2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

II. Foktői Tarhonyafesztivál – kimagasló kulináris és kulturális élmények

Zsiga Ferenc  |  2017. 07. 03., 11:00

Szinte napra pontosan egy éve tartották Foktőn az I. Tarhonyafesztivált, amelyen a csapadékos időjárás miatt idén jóval több volt az izgalom. Szombaton egészen hajnalig szakadt az eső, de talán a reggel 10 órakor megtartott ökonomikus, a magyar és székely himnusszal még inkább emelkedettebbé tett istentiszteletnek is köszönhetően a zivatarfelhők messze elkerülték a tarhonya fővárosát, Foktőt. A finoman simogató szellő ezúttal nemcsak hűtött, de messzire vitte a 12 főzőhelyen tarhonyára komponált, finomabbnál finomabb ételek illatát. Bakai Károly polgármester elismerően szólt a fesztivál színes rendezvénykínálatáról, a tarhonyás húsos káposztát legalább 1000 főre főző kalocsai Németh József, a szakmári Blaskó János mesterszakácsok, gasztronómiai szaktekintélyek (ők a Tarhonyafesztivál zsűrijét is alkották) és segítőik, Bojtor Tibor és Makainé Szabó Mária híres szakácsok produktumáról.

Mint emlékezetes, a Tarhonyafőző Fesztivál az új ciklussal újonnan alakult önkormányzat kezdeményezésére a hagyományos foktői falunapból nőtte ki magát.

Ám hogy miért éppen az ősi ételt, a tarhonyát választották névadónak, azt Kalocsa környékén talán mindenki ismeri. Aki még sem, annak elmondjuk: a foktőiek ragadványneve azért „tarhonyások”, mert a régmúltban gyökerező történet szerint a pityókás férjet megdorgálta az asszony, amiért még nem vetette el a búzát. Az meg részeg fejjel fogta a szárított tarhonyával teli zsákot, és a búza helyett azt szórta el a földön. Hiába esett az eső, hiába sütött a nap, a kenyérnek való csak nem akart kikelni.

A hatalmas rendezvénysátor előtti központi főzőhelyen készülő, foktőiesen húsos káposzta tarhonyával (székelykáposzta) étekhez ezúttal is gigantikus mennyiségű alapanyagot használtak fel.

Németh József a helyszínen arról számolt be, hogy 1 mázsa hús, 25 kilogramm hagyma,12 kilogramm száraztarhonya, 20 üveg lecsó, 15 kilogramm zsír, 15 kilogramm húsos szalonna, 6 kilogramm tv-paprika, 5 kilogramm paradicsom, só, bors, kömény, fokhagyma és kalocsai őrölt paprika alkotja a hatalmas főzőedényben reggel 9 órától készülő, kitűnő ízű tarhonyás húsos káposztát.

Németh József nem feledkezett meg arról, hogy dicsérő szavakkal illesse a foktői önkormányzat munkatársainak már tavaly is profi előkészítő munkáját, az egész rendezvényt levezénylő és jól összefogó Kovács Ottó önkormányzati képviselő és Markó Ferenc lokálpatrióták fáradhatatlan szervező tevékenységét.

A sportpályán megtartott eseményen 12 egyen sátorban főztek a versenybe benevezett csapatok, de versenyen kívül is kitűnő ételeket készített a helybéliek körében főzőtudományról is ismert Tóth Gábor, aki a népes számú Sport Baráti Kör tagjainak sütötte-főzte a legfinomabb falatokat.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Miközben a csapatok és a hozzájuk tartozó baráti társaságok főztek, alkottak, maradéktalanul megvalósult a rendezvény célja: barátságban együtt lenni, büszkén átélni az együvé, egy közösséghez tartozás, itt mindenki foktői ”tarhonyás”, mindenki foktőért van élményét.

Amikor a húsos káposztát tarhonyával osztani kezdték, a zsűri is munkához látott. Ez az ételbírálat azonban nem a klasszikus módon történt, ugyanis a főzőcsapatok az egyes ételek értékelésénél jó szívvel adott és fogadott tanácsokat is kaptak. Kicsit több hagymát, kevesebb zsírt, stb. Általános, szinte mindegyik csapatnak „felrótt” hiba volt, hogy a tarhonyát nem pirították le eléggé, de dicsérő, bíztató szó is szép számmal elhangzott.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A rendezvény egyik központi eseménye a Foktő és az erdélyi Máréfalva községek testvér-települési megállapodásának ünnepélyes aláírása volt. A díszes okiratot Bakai Károly és Kovács Imre polgármesterek írták alá. Mint emlékezetes, a foktőiek március 15-én voltak Máréfalván, ott született meg a testvér-települési megállapodás, amelyet immár a foktői nyilvánosság előtt is megerősítettek.

A máréfalviak delegációja a helyi néptánc együttessel és annak vezetőjével, idősebb Kovács Imrével érkezett, és a színpadon szép példáját adta annak: magyarként, kisebbségben milyen híven, autentikusan őrzik legszebb, bennünket velük szorosan összekötő hagyományainkat.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Idén a pénteki rotációs kapa verseny, a színpadi, a helyiek fellépésével is gazdagított néptánc produkciók, az estétől hajnalig tartó koncertek, na és persze a Tarhonyafőző Fesztivál főzőcsapatainak elismerései tették emlékezetessé a Foktői II. Tarhonyafesztivált.

Foktői II. Tarhonyafesztivál Főzőverseny helyezettjei

Szabadtűzi Lovagrend Vándorserlege

LST Csapat (Immár másodszor)

Arany Bogrács-díj

Bátyai Fokhagymások Egyesület (Varajti Gábor,Maros Attila)

LST Csapat

Ezüst Bogrács-díj

Jó étvágyúak Csapat

Dunatáj Nyugdíjasok Egyesülete, Foktő

Bronz bogrács-díj

Papleány és unokája

Kékszalag Csapat

Desszert kategória

1.Batáné Pálfi Erzsébet

2.LST Csapat

3.Papleány és unokája

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés