2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Vidámság, felhőtlen szórakozás a Foktői Falunapon – A főzőverseny étkeibe ismét belekerült a legendás tarhonya

Zsiga Ferenc  |  2022. 07. 04., 08:51

Felhőtlen kikacsolódást ígértek a foktői falunap szervezői, és bizton mondhatni, nem csak átvitt értelemben tartották a szavukat. A pénteki 36 fokos rekkenő meleg szombaton a déli órákra 30 fokosra szelídült, ráadásul reggeltől a késő esti órákig lengedező szél hűtötte a fellépőket és a közönséget. Így a gondos szervezésnek is köszönhetően minden adott volt ahhoz, hogy gyermekek és felnőttek számára egyaránt vidám és emlékezetes legyen július 2-a, szombat, a 2022. évi Foktői Falunap.

A fiatalok már pénteken bemelegíthettek, a futballpályán felállított nagyszínpadon 21 órától DJ Krausz cserélgette a lemezeket, jó hangulatú disco műsorral szórakoztatta az est retro és modern számokra egyaránt fogékony közönségét.

Szombaton 10 órától a Kalocsai Fúvószenekar adott koncertet, mintegy hívogatva a 10:30 – kor kezdődő ökumenikus istentiszteletre. Az óvodások izgalmakkal teli, szívet-lelket gyönyörködtető műsora a fellépést követő habpartiban teljesedett ki.

A 12 órakor kezdődő ebédre felszolgált kitűnő tarhonyás töltött káposzta persze felerősítette a foktőiek különös, anekdotával színesített kapcsolatát a tarhonyával, amelynek történetét a korábbi falunapok és a tarhonyás ételek főzőversenye alkalmával már többször megírtuk. Erre tekintettel ezzel most nem terheljük az olvasókat.

Viszont arról mégis beszámolunk, hogy az idei Falunapra meghirdetett tarhonyás ételek főzőversenyén ugyan kevesebben indultak mint a korábbi években, de a főzőcsapatok és főzőmesterek a szakavatott zsűri szerint igencsak kitettek magukért. A szoros mezőnyben persze ezúttal is inkább a részvétel, a baráti szálak erősítése, a jó hangulat, mint az elért helyezés volt a fontos.

A gasztronómiai élményektől eltelt közönség először a 14 órakor színpadra lépő Géderlaki Katolikus Férfikórus műsorát láthatta, hallhatta, majd a publikumot a méltán díjakkal is elismert Fajszi és Foktői Hagyományőrző Néptáncegyüttesek műsora szórakoztatta.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Műfaját tekintve a Foktői Mikroszínpad produkciója annyiban tért el a prózai előadásmódtól, hogy a szöveg és dal szórakoztató, népies humorral átszőtt, Foktőre adaptált színes egységet alkotott. Meg is lett a jutalma: a vastaps.


A generációkat ötvöző Fajszi Szilas Hagyományőrző Néptáncegyüttes második fellépése mind időben, mind dinamikájában felülmúlta az elsőt, és méltó befejezése volt a végig jó hangulatú kultúrműsornak.


Kaczor Feri mulatós műsorát, a tombola játékot és a főzőverseny díjainak kiosztását az Erox olasz slágerei követték, hogy aztán 20:30 órától a hivatásos előadóművészek sorát a legtöbb látogatót vonzó Mystery Gang koncertje zárja.

A másfél órás koncertet a homokmégyi lakodalmas banda késő esti órákba nyúló bálja követte. Ám hogy el ne feledkezzünk róla, a 2022. évi Foktői Falunapon az ugrálóvár, a vidámpark, az arcfestés és csillámtetkó, a buborékfoci a falu legifjabb polgárai számára is felhőtlen és vidám kikapcsolódást nyújtott.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:12:18
Önbizalom-erősítő tábor gyerekeknek gyakorlott mentálhigiénés szakemberek vezetésével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK