2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Elrepültek fészkükből a partifecskék, folytatódik a hajósi DVCS-híd építése – Másfél hónap múlva átadják a műtárgyat

Zsiga Ferenc  |  2019. 09. 11., 09:47

Fészket raktak a fecskék az épülő hajósi DVCS-hídon, a védett madarak hátráltatják a munkálatokat – írtuk még július 2-án, dr. Sztana Zoltán, a Magyar Közút Zrt. Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának vezetője tájékoztatására alapozva, aki a Hajós-Pincefaluba vezető út TOP beruházásban megújuló hídja kivitelezésének csúszását a megyei közgyűlés tagjainak ezzel indokolta. A költés, majd a fiókák felnevelésének idejére a partfalban lyukat vájó, fészket rakó partifecskék augusztus utolsó hetében, már a felcseperedett utódaikkal együtt elindultak Afrika irányába, így a munkálatok helyszíni tapasztalatunk szerint folytatódnak.

Amikor a fecskék már költenek, a legrosszabb, a természetvédelmi törvény által is szigorúan tiltott megoldás a védett madarak fészkeinek leverése, illetve, ha mint Hajóson is partifecskékről van szó, az élőhelyüknek a megzavarása. Erre figyelemmel, egy további kapavágást sem engedélyezett a hídon a természetvédelmi hatóság a kivitelezőnek még májusban. A munkálatokat mindaddig fel kellett függeszteni, amíg a madarak kiköltötték fiókáikat, és a felcseperedett utódokkal együtt elindultak Afrikába.

Ennek a természet körforgását biztosító folyamatnak a leghitelesebb szemtanúi azok az őrök voltak, akik a híd építésére leszállított erőgépek, az ideiglenes telephely őrzésével voltak megbízva.

Elsőként ők adtak hírt arról, hogy a partifecskék elrepültek, újra lehet dolgozni a műtárgyon.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Estók Mihályné Szalczer Erzsébet, Hajós polgármestere arról tájékoztatta portálunkat: már „kint vannak a vízből”, azaz a híd tartópilléreinek megerősítése és a hídszerkezet rekonstrukciója már a DVCS vízszintje fölött folytatódik.

Amint azt magunk is megtapasztaltuk, az ütvefúró eszközök, légkalapácsok, földmunkagépek, betonszivattyúk rezgő és hanghatása miatt leállított hídépítés most újra teljes gőzzel folyik,

A HELYSZÍNEN TARTÓZKODÓ SZAKEMBEREK SZERINT A MEGÚJULT HIDAT MINTEGY HAT HÉT MÚLVA ADJÁK ÁT A FORGALOMNAK.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint emlékezetes, Hajós a megyei TOP pályázati keretből 800 millió forint fejlesztési forrást nyert el, melybe beletartozik a város és a Pincefalu közötti, erősen leromlott állapotban lévő út és a Duna-völgyi Főcsatorna (DVCS) hídjának rekonstrukciója.

Az út a buszöblökkel, buszmegállókkal együtt már július végére elkészült, viszont a híd építési munkálatai az ígért május végi befejezés ellenére még késő őszig eltarthatnak.

A műtárgy építésének idejére ideiglenes, váltakozó forgalomra alkalmas, egy sávon járható ideiglenes hidat építettek, a város irányából továbbra is ezen keresztül lehet megközelíteni a Pincefalut.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés