2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

„Fanyüvők” pusztítottak Hajós-Pincefaluban – facsonkítás, természetkárosítás áramszolgáltató módra

Zsiga Ferenc  |  2018. 03. 21., 07:19

Az áramszolgáltatás biztonsága jegyében ismét, ezúttal Hajós-Pincefaluban végzett durva pusztítást az áramszolgáltató cég megbízásából dolgozó vállalkozás. A társaság ki tudja honnan szalajtott, erős akcentussal beszélő emberei minden esztétikai és növényvédelmi szempontot figyelmen kívül hagyva csonkították meg a villanyvezetékek közelében lévő dísz- és gyümölcsfákat. A téma és a probléma felvetése nem ismeretlen portálunk olvasói előtt. Két éve az érintettek megszólaltatása mellett, fényképekkel bizonyítva mutattuk be, Kalocsán és környékén milyen barbár, szakszerűtlen, a természetet károsító módon vágták kettőbe, féloldalasra a fákat. Ráadásul a lemetszett ágaknak, gallyaknak egy részét otthagyták a gazda vagy az önkormányzat nyakában. A városból idén karácsony előtt érkezett számos panasz az ilyetén elvégzett munka miatt. Most felháborodott hajósiak fordultak hozzánk és csatolták a pusztítás mértékét bizonyító fotóikat. Az okozott kár, az elkeserítő látvány ezúttal nem csak a természetre, hanem a hétvégi Tavaszi Pincenyitogató rendezvényre is árnyékot vet.

A természetben bekövetkezett kárról Huber János hajósi lakos, a Vintegro Pinceszövetség egyik alapítója számolt be portálunknak. A lelkes lokálpatrióta elmondta: március 14-15-én fájóan tapasztalták a Hajósi Pincefaluban, milyen barbár pusztítást végeztek az áramszolgáltató megbízásából dolgozó vállalkozás emberei. A Pincefalu több utcájában elektromos vezetékek „kiszabadítása” címszóval, minden szakszerűséget nélkülözve jó néhány több évtizedes diófát és gyümölcsfát csonkítottak meg indokolatlanul. Ezek közül többet olyannyira, hogy a kertészmérnök szerint néhányat ki kell majd vágni, aligha élik túl ezt a tudatlansággal párosuló csonkítást.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

A beszélgetésbe bekapcsolódó boros gazdák szerint

azokat a fákat is támadás érte, amelyek egyáltalán nem veszélyeztették az áramszolgáltatás biztonságát.

Ugyan hosszú évek óta számos, a magasfeszültségű vezetékek árnyékában élő ingatlantulajdonos kifogásolja az EDF DÉMÁSZ megbízásából eljáró cégek tevékenységét, ahogy az általuk gondozott közterületen, két kezükkel ültetett fákat barbár módon lekaszabolják, idén minden korábbinál durvább és kirívóbb, leginkább a természetkárosítás kategóriájába eső csonkítások történtek.
bővebben ...

Többen hiába szóltak rá a csonkítást végzőkre, hogy lehetne ezt kíméletesebben, növényvédelmi szempontok mentén, szakszerűbben és esztétikusabban is csinálni, azok rá sem hederítettek. Sőt, több helyen, bár az ág a vezetéktől bőven maradhatott volna, a madarak fészkeit sem kímélték a munkások.

A felháborodásukat csak nehezen féken tartó hajósiak azt is előadták: a Pincefaluban a turisták és a helyi pincegazdák számára az egyik legjobb időtöltés a most megkárosított fáknak az árnyékában történő ücsörgés, borozgatás. Ettől több pincetulajdonost akarata ellenére,ráadásul a természetben súlyos kárt okozvamegfosztottak. Mint elhangzott: a pincék tulajdonosainak egy része a vendéglátással hivatásszerűen foglalkozik, az igényességre, a kulturált megjelenésre is jelentős összegeket áldoz.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

A boros gazdák szerint az év valamennyi évszakában felszólalnának az ilyen látványában is pusztító és kártékony beavatkozás ellen, ám most más is nyomatékot ad az ügynek. Március 24-én, szombaton hatodik alkalommal rendezik meg a Tavaszi Pincenyitogatót, amit a jelen állás szerint a fotókon látható körülmények között kell megtartani.

Huber János annak a véleményének adott hangot: itt nem egyfajta aránytévesztésről van szó. 

Sokkal inkább olyan szakszerűtlen, durva beavatkozásról, ami mellett józan értékítéletű ember nem megy el szó nélkül.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

Megkeresésükre a hajósi önkormányzat tájékoztatást kért az áramszolgáltatótól, de az egyelőre semmilyen információval nem szolgált. Közeledik a szombat, ezért némelyik pincét a tulajdonosa már megkezdte kiszabadítani a levágott gallyak fogságából.

Huber János arról is tájékoztatott, hogy a közeli Császártöltésen sem különb a helyzet. Ott is több félbevágott fával találkozott, a községben is a szakmaiság teljes hiányában végezték a munkát. Szerinte

a hajósiak elsősorban nem személyes okból, hanem mint a természetet szerető, azzal harmóniában élő emberekként háborodtak fel a történteken.

A témára a Tavaszi Pincenyitogatóról szóló tudósításunkban mindenképpen visszatérünk. 


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés