2024. 07. 18. csütörtök
Frigyes
: 390 Ft   : 357 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Százak perdültek táncra Hajóson, a Hajoscher Tracht- und Tanztag–on - Fergeteges Népviselet és Tánc Napja

Zsiga Ferenc  |  2024. 07. 08., 09:28

A Hajós Városért Díjat és a Bács-Kiskun Megye Nemzetiségi Díjat kiérdemelt Hajósi Hagyományőrző Sváb Néptánc Egyesület volt a főszervezője annak a nagyszabású rendezvénynek, amelyet július 6-án szombaton 19 órától nagy érdeklődés mellett tartottak. A hagyományőrző esemény a több mint 100 sváb népviseletbe öltözött táncos zenés felvonulásával kezdődött, majd az egykori érseki barokk kastély melletti téren, hajnalig tartó utcabállal zárult.

A Hajoscher Tracht- und Tanztag-nak, a Hajósi Népviselet és Tánc Napjának leglátványosabb része ezúttal is a 19 órakor induló felvonulás volt. A nézőközönség soraiból nagyon sokan felidézték, hogy az első néptáncos felvonulást 2013-ban, a hajósi sváb tánccsoport megalakulásának fél évszázados jubileuma alkalmából rendezték meg, és azóta évente megtartják.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A generációkat ötvöző felvonulás a már jól bevált koreográfia szerint zajlott: a sváb viseletbe öltözött táncosok és az egyesület tagjai a Heimatmuseumtól, a Tájháztól indultak. A felvonulás a Szigeti Fő utcán át folytatódott, majd a menet mintegy 1,5 – 2 kilométer után, több útkereszteződésben megállva és táncolva, zenekari kísérettel érkezett a templom előtti térre, ahol addigra már a Hajósi Ifjúsági Fúvószenekar is felsorakozott. A templomba bevonulva a táncosok a fúvószenekar kíséretével a Hajósért szóló egyházi éneket adták elő, ünnepi mise az idén nem volt. 

Képgaléria megtekintése (23 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Innen a sváb néptánccsoportok a helyi gombos harmonikások és a fúvószenekar közreműködésével táncolták végig az utat az egykori érseki kastély udvaráig, ahol ezúttal is elkészült a generációkat ötvöző Hajósi Hagyományőrző Néptáncegyüttes nagy közös fotója.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A Köztársaság tér nagyszínpadán 20 órától adott színvonalas koncertet Czipták Zsolt vezényletével a kitűnő Hajósi Ifjúsági Fúvószenekar. A táncosok és a közönség soraiból többen egy-egy népszerű számnál a színpad előtt perdültek táncra. A vendégtánccsoport idén a Szigetújfalui Német Nemzetiségi Táncegyüttes volt.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A hajnalig tartó, széles étel és ital választék mellett zajló utcabálnak több száz résztvevője volt, a jó hangulatról a Sextett Zenekar gondoskodott. 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.
2024-07-12 13:52:28
Már csak a látvány miatt is érdemes volt kilátogatni július 6-án, szombaton az Érsekkertbe, ahol szebbnél szebb motorok sorakoztak fel a IX. Motoros vezetéstechnikai és családi napon. A kétkerekűek szerelmesei nemcsak élményekkel, de hasznos tudnivalókkal és tanácsokkal is gazdagodtak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>
2024. 07. 17., 14:55
Visszajártak lopni, a kamera, a szerencse és a tulajdonos szemfülessége buktatta le a két dabasi és két soltvadkerti fiatalt. Még >>>
2024. 07. 17., 14:12
A helyszínelés, műszaki mentés idejére a rendőrség teljes szélességében lezárta az 53. számú főutat. Még >>>
2024. 07. 16., 10:00
Egy faddi férfi és élettársa „gőzölős kristályt” árult. Akadályoztatásuk miatt egyelőre szünetel a szolgáltatás. Még >>>
2024. 07. 16., 08:43
A zsákmány egy részét megtalálták a nyomozók, és azokat visszaadták a tulajdonosoknak Még >>>
2024. 07. 15., 11:58
Csütörtök óta tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, és a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK