2017. 09. 23. szombat
Tekla
: 310 Ft   : 258 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 351 Ft/l   Írjon nekünk

Rekordot állított a foktőiek I. Tarhonyafőző Fesztiválja – Ínycsiklandó finomságok tarhonyára komponálva

Zsiga Ferenc  |  2016. 07. 03., 21:10

A hagyományos foktői falunapból nőtte ki magát a községi sportpályán július 2-án, szombaton első alkalommal megrendezett Tarhonyafőző Fesztivál, a gigantikus mennyiségű és kitűnő ízű lecsós pásztortarhonyát máris a magyarországi, közép-európai rekordok között jegyzik. Ám ettől is fontosabb, hogy maradéktalanul megvalósult az esemény „filozófiája”: barátságban együtt lenni, főzögetni, önfeledten szórakozni, átélni az egy közösséghez tartozás, a „valamennyien foktőiek vagyunk” máshoz nem hasonlítható élményét.

A tavalyi falunapon jött az ötlet, hogy Tarhonyafőző Fesztivállal emlékezzenek a foktőiek „tarhonyások” ragadványnevére, amely az ősökre való mókás emlékezés, közös ünneplés mellett marketing szempontból is egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy a település lakói az ilyen formán elhíresült ősi ételen keresztül is valami csak rájuk jellemzőt alkossanak.

Jelentem, sikerült! Egy minden részletében jól átgondolt és sikeresen megszervezett fesztivált hoztak tető alá a foktőiek, akik az önkormányzat önzetlen munkatársai mellett az ilyen rendezvényekben országos elismerést szerzett Németh József és kitűnő barátai szakértelmére is támaszkodhattak. Az ínycsiklandó finomságok tarhonyára komponálva célkitűzés tehát megvalósult!

Képgaléria megtekintése (32 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Bakai Károly polgármester elismerően szólt a fesztivál színes rendezvénykínálatáról, a rekord lecsós pásztortarhonyát főző Németh József, Blaskó János, Bojtor Tibor és Makainé Szabó Mária gasztronómiai szaktekintélyek közreműködéséről, akik egyben a Tarhonyafőző Fesztivál zsűrijét is alkották. Külön kiemelte Kovács Ottó képviselő szervező munkáját, de mint mondta: az eseménynek nem a rekordállítás, sokkal inkább az volt a célja, hogy a foktőiek ezzel a rendezvénnyel is tisztelegjenek elődeik, múltjuk előtt, barátságban együtt legyenek, szórakozzanak, főzögessenek, átéljék az egy közösséghez tartozás, a „valamennyien foktőiek vagyunk” semmihez nem hasonlítható érzését.

A polgármester tréfásan felelevenítette, miért is hívják a foktőieket tarhonyásoknak. A régmúltban gyökerező történet szerint a pityókás férjet megdorgálta az asszony, amiért a búzát még nem vetette el. Az meg fogta a szárított tarhonyával telki zsákot, és elszórta a földön annak rendje-módja szerint. Az igazi baj persze nem abból kerekedett, hogy a búza a kamrában maradt, hanem hogy az asszony mindezt elpletykázta a piacon. Ebből is látható, hogy a férfibűnök áthárításának a faluban is régi hagyománya van.

Ugyan a rendezvény a barátság jegyében született, de azért mindenki annak reményében gyújtott a bogrács alá, hogy a zsűri az ő főztjét találja a legjobbnak.

Képgaléria megtekintése (32 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ahogy a 15 csapat a 20 féle ételt – természetesen valamennyit tarhonyára komponálva – a zsűri asztalára tette, megkezdődött az értékelés. A nagy kreativitásra valló ételek pontozásos bírálatánál személyesen is ott voltam, ezért igazolhatom: az ítészek rendkívül körültekintően jártak el. Egyebek mellett ilyen mondatok is elhangzottak, hogy „…erősen érzik a marha, a babérlevél íze… a tarhonya nagyon vegetás…” , de természetesen sok volt a dicsérő szó is, és esetenként a vélemények is különböztek. Annyi bizonyos, hogy nem volt olyan „titkos” fűszerkeverék, aminek összetevőire ízlelés alapján Németh József és kollégái ne derítettek volna fényt. Ám még a sokat látott, kóstolt szaktekintélyek is felkapták a fejüket, amikor például Batáné Pálfy Erzsébet tarhonya „vargabélese”, vagy a foktői önkormányzat csapata kapros, túros tarhonyakölteménye édes és sós változatban megérkezett.

Amint az értékelő lapok elkészültek, Németh József Gál Gábort, a magyarországi rekordok.hu regisztrátorát és Bakai Károlyt invitálta az óriás, 500 literes bográcsban főtt, majd egy másikban tálalt, a magyar trikolor színeiben pompázó lecsós pásztortarhonyához, hogy azt megízleljék. 

Az osztatlan elismerést követően Németh József az összetevőket is ismertette. Elsőként a foktői asszonyok kézzel készített, 30 kilogramm tarhonyáját méltatta, majd jött a 40 kiló burgonya, 20 kiló hartai füstölt kolbász, 20 kiló császár-, és kenyérszalonna, 20 kiló tölteni való paprika, 10 kiló paradicsom, ugyanennyi vöröshagyma és persze a víz és a fűszerek. Mindösszesen 250 kilogramm, kizárólag magyar élelmiszer került a bográcsba, így Foktőn beteljesült a szlogen: „Magyar asztalra magyar alapanyagot!” A rekordot regisztráló Gál Gábor szerint a foktői lecsós pásztortarhonya végső súlya a főzés közbeni súlyveszteség miatt 216 kilogramm 45 dekagramm volt, ami magyar, egyben közép-európai rekord!

Képgaléria megtekintése (32 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A végig jó hangulatban zajló rendezvényen a foktői táncosok autentikus népviseletben léptek fel, majd este 19 órakor a nagyszínpadon Gombos János volt polgármester vette át a Foktő Község Díszpolgára, Kistamás József pedig a Foktő Község Sportjáért kitüntetést. A volt polgármester méltatásakor elhangzott: 17 éves működése alatt kimagasló érdemeket szerzett a község fejlesztésében. Egyebek mellett az ő vezetése idején, a környező községeket megelőzve valósult meg a telefon-, a földgáz-, és szennyvízhálózat beruházás, de a közösségi élet terültén is számos eredmény született.

Kistamás József laudációjában elhangzott: a falu sportjáért tett erőfeszítései példaértékűek. Nyomdokába lépve, az idei évtől immár újra van a községnek önálló futballcsapata, de más szakosztályok is szerveződhetnek. Mindkét kitüntetett munkásságát nehezen szűnő tapssal is elismerte a közönség.

Az foktői I. Tarhonyafőző Fesztivál a Karthago együttes koncertjével zárult. Kis képzelőerővel talán ide illik a Karhago: Ugye eljössz még? című dalában feltett kérdés, amire a válasz: Köszönjük, hogy velünk voltatok, találkozzunk jövőre is!

Képgaléria megtekintése (32 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Foktői I. Tarhonya Fesztivál helyezettjei

Népi ételek kategória:
I. Papleány és unokája- Kemény tarhonya
II. Máltai szeretett szolgálat - Tarhonyás sertés hús
III. Kék szalag csapat - Bográcsos tarhonya

Különleges ételek:
I. Samu és Barátai - Csülkös-lábszár tarhonyával
II. Tarhonya vetők - Kukoricás birkapörkölt tarh.
III. Csiri-biri csapat - Mediterrán tarhonyás lecsó

Desszertek kategória:
I. Önkormányzat 2-es csapat - Kapros-túrós tarhonya
II. Batáné Pálfi Erzsébet - Tarhonyás béles
III. Nyald meg a Kanalat Team - Tarhonya felfújt

Vándorserleg SZABADTŰZI LOVAGREND felajánlása:
L.S.T. csapat - Tarhonyás krumpli leves tejfellel, Tarhonyás langaló, Tarhonyás fagyi

Legvidámabb csapat Különdíj: Szaminok csapata

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017-09-21 17:28:07
A demencia Európa szerte több mint 7 millió, Magyarországon nagyjából 250 ezer embert és környezetüket érinti nap mint nap. A betegség súlyos terhet ró nemcsak a betegekre, hanem családjukra is, amelyre a Magyar Telekom rendhagyó módon, egy önálló kisfilmmel hívja fel a figyelmet.
2017-09-20 22:45:31
A Paks II. beruházásnál minden szerződéses munka előkészítése és lefolytatása a nyilvánosság előtt fog zajlani, teljes összhangban az európai uniós követelményekkel – mondta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója szerdán a leendő ötös és hatos blokk helyszínén, Pakson.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 09. 22., 22:00
Kirándulást ne tervezz délutánra, vagy vigyél magaddal esernyőt is! Viszont szerencsére a piacra mehetsz reggel, még eső előtt. Még >>>
2017. 09. 22., 14:02
Még a múlt hétvégi viharban szakadt le ennek a fának az ága. Valószínűleg azért nem takarították el, mert alig lehet észrevenni. Még >>>
2017. 09. 21., 20:54
2019-re négysávos lesz az 54-es főút kecskeméti szakasza. Még >>>
2017. 09. 21., 18:00
A 40 éves kecskeméti nő 2017. szeptember 16-án ismeretlen helyre távozott lakásából. Azóta életjelet nem adott magáról, jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen. Ha látta, hívja a rendőrséget! Még >>>
2017. 09. 21., 13:39
Egy országos programsorozathoz, az Ars Sacra Fesztiválhoz csatlakozva Nyitott Templomok Napját tartott a Kalocsai Református Egyházközség szeptember 16- án, szombaton Hunyadi utcai templomukban. Még >>>
2017. 09. 20., 09:01
Szabó Gyula is fényképezőgépet ragadott és megörökítette nekünk a kalocsai Dunát alkonyat idején. Köszönjük! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-09-18 21:21:12
 3 Nyugdíjas szavazóknak múmia jelőlt. Jó választás, gratula!

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

 MrSmith
 2017-09-08 11:01:24
 5 "Most egy proli kerékpárútra lehet kiteríteni majd a törülközőket? A kisgyerekek veszélyben lesznek a száguldó kerékpárosoktól? " Alaira...

Az elnyert forrásból megújul a már meglévő, de nagyon elhasználódott, töredezett kerékpárút a település és az üdülőterület közt, és egy teljesen új kerékpárutat is kiépítenének, amely a korábban rebesgetett tervektől eltérően a tavat nem kerüli meg. Az első utcától haladna a kilencedik utcáig, végig a parton, majd tovább az erdőbe egy vargabetű erejéig. Sok fát ki akarnak vágni. Állítólag az üdülőtulajdonosok kérték.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A brit védelmi miniszter, Michael Fellon a napokban arról számolt be, hogy kollégájával, Khalid bin Mohammad Al-Attaiyah katari védelmi miniszterrel, szándéknyilatkozatot írtak alá 24 darab Eurofighter Typhoon eladásáról.
Az idén hetedik alkalommal rendezték meg az ostravai NATO napok egyik kiemelkedő eseményét, a Mi-17-es nemzetközi szimulátor versenyt.
A napokban, 2017. szeptember 14-én megérkezett Izraelbe a soron következő 2 F-35A Lighting II (Adir) típusú ötödik generációs vadászrepülőgép a Nevatim légibázisra.
A Brazil Légierő tervek szerint 2017 októberében-novemberében veheti majd át az utolsó 2, az Embraer Defense and Security által modernizált F-5FM Tiger II típusú vadászrepülőgépeit – írja a Jane’s Defence Weekly.