2025. 07. 14. hétfő
Örs, Stella
: 400 Ft   : 343 Ft Benzin: 590 Ft/l   Dízel: 589 Ft/l   Írjon nekünk

Berta Sándor borász: A Szent Orbán szobor borral locsolása a legnagyobb dicsőség

2019. 06. 18., 09:57

A hajósi Berta Sándorral a Hajós-Bajai borvidékről, a borkészítés folyamatának átalakulásáról, a borászatok korszerűsödéséről, a megszokott szőlőfajták eltűnéséről, az új fajták népszerűségéről és a vásárlói igények változásairól beszélgettünk.

- Berta Sándor idén Hajós Város borának címét nyerte el, kékfrankos sillerével és az Orbán napi locsolóbor címet is kiérdemelte. Így aligha faggathatnánk mást arról, milyen a jó hajósi bor, amely készítésének alapjait édesapjától tanulta. Sándor, milyen volt régen, és milyen most a jó hajósi és környékbeli bor?

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

- A hajósi borászok életében a Szent Orbán, vagyis a szőlészek és borászok védőszentje szobor locsolása a legnagyobb dicsőség. A minden évben megrendezett Hajósi Borversenyen a legtöbb pontot elérő borok tulajdonosai kapják meg ezt a lehetőséget fehér, rozé és vörös bor kategóriában, csak előző évjáratú borral lehet ezt megtenni. Minden évben 150- 200 mintával neveznek erre a borversenyre.

A Hajós- Bajai borvidéken a hajósi a legnagyobb borverseny,

ahol külön díjat kapnak az adóraktári borászatok, amelyek hivatalosan árulhatnak bort és külön díjat kapnak a kistermelők. Az idei évben adóraktári borászatok között fehérborral a Trautwein Hungária Kft. traminivel, rozé és siller borral a Berta Pince kékfrankos sillerrel és vörösborral, az Umennhoffer Pince kadarkájával, kistermelői kategóriában Berecz József Generosával locsolhatta meg a szobrot.

A legtöbb pontszámot elért két bor: a Berta Pince kékfrakos sillere- Hajós város bora, az Umenhoffer Pince kadarkája pedig a Hajósi Barokk kastély bora lett.

Ezekről az eredményekről még semmilyen formában nem adott hírt a média, pedig erre mindannyian büszkék vagyunk.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Ajánlom olvasóik figyelmébe egynapos rendezvényeinket, amelyeken a hajósi borokat több pincészetben is meg lehet kóstolni. Ilyen a

  • Tavaszi pincenyitogató, általában Húsvét előtti héten
  • Fröccsözön, Országos Koccintás napján általában június utolsó hétvégéjén
  • Halloweeni Tökös újbor kóstoló
  • Adventi nyitott pincék, Karácsony előtt két héttel
  • Három napos rendezvényünket, az Orbán Napi Borünnepet minden év május utolsó hétvégéjén tartjuk.

A borkészítés folyamata meglehetősen sok változáson esett át az utóbbi évtizedekben. Értem ez alatt a szőlőfeldolgozást és erjesztést, a borok érlelését, készre kezelését és az ezeknél alkalmazott technológiai eljárásokat, de maguk a tároló és feldolgozó eszközök is sokat változtak.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Őseink még a filoxérával szembesültek, a mai szőlésznek a lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész mellett a melegedő időjárásnak köszönhetően új kártevőkkel, például a már érő szőlőben megjelenő muslicák okozta rothadással – ami a fürt belsejéből kifelé rohasztja el a fürtöt – kell megbirkóznia. Újabbnál-újabb szőlőfajtákat nemesítenek, hogy a szőlők jobban ellenálljanak az említett betegségeknek, ezáltal csökkentve a növényvédőszer használatot és termelési költségeket.

Bács-Kiskun megye, a Kalocsai-Sárköz legrégibb, legnagyobb hagyománnyal rendelkező borünnepe egy év híján négy évtizede töltötte meg újra szakmai programokkal, vidámsággal, muzsikával, távoli vidékekről is érkező, borszerető közönséggel a hajósi Pincefalut.
bővebben ...

Elődeink még lábbal taposták a szőlőt, hogy mustot kapjanak, de ma már a gyermekkoromban használt, kézzel tekert darálóknak is leáldozott. Napjainkban elengedhetetlen a szőlő bogyózása vagyis a bogyó elválasztása a kocsánytól, azért hogy a jó minőségű tisztított must kiváló alapot adjon egy minőségi bor elkészítéséhez.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Nagyapáink fahordóit már leselejteztük, helyette új fahordókat (barrique), rozsdamentes és műanyag tartályokat használunk és a szőlőfeldolgozás gépei is rozsdamentes anyagokból készülnek. A reduktív borkészítési technológia ,ami

a fehér és rozé borok elkészítésének elengedhetetlen feltétele, megköveteli a az oxidáció mentes tárolóedények használatát,

tehát a műanyag és rozsdamentes tartályokban ezeket a borokat érleljük, a vörösborokat viszont lehet fahordóban és az előbb említett anyagú tárolóeszközökben is tartani a minimális oxidáció fenntartásával.

Az időjárás melegedése miatt a szüretek időpontja is előrébb került, nem ritka a korai fajtáknál, mint az irsai olivér, cserszegi fűszeres az augusztus eleji szüret és a kései érésű kövidinkát és cabernetfranc-t és sauvignon-t is viszonylag magas mustfokkal lehet szedni.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Negyven éve még „összesegítettek” az emberek, közös, jó hangulatú családi szüretek voltak, ez mára eltűnt. Létezik még a kézi szüret, amit családi segítséggel és napszámosokkal oldunk meg, de vannak olyan területek, ahol géppel jobb szedni a szőlőt, Nyugat Európában szinte már csak géppel szedik a termést.

- A szőlőfajták miként változtak?

- A korábbi szőlőfajták mellett újak jelentek meg, a hangsúly a biotermesztéshez való közelítésen van. Nagyobb hozamú, betegségállóbb új fajtákat nemesítenek, sajnos sok esetben ezekből az új fajták kisebb részéből lehet minőségi bort készíteni, a termőképesség növekedése a borminőség rovására megy.

Megváltoztak az étkezési szokások, ezért vásárló, fogyasztó közönség is másra vágyik.
Korábban a száraz vörösborok voltak kelendőbbek, de ez pár éve megváltozott. Napjainkban fehér és rozé borok kerültek előtérbe és a félszáraz, félédes, édes fajták felé tendál a fogyasztás.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Sok régi, hagyományos fajta megtalálható a Hajós-Bajai borvidékén, de az új nemesítésekkel is lehet találkozni. A környéken többek között megtalálható a régi fajták közül a cabernet franc, cabernet sauvignon, kékfrankos, merlot, zweigelt, kadarka, portugieser, irsai olivér, cserszegi fűszeres, chardonnay, kövidinka, tramini, olaszrizling, rizlingszilváni, zöld veltelini, az újak közül bianca generosa, néró, pannon, bácska. Ezek talán a legnépszerűbb fajták. Mindegyik kiemelten testesíti meg az itteni földterületi adottságok jellegzetességeit, a fajták jellemzőit.

- Megosztaná velünk néhány gondolatát a Magyarországon, benne természetesen a Hajóson termelt szőlőfajtákról, a belőlük készült borok jellemzőiről, kvalitásairól?

- Az 1990 években a hajósi cabernet mindegy, hogy franc vagy sauvignon régebben a hajósi kadarka és kövidinka volt a leghíresebb. Napjainkban talán a cserszegi fűszeres, irsai olivér és a kékfrankosból készült rozék a legnépszerűbbek – mondta Berta Sándor hajósi borász.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2025-07-14 09:51:49
A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány meghirdette 2025. évi Állatvédelmi Ösztöndíjprogramját, melynek célja, hogy támogatást nyújtson az állatvédelemben tevékenykedő vagy e területen elkötelezett szakemberek számára felsőfokú képzéseik finanszírozásához. Míg tavaly 25 fő részesülhetett támogatásban, idén már 42 fő számára biztosítja az Alapítvány az ösztöndíjat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2025. 07. 14., 13:39
Egyre gyakoribbak az adathalász e-mailek, amelyekkel banki adatokat próbálnak kicsalni a gyanútlan felhasználóktól. Egy rossz mozdulat, és máris eltűnhet a pénz a számlánkról. Még >>>
2025. 07. 14., 11:26
A hét elején még perzselő napsütés és strandidő vár ránk, de hamarosan hidegfront, felhőszakadások és viharos szél nehezítheti a mindennapokat. Újabb időjárási hullámvasút veszi kezdetét. Még >>>
2025. 07. 14., 11:14
Egy ablakbetörés miatti düh rohamba fordult: a főbérlő nem csak szóban rendezte volna a nézeteltérést – fúrószárral támadt egy férfira Kecskeméten. A rendőrség gyorsan közbelépett. Még >>>
2025. 07. 14., 09:37
Hardverhiba miatt országosan leáll az ügyfélkiszolgálás a kormányablakokban július 14-én az okmányokkal és járművekkel kapcsolatos ügyekben – közölte a Digitális Magyarország Ügynökség. Még >>>
2025. 07. 14., 09:06
Kacagás, játék, barátságok – a legvidámabb napok pillanatait idézzük fel azokból a táborokból, ahol kollégáink gyermekei felejthetetlen élményekkel gazdagodtak. Még >>>
2025. 07. 14., 09:01
Végéhez közeledik Kapu Tibor történelmi jelentőségű küldetése – a magyar űrhajós és társai hamarosan elhagyják a Nemzetközi Űrállomást, és visszatérnek a Földre. A leszállás eseményei élőben követhetők. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK