Szinte napra pontosan egy éve tartották Foktőn az I. Tarhonyafesztivált, amelyen a csapadékos időjárás miatt idén jóval több volt az izgalom. Szombaton egészen hajnalig szakadt az eső, de talán a reggel 10 órakor megtartott ökonomikus, a magyar és székely himnusszal még inkább emelkedettebbé tett istentiszteletnek is köszönhetően a zivatarfelhők messze elkerülték a tarhonya fővárosát, Foktőt. A finoman simogató szellő ezúttal nemcsak hűtött, de messzire vitte a 12 főzőhelyen tarhonyára komponált, finomabbnál finomabb ételek illatát. Bakai Károly polgármester elismerően szólt a fesztivál színes rendezvénykínálatáról, a tarhonyás húsos káposztát legalább 1000 főre főző kalocsai Németh József, a szakmári Blaskó János mesterszakácsok, gasztronómiai szaktekintélyek (ők a Tarhonyafesztivál zsűrijét is alkották) és segítőik, Bojtor Tibor és Makainé Szabó Mária híres szakácsok produktumáról.
Mint emlékezetes, a Tarhonyafőző Fesztivál az új ciklussal újonnan alakult önkormányzat kezdeményezésére a hagyományos foktői falunapból nőtte ki magát.
Ám hogy miért éppen az ősi ételt, a tarhonyát választották névadónak, azt Kalocsa környékén talán mindenki ismeri. Aki még sem, annak elmondjuk: a foktőiek ragadványneve azért „tarhonyások”, mert a régmúltban gyökerező történet szerint a pityókás férjet megdorgálta az asszony, amiért még nem vetette el a búzát. Az meg részeg fejjel fogta a szárított tarhonyával teli zsákot, és a búza helyett azt szórta el a földön. Hiába esett az eső, hiába sütött a nap, a kenyérnek való csak nem akart kikelni.
A hatalmas rendezvénysátor előtti központi főzőhelyen készülő, foktőiesen húsos káposzta tarhonyával (székelykáposzta) étekhez ezúttal is gigantikus mennyiségű alapanyagot használtak fel.
Németh József a helyszínen arról számolt be, hogy 1 mázsa hús, 25 kilogramm hagyma,12 kilogramm száraztarhonya, 20 üveg lecsó, 15 kilogramm zsír, 15 kilogramm húsos szalonna, 6 kilogramm tv-paprika, 5 kilogramm paradicsom, só, bors, kömény, fokhagyma és kalocsai őrölt paprika alkotja a hatalmas főzőedényben reggel 9 órától készülő, kitűnő ízű tarhonyás húsos káposztát.
Németh József nem feledkezett meg arról, hogy dicsérő szavakkal illesse a foktői önkormányzat munkatársainak már tavaly is profi előkészítő munkáját, az egész rendezvényt levezénylő és jól összefogó Kovács Ottó önkormányzati képviselő és Markó Ferenc lokálpatrióták fáradhatatlan szervező tevékenységét.
A sportpályán megtartott eseményen 12 egyen sátorban főztek a versenybe benevezett csapatok, de versenyen kívül is kitűnő ételeket készített a helybéliek körében főzőtudományról is ismert Tóth Gábor, aki a népes számú Sport Baráti Kör tagjainak sütötte-főzte a legfinomabb falatokat.
Miközben a csapatok és a hozzájuk tartozó baráti társaságok főztek, alkottak, maradéktalanul megvalósult a rendezvény célja: barátságban együtt lenni, büszkén átélni az együvé, egy közösséghez tartozás, itt mindenki foktői ”tarhonyás”, mindenki foktőért van élményét.
Amikor a húsos káposztát tarhonyával osztani kezdték, a zsűri is munkához látott. Ez az ételbírálat azonban nem a klasszikus módon történt, ugyanis a főzőcsapatok az egyes ételek értékelésénél jó szívvel adott és fogadott tanácsokat is kaptak. Kicsit több hagymát, kevesebb zsírt, stb. Általános, szinte mindegyik csapatnak „felrótt” hiba volt, hogy a tarhonyát nem pirították le eléggé, de dicsérő, bíztató szó is szép számmal elhangzott.
A rendezvény egyik központi eseménye a Foktő és az erdélyi Máréfalva községek testvér-települési megállapodásának ünnepélyes aláírása volt. A díszes okiratot Bakai Károly és Kovács Imre polgármesterek írták alá. Mint emlékezetes, a foktőiek március 15-én voltak Máréfalván, ott született meg a testvér-települési megállapodás, amelyet immár a foktői nyilvánosság előtt is megerősítettek.
A máréfalviak delegációja a helyi néptánc együttessel és annak vezetőjével, idősebb Kovács Imrével érkezett, és a színpadon szép példáját adta annak: magyarként, kisebbségben milyen híven, autentikusan őrzik legszebb, bennünket velük szorosan összekötő hagyományainkat.
Idén a pénteki rotációs kapa verseny, a színpadi, a helyiek fellépésével is gazdagított néptánc produkciók, az estétől hajnalig tartó koncertek, na és persze a Tarhonyafőző Fesztivál főzőcsapatainak elismerései tették emlékezetessé a Foktői II. Tarhonyafesztivált.
Foktői II. Tarhonyafesztivál Főzőverseny helyezettjei
Szabadtűzi Lovagrend Vándorserlege
LST Csapat (Immár másodszor)
Arany Bogrács-díj
Bátyai Fokhagymások Egyesület (Varajti Gábor,Maros Attila)
LST Csapat
Ezüst Bogrács-díj
Jó étvágyúak Csapat
Dunatáj Nyugdíjasok Egyesülete, Foktő
Bronz bogrács-díj
Papleány és unokája
Kékszalag Csapat
Desszert kategória
1.Batáné Pálfi Erzsébet
2.LST Csapat
3.Papleány és unokája