2023. 12. 01. péntek
Elza
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Hitéleti párbeszéd határokon át - Erdélyi plébánosok látogatása Géderlakon

2023. 07. 16., 20:22

A Kalocsai Főegyházmegye Solti Esperesi Kerületének esperese, Vass Huba meghívására Erdélyből érkeztek plébánosok, hogy a Főegyházmegye Duna menti településeivel, az itteni hitélettel ismerkedjenek.

Kovács Károly csíkdámfalvai és Elekes Szabolcs borszéki plébánosok július 11-én Géderlakon, a Szent László templomban vizitáltak. 


Vass Huba, a Kalocsai Főegyházmegye Solti Esperesi Kerületének esperese elmondta:

Mielőtt solti plébánosi és esperesi megbízást kaptam, öt évig Géderlakon voltam plébános, így kézenfekvő volt, hogy a Duna menti települések katolikus templomainak sorra látogatásakor Gedérlak egyetlen műemléke, a katolikus templom kiemelt helyen szerepel. (...) Különösen nyáron látogatják sokan a templomot, például Németországból, Hollandiából, Dániából kerekeznek ide a nemzetközi kerékpárúton.A Csíkdámfalváról érkezett Kovács Károly plébános ízes erdélyi kiejtéssel mondta a Kalocsai Néplap Online munkatársának:

Nagyon jól érzem magam Magyarországon, itt a Főegyházmegyében. Én mindig azzal a gyermekkori varázzsal érkezem meg, hogy itt minden másabb, minden jobb, minden szebb – és én ilyennek is látom. Különösen jó szívvel jövök erre a környékre, az Alföldre. A hegyek, erdők, patakok közül érkezve az Alföld első látásra kicsit egyhangúnak tűnhet, de ez egy felszínes vélemény. Inkább közel kell menni, meg kell csodálni az egyes tanyákat, be kell oda jutni, beszélgetni az emberekkel, és attól lesz igazán izgalmas. Most hol viharok vannak, hol nagyon meleg, de itt még nem találkoztam olyan viharral, hogy harangozni kelljen.
Csíkdámfalván a harang zúgása eltolja a felhőket, ezért nem lesz villámcsapás, jégeső a környéken.

Az imádság fontos persze, de használjuk a templom harangjait is erre. Úgyhogy a harangozó nálunk nagy becsben van tartva, mert ha a harangozó sikeresen elverte a jeget, akkor a régi erdélyi szokás szerint a termésből adományoztak neki. A mi harangozónk nagyon ügyes, meg is érdemli, ha sikeres” – foglalta össze látogatása tapasztalatait a hírportálnak a csíkdámfalvai plébános.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 29., 12:25
A paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – mondta Szijjártó Péter miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyal a következő időszak feladatairól. A külgazdasági és külügyminiszter ezt megelőzően az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán arról beszélt, hogy a két új blokk építése a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően zajlik. A Joint Venture Szövetség pécsi fórumán is kiemelt téma volt a Paks II. beruházás. (x)
2023-11-30 15:30:52
Ismét közeleg december 6-a, Szent Miklós napja, ami egyben a Magyar Pálinka Napja, ünnepe is. Ebből az alkalomból a Magyar Pálinka Lovagrend immáron tizenhetedik alkalommal szervez ünnepséget, amelynek idén Kalocsa város ad helyet. Az eseményen Font Sándor országgyűlési képviselő, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke is részt vesz.
2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 01., 08:45
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Simó Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Az első feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK