2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Hajós lovagja második lett a Nemzeti Vágtán – Csak istállótársa, Ördög Alen győzte le Földes Bencét

Hajós lovagja második lett a Nemzeti Vágtán – Csak istállótársa, Ördög Alen győzte le Földes Bencét
Illés György Cinó  |  2020. 10. 14., 14:59

A Kalocsai járás települései közül Hajós bajnoka, a döntő futam második helyét megszerző Földes Bence volt a legeredményesebb, aki Galaxy nyergében érte el a második helyezést. Az idei Nemzeti Vágta „ezüstnyergesével” a verseny után beszélgettünk. Ennek kapcsán néhány az idei Vágta-győztesről, Ördög Alenről és lováról, Ricardóról is megtudtunk pár érdekességet. A két versenyzőt azon kívül, hogy mindketten magasan telivérezett félvérekkel szálltak versenybe, mindketten a Dunakeszi-alagi tréningközpontban készültek föl a megmérettetésre, ahol mindkettejük, és lovaik fölkészülését a többszörös Vágta-győztes Molnár Gyöngyi koordinálta.

A Hősök terén felállított speciális pályán,a koronavírus-járvány miatt, sajnos, ezúttal közönség nélkülzajlott kétnapos versenysorozat ideje alatt hetvenkét magyarországi és határon túli terepülés lovasa mérte össze tudását az elő- és középfutamokon. Köztük volt Kalocsa és Uszód versenyzője is, egy kalocsai lovas pedig egy Hajdú-Bihar megyei település képviseletében állt rajthoz – eredményeiket már önálló cikkünkben ismertettük.

HAJÓS SZÍNEIBEN FÖLDES BENCE LOVAGOLT AZ IDEI NEMZETI VÁGTÁN, ÉS EGÉSZEN A RANGOT ADÓ MÁSODIK HELYEZÉSIG VÁGTÁZTA MAGÁT.


Forrás: Nemzeti Vágta / Facebook


Bencét sikerült elérnünk a verseny után.

– Mióta lovagolsz?
–10 éves korom óta lovagolok.

– Mennyit készültetek az elővágtáig és a budapesti döntőig?
– Elővágtán nem kellett indulnunk, mert úgynevezett szabadkártyát kapott a település, így elővágta nélkül indulhattunk a Hősök terén. A ló december óta dolgozik, heti 5-6 napot, általában 1-1 órát naponta. Én csak szeptember elején ismerkedtem meg vele.

– Hogy kell elképzelni a ló felkészítését?
– A felkészülést egy hosszú alapozó munkával kell kezdeni. Ez sok hosszú, lassú vágtamunkát jelent. Ez elengedhetetlen, hogy a lónak legyen ideje hozzáerősödni a későbbi nagy terheléshez. Később általában heti két alkalommal mennek gyorsmunkát a versenylovak a felkészülés alatt. Oda kell figyelni, hogy elegendő terhelést kapjanak, hogy fejlődni tudjanak, de ne túl sokat, hogy esetlegesen lesérüljenek, vagy mentálisan túlterheljük őket.
A ló, úgy tudom, hogy decemberben lett belovagolva. Azóta dolgozott vele Molnár Gyöngyi és Ördög Alen, az idei futamgyőztes. Az utolsó másfél hónapja hozták Dunakeszi-Alagra a nyerő Ricardóval együtt. Szerencsére egy kemény ló, szeret dolgozni, és a felkészülés problémamentes volt. Folyamatosan jött előre, így bizakodva vártuk a versenyt.

– Kérlek, mutasd be olvasóinknak a lovadat!
– Galaxy egy 5 éves magyar félvér fajtájú sárga herélt. Nyíregyházán született, apja angol telivér, és az anyja is 50%-ban angol telivér, így azengedélyezett legmagasabb, 75%-os telivér vérhányaddal rendelkezik. Tavaly került Papp Gyula tulajdonába, aki a kétszeres Vágta bajnok Molnár Gyöngyihez küldte tréningbe.


Forrás: Nemzeti Vágta / Facebook


– Mondanál pár szót magadról is?
– Nyíregyházán születtem, majd éltem Pesten is, 2018-ban pedig kiköltöztünk a párommal egy évre Angliába, ahol egy versenyistállóban dolgoztunk. Tavaly tavasszal jöttünk haza, hogy elkezdhessem az Állatorvos-tudományi Egyetemet, ahol most vagyokmásodéves. Fóton élünk a párommal, ami nagyon ideális számunkra, hiszen az alagi tréningközpont 10 percre van, így az iskola mellett is van lehetőségem lovagolni.

– A lovak, a lovaglás szeretetét a családból hozod?
– A családom nem rendelkezik lovas múlttal, de nagyon szeretik a lovakat, és mindenben támogatnak, most is nagyon szurkoltak. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a párom is lovagol, sokat köszönhetek neki is.

- Milyen érzés volt másodikként átvágtatni a célvonalon?
– Nagyon jó érzés volt. Egy kiélezett, erős versenyben nem sokkal kaptunk ki. Ráadásul az istállótársam tudott csak megelőzni.


Forrás: Nemzeti Vágta / Facebook


– Elégedett vagy a lovad teljesítményével?
– Galaxynak ez volt az első versenye, óriási teljesítmény ez egy kezdő lótól! Úgyhogy nagyon elégedett vagyok vele is, és az eredménnyel is.

- Milyen érzés Budapesten, a főváros legszebb terén lovagolni?
– A verseny alatt nem arra figyel az ember, hogy hol van, vagy milyen a környezet. Próbáltam a lóra és a futamra koncentrálni. Aztán a végén, amikor visszatekintek, akkor érzem csak, hogy milyen fantasztikus ez.

– Mik a terveid, céljaid a jövőddel kapcsolatban?
– Először is szeretném befejezni az egyetemet.

– Jövőre is szeretnél indulni a versenyen?
– Természetesen, amennyiben lesz rá lehetőségem, mindenképpen fogok indulni!


Forrás: Nemzeti Vágta / Facebook


A Bencét megelőző istállótárs, Ördög Alen és lova, Ricardó

Amint a Hajósnak dicsőséget szerző lovastól,Földes Bencétől megtudtuk, az idei futamgyőztes is ugyanabból az istállóból érkezett a Vágtára, fölkészülését is ugyanaz a szakember, a többszörös Nemzeti Vágta-győztes Molnár Gyöngyi segítette, aki Bence lovát is fölkészítette.

A győztes, Ördög Alen egy újonc versenylovas – amint ezt a Kincsempark.hu oldalon megjelent cikkből megtudhatjuk. Alen a Kincsem Parkban is versenyez, ahol a 2020-as szezonban szállt először nyeregbe hivatalos futamban - írják.
Az idei Vágta-győztessel készült interjúból kiderül, hogy a hajósi bajnok lovának felkészítője, Molnár Gyöngyi idomár segítségével csöppent bele a telivérek világába. Munkalovasként kezdte, mint mindenki más. Az idei szezonban már zsokéjelöltként versenyez a Kincsem Parkban, eddig tizenöt alkalommal szállt nyeregbe. Vannak már szép helyezései is, de kezdő zsokéként egyelőre még dolgozik első versenygyőzelméért, hosszabb távú álma, elsődleges célja pedig a Derby-siker.

A győzelme után készült interjúban az idei bajnok a felkészülésről elmondja, hogy a Vágtára Molnár Gyöngyi utasításai szerint dolgoztak, télen alapozó munkával indítva, majd lova, Ricardó fokozatos formába hozásával folytatva a felkészülést. Az egy napon belül többszöri starthoz állás által megkövetelt, jó állóképesség érdekében végzett hosszú kondíció munkák után az utolsó másfél hónapban már Dunakeszi-Alagon, a tréningközpontban, ideális körülmények köztfolytatták a felkészülést a megmérettetésre, ahol a többszörös champion, Stanislav Georgiev biztosított számukra helyet az istállójában, sok jótanáccsal is ellátva őket.


Forrás: Nemzeti Vágta / Facebook


A futamgyőzelmet számáramegszerző paripáróla hivatkozott cikkből kiderült, hogy a jószágegy magasan telivérezett félvér, mindennapos munkában és teljesítményben a telivérekéhez hasonló adottságokkal. Lovaglása viszont a nehezebb esetek közé tartozik, mert „mindig menne, és mindig győzni akar” - amint a Hajósnak a második helyet megszerző Földes Bence Vágta-nyertes istállótársa, Ördög Alen fogalmazott a Kincsem Parknak adott nyilatkozatában, hozzátéve, hogy a lónak ez a tulajdonsága most az előnyünkre is vált.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK