2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 378 Ft   : 345 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Szakszerűtlenül, barbár módon taroltak – Fatorzók maradtak magasfeszültség-védelemre hivatkozva

Zsiga Ferenc  |  2016. 03. 30., 20:30

Ugyan hosszú évek óta számos, a magasfeszültségű vezetékek árnyékában élő ingatlantulajdonos kifogásolja az EDF DÉMÁSZ megbízásából eljáró cégek tevékenységét, ahogy az általuk gondozott közterületen, két kezükkel ültetett fákat barbár módon lekaszabolják, idén minden korábbinál durvább és kirívóbb, leginkább a természetkárosítás kategóriájába eső csonkítások történtek. A felháborodás városszerte érzékelhető.

Rögtön az elején leszögezhetjük, nem a városi önkormányzat tulajdonában lévő Parkgondozó Kft. végezte a (piszkos) munkát, a társaság csak elszállítja a fővárosi fővállalkozó által megbízott alvállalkozó részben román, ki tudja milyen jogviszonyban alkalmazott embereinek produktumát.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Elég, ha a magasfeszültségű vezetékek mentén körbejárjuk a várost, szakszerűtlenül, minden metszési szabályt figyelmen kívül hagyó, igazi „susztermunkával” találkozunk. Egyes fák főbb és mellékágait akár a magas feszültségű vezetéktőktől 8-10 (!) méterre, ahogy esik, úgy puffan módon vágták vissza. Féloldalasra csonkított fatorzók kísérik az útjukat. Leglátványosabban talán a Móra Ferenc és Német László utcában.

A munkavégzésről előzetes értesítést senki nem kapott, a buzgó szakik egyes helyeken arra vetemedtek, hogy a kerítésen belül ültetett fákat is durván megcsonkították. Átnyúlva a kerítés jelölte telekhatáron, a birtokháborítást is felvállalva vágtak, de inkább kaszaboltak. Még a magas feszültségű vezeték közelében sem lévő, a védőtávolságtól jóval távolabb eső ágakat és fatörzseket is megcsonkították.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Kertészmérnök végzettségű emberekkel beszélgetve állíthatjuk: ez a munka a természetkárosítás kategóriájába esik. Mert rendben van, hogy biztonsági és a szolgáltatás folyamatosságának érdekében a magasfeszültség közelében, úgy tudjuk, attól legalább néhány méterre lévő ágakat visszavágják, de ennek meg vannak az élő szervezetekre, így a fákra vonatkozóan is elfogadott és kötelezően alkalmazandó szabályai. A magasfeszültségtől 5-10 méterre lévő, szakszerűtlen csonkolások semmivel nem magyarázhatók. Nagy a veszélye annak, hogy a féloldalasra csonkított fák egyensúlyukat vesztve, nagyobb szél esetén útra vagy lakóházra dőlhetnek.

Műszaki végzettségű szakemberek szerint az igazi megoldás az lenne, ha lakott területen a magasfeszültségű vezetékek a föld alatt, védőcsőben futnának. Nyugat-Európában lakott területen, lakóházak közelében elképzelhetetlen lenne, hogy a házak közelében nagyfeszültségű légvezetékek fussanak. Újságcikkek bizonyítják, hogy a lakóház közelébe eső magasfeszültségű légvezetékek esetleges egészségkárosító hatása miatt az érintettek számos pert is indítottak. A dolog vége az lett, hogy az ilyen vezetékeket már csak városképi okok miatt is a föld alá vitték.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Úgy tudjuk, a vegetációs időszak kezdetére eső csonkítások miatt eddig csak magánszemélyek emelték föl a szavukat. Talán hatásosabb lenne, ha a probléma kezelése érdekében a városvédő, vagy valamelyik, a helyiek érdekeinek képviseletéért elkötelezett egyesület szólalna fel. Szinte biztos, hogy kezdeményezésük nagy támogatással és szimpátiával találkozna!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK