2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Berta Sándor borász: A Szent Orbán szobor borral locsolása a legnagyobb dicsőség

2019. 06. 18., 09:57

A hajósi Berta Sándorral a Hajós-Bajai borvidékről, a borkészítés folyamatának átalakulásáról, a borászatok korszerűsödéséről, a megszokott szőlőfajták eltűnéséről, az új fajták népszerűségéről és a vásárlói igények változásairól beszélgettünk.

- Berta Sándor idén Hajós Város borának címét nyerte el, kékfrankos sillerével és az Orbán napi locsolóbor címet is kiérdemelte. Így aligha faggathatnánk mást arról, milyen a jó hajósi bor, amely készítésének alapjait édesapjától tanulta. Sándor, milyen volt régen, és milyen most a jó hajósi és környékbeli bor?

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

- A hajósi borászok életében a Szent Orbán, vagyis a szőlészek és borászok védőszentje szobor locsolása a legnagyobb dicsőség. A minden évben megrendezett Hajósi Borversenyen a legtöbb pontot elérő borok tulajdonosai kapják meg ezt a lehetőséget fehér, rozé és vörös bor kategóriában, csak előző évjáratú borral lehet ezt megtenni. Minden évben 150- 200 mintával neveznek erre a borversenyre.

A Hajós- Bajai borvidéken a hajósi a legnagyobb borverseny,

ahol külön díjat kapnak az adóraktári borászatok, amelyek hivatalosan árulhatnak bort és külön díjat kapnak a kistermelők. Az idei évben adóraktári borászatok között fehérborral a Trautwein Hungária Kft. traminivel, rozé és siller borral a Berta Pince kékfrankos sillerrel és vörösborral, az Umennhoffer Pince kadarkájával, kistermelői kategóriában Berecz József Generosával locsolhatta meg a szobrot.

A legtöbb pontszámot elért két bor: a Berta Pince kékfrakos sillere- Hajós város bora, az Umenhoffer Pince kadarkája pedig a Hajósi Barokk kastély bora lett.

Ezekről az eredményekről még semmilyen formában nem adott hírt a média, pedig erre mindannyian büszkék vagyunk.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Ajánlom olvasóik figyelmébe egynapos rendezvényeinket, amelyeken a hajósi borokat több pincészetben is meg lehet kóstolni. Ilyen a

  • Tavaszi pincenyitogató, általában Húsvét előtti héten
  • Fröccsözön, Országos Koccintás napján általában június utolsó hétvégéjén
  • Halloweeni Tökös újbor kóstoló
  • Adventi nyitott pincék, Karácsony előtt két héttel
  • Három napos rendezvényünket, az Orbán Napi Borünnepet minden év május utolsó hétvégéjén tartjuk.

A borkészítés folyamata meglehetősen sok változáson esett át az utóbbi évtizedekben. Értem ez alatt a szőlőfeldolgozást és erjesztést, a borok érlelését, készre kezelését és az ezeknél alkalmazott technológiai eljárásokat, de maguk a tároló és feldolgozó eszközök is sokat változtak.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Őseink még a filoxérával szembesültek, a mai szőlésznek a lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész mellett a melegedő időjárásnak köszönhetően új kártevőkkel, például a már érő szőlőben megjelenő muslicák okozta rothadással – ami a fürt belsejéből kifelé rohasztja el a fürtöt – kell megbirkóznia. Újabbnál-újabb szőlőfajtákat nemesítenek, hogy a szőlők jobban ellenálljanak az említett betegségeknek, ezáltal csökkentve a növényvédőszer használatot és termelési költségeket.

Bács-Kiskun megye, a Kalocsai-Sárköz legrégibb, legnagyobb hagyománnyal rendelkező borünnepe egy év híján négy évtizede töltötte meg újra szakmai programokkal, vidámsággal, muzsikával, távoli vidékekről is érkező, borszerető közönséggel a hajósi Pincefalut.
bővebben ...

Elődeink még lábbal taposták a szőlőt, hogy mustot kapjanak, de ma már a gyermekkoromban használt, kézzel tekert darálóknak is leáldozott. Napjainkban elengedhetetlen a szőlő bogyózása vagyis a bogyó elválasztása a kocsánytól, azért hogy a jó minőségű tisztított must kiváló alapot adjon egy minőségi bor elkészítéséhez.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Nagyapáink fahordóit már leselejteztük, helyette új fahordókat (barrique), rozsdamentes és műanyag tartályokat használunk és a szőlőfeldolgozás gépei is rozsdamentes anyagokból készülnek. A reduktív borkészítési technológia ,ami

a fehér és rozé borok elkészítésének elengedhetetlen feltétele, megköveteli a az oxidáció mentes tárolóedények használatát,

tehát a műanyag és rozsdamentes tartályokban ezeket a borokat érleljük, a vörösborokat viszont lehet fahordóban és az előbb említett anyagú tárolóeszközökben is tartani a minimális oxidáció fenntartásával.

Az időjárás melegedése miatt a szüretek időpontja is előrébb került, nem ritka a korai fajtáknál, mint az irsai olivér, cserszegi fűszeres az augusztus eleji szüret és a kései érésű kövidinkát és cabernetfranc-t és sauvignon-t is viszonylag magas mustfokkal lehet szedni.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Negyven éve még „összesegítettek” az emberek, közös, jó hangulatú családi szüretek voltak, ez mára eltűnt. Létezik még a kézi szüret, amit családi segítséggel és napszámosokkal oldunk meg, de vannak olyan területek, ahol géppel jobb szedni a szőlőt, Nyugat Európában szinte már csak géppel szedik a termést.

- A szőlőfajták miként változtak?

- A korábbi szőlőfajták mellett újak jelentek meg, a hangsúly a biotermesztéshez való közelítésen van. Nagyobb hozamú, betegségállóbb új fajtákat nemesítenek, sajnos sok esetben ezekből az új fajták kisebb részéből lehet minőségi bort készíteni, a termőképesség növekedése a borminőség rovására megy.

Megváltoztak az étkezési szokások, ezért vásárló, fogyasztó közönség is másra vágyik.
Korábban a száraz vörösborok voltak kelendőbbek, de ez pár éve megváltozott. Napjainkban fehér és rozé borok kerültek előtérbe és a félszáraz, félédes, édes fajták felé tendál a fogyasztás.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Sok régi, hagyományos fajta megtalálható a Hajós-Bajai borvidékén, de az új nemesítésekkel is lehet találkozni. A környéken többek között megtalálható a régi fajták közül a cabernet franc, cabernet sauvignon, kékfrankos, merlot, zweigelt, kadarka, portugieser, irsai olivér, cserszegi fűszeres, chardonnay, kövidinka, tramini, olaszrizling, rizlingszilváni, zöld veltelini, az újak közül bianca generosa, néró, pannon, bácska. Ezek talán a legnépszerűbb fajták. Mindegyik kiemelten testesíti meg az itteni földterületi adottságok jellegzetességeit, a fajták jellemzőit.

- Megosztaná velünk néhány gondolatát a Magyarországon, benne természetesen a Hajóson termelt szőlőfajtákról, a belőlük készült borok jellemzőiről, kvalitásairól?

- Az 1990 években a hajósi cabernet mindegy, hogy franc vagy sauvignon régebben a hajósi kadarka és kövidinka volt a leghíresebb. Napjainkban talán a cserszegi fűszeres, irsai olivér és a kékfrankosból készült rozék a legnépszerűbbek – mondta Berta Sándor hajósi borász.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei