2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Hajós lovagja második lett a Nemzeti Vágtán – Csak istállótársa, Ördög Alen győzte le Földes Bencét

Hajós lovagja második lett a Nemzeti Vágtán – Csak istállótársa, Ördög Alen győzte le Földes Bencét
Illés György Cinó  |  2020. 10. 14., 14:59

A Kalocsai járás települései közül Hajós bajnoka, a döntő futam második helyét megszerző Földes Bence volt a legeredményesebb, aki Galaxy nyergében érte el a második helyezést. Az idei Nemzeti Vágta „ezüstnyergesével” a verseny után beszélgettünk. Ennek kapcsán néhány az idei Vágta-győztesről, Ördög Alenről és lováról, Ricardóról is megtudtunk pár érdekességet. A két versenyzőt azon kívül, hogy mindketten magasan telivérezett félvérekkel szálltak versenybe, mindketten a Dunakeszi-alagi tréningközpontban készültek föl a megmérettetésre, ahol mindkettejük, és lovaik fölkészülését a többszörös Vágta-győztes Molnár Gyöngyi koordinálta.

A Hősök terén felállított speciális pályán,a koronavírus-járvány miatt, sajnos, ezúttal közönség nélkülzajlott kétnapos versenysorozat ideje alatt hetvenkét magyarországi és határon túli terepülés lovasa mérte össze tudását az elő- és középfutamokon. Köztük volt Kalocsa és Uszód versenyzője is, egy kalocsai lovas pedig egy Hajdú-Bihar megyei település képviseletében állt rajthoz – eredményeiket már önálló cikkünkben ismertettük.

HAJÓS SZÍNEIBEN FÖLDES BENCE LOVAGOLT AZ IDEI NEMZETI VÁGTÁN, ÉS EGÉSZEN A RANGOT ADÓ MÁSODIK HELYEZÉSIG VÁGTÁZTA MAGÁT.


Forrás: Nemzeti Vágta / Facebook


Bencét sikerült elérnünk a verseny után.

– Mióta lovagolsz?
–10 éves korom óta lovagolok.

– Mennyit készültetek az elővágtáig és a budapesti döntőig?
– Elővágtán nem kellett indulnunk, mert úgynevezett szabadkártyát kapott a település, így elővágta nélkül indulhattunk a Hősök terén. A ló december óta dolgozik, heti 5-6 napot, általában 1-1 órát naponta. Én csak szeptember elején ismerkedtem meg vele.

– Hogy kell elképzelni a ló felkészítését?
– A felkészülést egy hosszú alapozó munkával kell kezdeni. Ez sok hosszú, lassú vágtamunkát jelent. Ez elengedhetetlen, hogy a lónak legyen ideje hozzáerősödni a későbbi nagy terheléshez. Később általában heti két alkalommal mennek gyorsmunkát a versenylovak a felkészülés alatt. Oda kell figyelni, hogy elegendő terhelést kapjanak, hogy fejlődni tudjanak, de ne túl sokat, hogy esetlegesen lesérüljenek, vagy mentálisan túlterheljük őket.
A ló, úgy tudom, hogy decemberben lett belovagolva. Azóta dolgozott vele Molnár Gyöngyi és Ördög Alen, az idei futamgyőztes. Az utolsó másfél hónapja hozták Dunakeszi-Alagra a nyerő Ricardóval együtt. Szerencsére egy kemény ló, szeret dolgozni, és a felkészülés problémamentes volt. Folyamatosan jött előre, így bizakodva vártuk a versenyt.

– Kérlek, mutasd be olvasóinknak a lovadat!
– Galaxy egy 5 éves magyar félvér fajtájú sárga herélt. Nyíregyházán született, apja angol telivér, és az anyja is 50%-ban angol telivér, így azengedélyezett legmagasabb, 75%-os telivér vérhányaddal rendelkezik. Tavaly került Papp Gyula tulajdonába, aki a kétszeres Vágta bajnok Molnár Gyöngyihez küldte tréningbe.


Forrás: Nemzeti Vágta / Facebook


– Mondanál pár szót magadról is?
– Nyíregyházán születtem, majd éltem Pesten is, 2018-ban pedig kiköltöztünk a párommal egy évre Angliába, ahol egy versenyistállóban dolgoztunk. Tavaly tavasszal jöttünk haza, hogy elkezdhessem az Állatorvos-tudományi Egyetemet, ahol most vagyokmásodéves. Fóton élünk a párommal, ami nagyon ideális számunkra, hiszen az alagi tréningközpont 10 percre van, így az iskola mellett is van lehetőségem lovagolni.

– A lovak, a lovaglás szeretetét a családból hozod?
– A családom nem rendelkezik lovas múlttal, de nagyon szeretik a lovakat, és mindenben támogatnak, most is nagyon szurkoltak. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a párom is lovagol, sokat köszönhetek neki is.

- Milyen érzés volt másodikként átvágtatni a célvonalon?
– Nagyon jó érzés volt. Egy kiélezett, erős versenyben nem sokkal kaptunk ki. Ráadásul az istállótársam tudott csak megelőzni.


Forrás: Nemzeti Vágta / Facebook


– Elégedett vagy a lovad teljesítményével?
– Galaxynak ez volt az első versenye, óriási teljesítmény ez egy kezdő lótól! Úgyhogy nagyon elégedett vagyok vele is, és az eredménnyel is.

- Milyen érzés Budapesten, a főváros legszebb terén lovagolni?
– A verseny alatt nem arra figyel az ember, hogy hol van, vagy milyen a környezet. Próbáltam a lóra és a futamra koncentrálni. Aztán a végén, amikor visszatekintek, akkor érzem csak, hogy milyen fantasztikus ez.

– Mik a terveid, céljaid a jövőddel kapcsolatban?
– Először is szeretném befejezni az egyetemet.

– Jövőre is szeretnél indulni a versenyen?
– Természetesen, amennyiben lesz rá lehetőségem, mindenképpen fogok indulni!


Forrás: Nemzeti Vágta / Facebook


A Bencét megelőző istállótárs, Ördög Alen és lova, Ricardó

Amint a Hajósnak dicsőséget szerző lovastól,Földes Bencétől megtudtuk, az idei futamgyőztes is ugyanabból az istállóból érkezett a Vágtára, fölkészülését is ugyanaz a szakember, a többszörös Nemzeti Vágta-győztes Molnár Gyöngyi segítette, aki Bence lovát is fölkészítette.

A győztes, Ördög Alen egy újonc versenylovas – amint ezt a Kincsempark.hu oldalon megjelent cikkből megtudhatjuk. Alen a Kincsem Parkban is versenyez, ahol a 2020-as szezonban szállt először nyeregbe hivatalos futamban - írják.
Az idei Vágta-győztessel készült interjúból kiderül, hogy a hajósi bajnok lovának felkészítője, Molnár Gyöngyi idomár segítségével csöppent bele a telivérek világába. Munkalovasként kezdte, mint mindenki más. Az idei szezonban már zsokéjelöltként versenyez a Kincsem Parkban, eddig tizenöt alkalommal szállt nyeregbe. Vannak már szép helyezései is, de kezdő zsokéként egyelőre még dolgozik első versenygyőzelméért, hosszabb távú álma, elsődleges célja pedig a Derby-siker.

A győzelme után készült interjúban az idei bajnok a felkészülésről elmondja, hogy a Vágtára Molnár Gyöngyi utasításai szerint dolgoztak, télen alapozó munkával indítva, majd lova, Ricardó fokozatos formába hozásával folytatva a felkészülést. Az egy napon belül többszöri starthoz állás által megkövetelt, jó állóképesség érdekében végzett hosszú kondíció munkák után az utolsó másfél hónapban már Dunakeszi-Alagon, a tréningközpontban, ideális körülmények köztfolytatták a felkészülést a megmérettetésre, ahol a többszörös champion, Stanislav Georgiev biztosított számukra helyet az istállójában, sok jótanáccsal is ellátva őket.


Forrás: Nemzeti Vágta / Facebook


A futamgyőzelmet számáramegszerző paripáróla hivatkozott cikkből kiderült, hogy a jószágegy magasan telivérezett félvér, mindennapos munkában és teljesítményben a telivérekéhez hasonló adottságokkal. Lovaglása viszont a nehezebb esetek közé tartozik, mert „mindig menne, és mindig győzni akar” - amint a Hajósnak a második helyet megszerző Földes Bence Vágta-nyertes istállótársa, Ördög Alen fogalmazott a Kincsem Parknak adott nyilatkozatában, hozzátéve, hogy a lónak ez a tulajdonsága most az előnyünkre is vált.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK