A hagyományos foktői falunapból nőtte ki magát a községi sportpályán július 2-án, szombaton első alkalommal megrendezett Tarhonyafőző Fesztivál, a gigantikus mennyiségű és kitűnő ízű lecsós pásztortarhonyát máris a magyarországi, közép-európai rekordok között jegyzik. Ám ettől is fontosabb, hogy maradéktalanul megvalósult az esemény „filozófiája”: barátságban együtt lenni, főzögetni, önfeledten szórakozni, átélni az egy közösséghez tartozás, a „valamennyien foktőiek vagyunk” máshoz nem hasonlítható élményét.
A tavalyi falunapon jött az ötlet, hogy Tarhonyafőző Fesztivállal emlékezzenek a foktőiek „tarhonyások” ragadványnevére, amely az ősökre való mókás emlékezés, közös ünneplés mellett marketing szempontból is egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy a település lakói az ilyen formán elhíresült ősi ételen keresztül is valami csak rájuk jellemzőt alkossanak.
Jelentem, sikerült! Egy minden részletében jól átgondolt és sikeresen megszervezett fesztivált hoztak tető alá a foktőiek, akik az önkormányzat önzetlen munkatársai mellett az ilyen rendezvényekben országos elismerést szerzett Németh József és kitűnő barátai szakértelmére is támaszkodhattak. Az ínycsiklandó finomságok tarhonyára komponálva célkitűzés tehát megvalósult!
Bakai Károly polgármester elismerően szólt a fesztivál színes rendezvénykínálatáról, a rekord lecsós pásztortarhonyát főző Németh József, Blaskó János, Bojtor Tibor és Makainé Szabó Mária gasztronómiai szaktekintélyek közreműködéséről, akik egyben a Tarhonyafőző Fesztivál zsűrijét is alkották. Külön kiemelte Kovács Ottó képviselő szervező munkáját, de mint mondta: az eseménynek nem a rekordállítás, sokkal inkább az volt a célja, hogy a foktőiek ezzel a rendezvénnyel is tisztelegjenek elődeik, múltjuk előtt, barátságban együtt legyenek, szórakozzanak, főzögessenek, átéljék az egy közösséghez tartozás, a „valamennyien foktőiek vagyunk” semmihez nem hasonlítható érzését.
A polgármester tréfásan felelevenítette, miért is hívják a foktőieket tarhonyásoknak. A régmúltban gyökerező történet szerint a pityókás férjet megdorgálta az asszony, amiért a búzát még nem vetette el. Az meg fogta a szárított tarhonyával telki zsákot, és elszórta a földön annak rendje-módja szerint. Az igazi baj persze nem abból kerekedett, hogy a búza a kamrában maradt, hanem hogy az asszony mindezt elpletykázta a piacon. Ebből is látható, hogy a férfibűnök áthárításának a faluban is régi hagyománya van.
Ugyan a rendezvény a barátság jegyében született, de azért mindenki annak reményében gyújtott a bogrács alá, hogy a zsűri az ő főztjét találja a legjobbnak.
Ahogy a 15 csapat a 20 féle ételt – természetesen valamennyit tarhonyára komponálva – a zsűri asztalára tette, megkezdődött az értékelés. A nagy kreativitásra valló ételek pontozásos bírálatánál személyesen is ott voltam, ezért igazolhatom: az ítészek rendkívül körültekintően jártak el. Egyebek mellett ilyen mondatok is elhangzottak, hogy „…erősen érzik a marha, a babérlevél íze… a tarhonya nagyon vegetás…” , de természetesen sok volt a dicsérő szó is, és esetenként a vélemények is különböztek. Annyi bizonyos, hogy nem volt olyan „titkos” fűszerkeverék, aminek összetevőire ízlelés alapján Németh József és kollégái ne derítettek volna fényt. Ám még a sokat látott, kóstolt szaktekintélyek is felkapták a fejüket, amikor például Batáné Pálfy Erzsébet tarhonya „vargabélese”, vagy a foktői önkormányzat csapata kapros, túros tarhonyakölteménye édes és sós változatban megérkezett.
Amint az értékelő lapok elkészültek, Németh József Gál Gábort, a magyarországi rekordok.hu regisztrátorát és Bakai Károlyt invitálta az óriás, 500 literes bográcsban főtt, majd egy másikban tálalt, a magyar trikolor színeiben pompázó lecsós pásztortarhonyához, hogy azt megízleljék.
Az osztatlan elismerést követően Németh József az összetevőket is ismertette. Elsőként a foktői asszonyok kézzel készített, 30 kilogramm tarhonyáját méltatta, majd jött a 40 kiló burgonya, 20 kiló hartai füstölt kolbász, 20 kiló császár-, és kenyérszalonna, 20 kiló tölteni való paprika, 10 kiló paradicsom, ugyanennyi vöröshagyma és persze a víz és a fűszerek. Mindösszesen 250 kilogramm, kizárólag magyar élelmiszer került a bográcsba, így Foktőn beteljesült a szlogen: „Magyar asztalra magyar alapanyagot!” A rekordot regisztráló Gál Gábor szerint a foktői lecsós pásztortarhonya végső súlya a főzés közbeni súlyveszteség miatt 216 kilogramm 45 dekagramm volt, ami magyar, egyben közép-európai rekord!
A végig jó hangulatban zajló rendezvényen a foktői táncosok autentikus népviseletben léptek fel, majd este 19 órakor a nagyszínpadon Gombos János volt polgármester vette át a Foktő Község Díszpolgára, Kistamás József pedig a Foktő Község Sportjáért kitüntetést. A volt polgármester méltatásakor elhangzott: 17 éves működése alatt kimagasló érdemeket szerzett a község fejlesztésében. Egyebek mellett az ő vezetése idején, a környező községeket megelőzve valósult meg a telefon-, a földgáz-, és szennyvízhálózat beruházás, de a közösségi élet terültén is számos eredmény született.
Kistamás József laudációjában elhangzott: a falu sportjáért tett erőfeszítései példaértékűek. Nyomdokába lépve, az idei évtől immár újra van a községnek önálló futballcsapata, de más szakosztályok is szerveződhetnek. Mindkét kitüntetett munkásságát nehezen szűnő tapssal is elismerte a közönség.
Az foktői I. Tarhonyafőző Fesztivál a Karthago együttes koncertjével zárult. Kis képzelőerővel talán ide illik a Karhago: Ugye eljössz még? című dalában feltett kérdés, amire a válasz: Köszönjük, hogy velünk voltatok, találkozzunk jövőre is!
Foktői I. Tarhonya Fesztivál helyezettjei
Népi ételek kategória:
I. Papleány és unokája- Kemény tarhonya
II. Máltai szeretett szolgálat - Tarhonyás sertés hús
III. Kék szalag csapat - Bográcsos tarhonya
Különleges ételek:
I. Samu és Barátai - Csülkös-lábszár tarhonyával
II. Tarhonya vetők - Kukoricás birkapörkölt tarh.
III. Csiri-biri csapat - Mediterrán tarhonyás lecsó
Desszertek kategória:
I. Önkormányzat 2-es csapat - Kapros-túrós tarhonya
II. Batáné Pálfi Erzsébet - Tarhonyás béles
III. Nyald meg a Kanalat Team - Tarhonya felfújt
Vándorserleg SZABADTŰZI LOVAGREND felajánlása:
L.S.T. csapat - Tarhonyás krumpli leves tejfellel, Tarhonyás langaló, Tarhonyás fagyi
Legvidámabb csapat Különdíj: Szaminok csapata