2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Elkészült a Hajós-Pincefaluba vezető út DVCS-hídja – Közel az átadás, hamarosan elbontják az ideiglenes átkelőt

2019. 10. 30., 09:00

Miután augusztus utolsó hetében az épülő hajósi Duna-völgyi Főcsatorna híd (DVCS) partfalába fészket rakó, fecskék utódaikkal együtt elrepültek Afrikába, folytatódhatott a műtárgy ezen ok miatt hónapokra leállított kivitelezése. Az eltelt közel 60 napot hasznosan töltötték a hídépítők, így gyakorlatilag elkészült a műtárgy, amelyet a műszaki átvételt követően hamarosan átadnak a forgalomnak. Ezzel egy időben megszüntetik az ideiglenes, egysávos forgalmat bonyolító átkelőt és az arra vezető, ugyancsak ideiglenes utat. A helyszínen járva azt tapasztaltuk, hogy a finisbe érkezett beruházáson az utolsó simításokat végzik.

Mint emlékezetes, Hajós város és a Bács-Kiskun Megyei Közútkezelő Kht. a megyei önkormányzat TOP pályázati keretéből 800 millió forint fejlesztési forrást nyert, melybe beletartozik a város és a Pincefalu közötti, erősen leromlott állapotban lévő, immár megújult és a forgalomnak átadott út, valamint a most elkészült Duna-völgyi Főcsatorna hídjának rekonstrukciója.

Az út a buszöblökkel, buszmegállókkal együtt már július végére elkészült,

A hídon jelenleg is folyamatosan dolgoznak, hogy várhatóan június végére, július elejére már a közlekedést szolgálja.
bővebben ...

viszont a híd építési munkálatai az ígért május végi befejezés helyet gyakorlatilag a napokban érnek véget. Egyelőre még nem történt meg a műszaki átadás-átvétel – tájékoztatta portálunkat az október 13-i önkormányzati választáson újraválasztott Estók Mihályné, Hajós polgármestere.


Forrás: Zsiga Ferenc

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a műtárgy építésének idejére ideiglenes, váltakozó forgalomra alkalmas, egy sávon járható hidat építettek. Egyelőre, de már nem sokáig, ezen keresztül lehet megközelíteni a várost, illetve a Pincefalut.

Az építési munkálatok felfüggesztése, köszönhetően portálunk beszámolójának, az országos sajtót is bejárta, ugyanis védett madarak, partifecskék fúrtak lyukakat és raktak fészket a híd készülő, még nem leburkolt támfalába.

A híd tartópilléreinek megerősítése, a hídszerkezet rekonstrukciója már a DVCS vízszintje fölött folytatódik.
bővebben ...

Az ilyen akadályba nem először ütköző hídépítők nem akarták megkockáztatni a természetvédelmi felügyelőség eljárását és a súlyos bírságot, inkább leálltak a híd építésével.

Bármilyen természet - és állatbarátok, ennek az idegenforgalmi szezon kellős közepén nem örültek a borászatok és a pincék tulajdonosai. Ám bíztak az idő múlásában, de főként a vonuló madarak szokásában, hogy az ősz közeledtével a partifecskék útnak indulnak Afrikába.

Ennek a természet körforgását biztosító folyamatnak a leghitelesebb szemtanúi azok az őrök voltak, akik a munka szüneteltetésének idejére az oda szállított erőgépek, az ideiglenes telephely őrzésével voltak megbízva.

Augusztus utolsó hetében ők adtak hírt arról, hogy a partifecskék elrepültek, így újra lehet dolgozni a műtárgyon.


Forrás: Zsiga Ferenc

Amint azt a helyszínen az elmúlt pénteken tapasztaltuk, az alapoktól újraépített híd nem csak műszaki, de esztétikai szempontból is jobban illeszkedik a megújult úthoz és buszmegállókhoz.

HATALMAS A FEJLŐDÉS AHHOZ KÉPEST, HOGY korábban A MEGYE EGYIK LEGROSSZABB ÚTJÁNAK MINŐSÍTETTÉK A HAJÓS-PINCEFALUBA VEZETŐ UTAT.

Arról sem feledkezhetünk meg, a fejlesztés úgy lehetett teljes, hogy Hajós a JETA 2018. évi pályázati keretéből 18 millió 713 ezer forint forráshoz jutott a várost a Pincefaluval összekötő kerékpárút építésére. Erről korábban szintén beszámoltunk. 

A fejlesztése még az idei évben, vagy a jövő év elején, szinte az egyéb nagy beruházásokkal, például a Borturisztikai Központ kialakításával egy időben befejeződik.
bővebben ...

A híd és a rajta keresztül vezető út megépítésével hamarosan teljes hosszában - ide értve a Miske községen átvezető belterületi útszakaszt is - korszerű úton juthatunk Kalocsáról a hajósi Pincefaluba.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés