály lakodalmas zenére, a fiatalabbak az esti óráktól disco zene mellett szórakozhatnak.

A kép illusztráció!
Forrás: illeskriszkonyhaja.blogspot.hu

Mint megtudtuk, a tarhonyafőző verseny fővédnöke a kalocsai Németh József, akinek a magyar gasztronómia élvonalában szerzett elismeréséit és titulusait most sem sorolnánk, viszont a főzőversennyel kapcsolatos információit szívesen megosztjuk olvasóinkkal.
A neves szakember elmondta: úgy tudja, a foktőiek ragadványneve, a „tarhonyások” onnan származik, hogy a népi viccelődés szerint a foktőiek nem a búzás, hanem a tarhonyás zsákot vitték ki a földre, és tévedésből azt vetették el. A mondák világába vesző történet hitelességét persze semmi nem bizonyítja, ám kitűnő alkalom arra, hogy erre felfűzve Foktőn tarhonyafőző versenyt tartsanak.

A verseny résztvevői a pásztortarhonya főzősében mérhetik össze tudásukat. Németh József természetesen a pásztortarhonya hagyományos paraszti elkészítésének módját is megosztotta velünk, ám mi sem természetesebb, hogy arról majd a helyszínen kívánunk meggyőződni.

A végleges program összeállítása után a témára még visszatérünk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés