2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Befejezéséhez közelít az új hartai szennyvíztisztító telep építése - Dunatapaj az utak helyreállításához keresi a forrást

Zsiga Ferenc  |  2019. 09. 20., 09:03

Még javában tartott a tél, amikor megkezdődött a próbaüzem a Dunapataj-Harta szennyvízberuházás új szennyvíztisztító telepén Hartán, ahol a régi helyén, illetve mellett új szennyvíztisztító művet építettek. Az azóta eltelt hónapok bebizonyították, a Dunapatajnak megítélt 2,2 milliárd, a Hartának adott 500 millió forint vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló közös projekt mindkét település számára nagy előrelépést jelent. A közös beruházás révén a legkorszerűbb technológiával tisztított, Dunapatajról és Hartáról érkező szennyvizet Hartánál vezetik a Duna sodorvonalába.

A Dunapataj - Harta nagyközségek közös szennyvízberuházás projektje február 26-án érkezett mérföldkőhöz, akkor kezdődött meg a Harta határában lévő, korszerűsített szennyvíztisztítóban a Dunapatajról érkező szennyvíz akkor még próbaüzemben történő tisztítása.


Forrás: Zsiga Ferenc

A beruházás helyszínén a napokban örömmel tapasztaltuk, hogy a

HARTÁN A RÉGI MELLETT ÚJONNAN ÉPÍTETT, NAPI 900 KÖBMÉTER SZENNYVÍZ TISZTÍTÁSÁRA KÉPES SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEPEN AZ UTOLSÓ ÉPÍTÉSZETI MUNKÁKAT VÉGZIK.

Betonozzák, illetve burkolják a telep fogadótereit és a szippantós kocsival érkező szennyvíz súlyának mérésére alkalmas mérleghíd is elkészült, de még nem üzemelték be.

A régi szennyvíztisztító mű mellett épült új műtárgyról a Kiskunsági Víziközmű Szolgáltató szakemberei elmondták: a próbaüzem ideje alatt probléma nem merült fel, a szennyvíztisztító azóta is zavartalanul működik.

A TAVASZI HÓNAPOKHOZ KÉPEST, AMIKOR DUNAPATAJON MÉG KEVÉS INTÉZMÉNY ÉS HÁZTARTÁS KÖTÖTT A RENDSZERRE, MEGSOKSZOROZÓDOTT A SZENNYVÍZTISZTÍTÓ ÁLTAL FOGADOTT ÉS TISZTÍTOTT SZENNYVÍZ MENNYISÉGE ÉS A KIBOCSÁTÁS IS.

A szennyvíztisztító jelenleg sem működik teljes kapacitással. További rákötésekkel érik majd el, hogy a mű teljesítőképességét még jobban kihasználják, ezzel a fajlagos költségek csökkenjenek.


Forrás: Zsiga Ferenc

Mint emlékezetes, a Magyar Vakond Kft. uniós közbeszerzési eljáráson nyerte el a munkát. Dunapataj és a szomszédos Harta még 2013-ban döntött arról, hogy közösen fejleszti szennyvízkezelését.

DUNAPATAJON A SZENNYVÍZCSATORNA HÁLÓZAT ÉPÍTÉSÉNEK KERETÉBEN FOLYAMATOSAN 1717 HÁZTARTÁST KÖTÖTTEK, ILLETVE KÖTNEK RÁ A HÁLÓZATRA.

A beruházás részeként hat új közterületi átemelő épült, ötöt felújítottak. Hartán a meglevő szennyvíztisztító telep kapacitásbővítését, korszerűsítését elvégezték, a kibocsátott tisztított szennyvíz mindenben megfelel a legszigorúbb EU-s szabványoknak, a tisztított vizet Hartánál vezetik a Duna sodorvonalába.  

A szennyvízhálózat építése gyakorlatilag befejeződött, az utak teljes helyreállítása azonban hosszabb időt vesz igénybe, ehhez további pályázati forrásokra lesz szüksége Dunapataj nagyközségnek.


Forrás: Zsiga Ferenc

A beruházás során a dunapataji önkormányzat elődleges célként határozta meg, hogy az ingatlantulajdonosok a legjobb pénzügyi feltételek mellett a legjobban működő rendszert kapják.

A SZENNYVÍZHÁLÓZAT KIÉPÍTÉSÉVEL A NAGYKÖZSÉG INFRASTRUKTÚRÁJA TELJES LETT, ÉS AZ SEM ELHANYAGOLHATÓ SZEMPONT, HOGY A HÁLÓZATRA VALÓ RÁKÖTÉSEKKEL AZ INGATLANOK ÉRTÉKE NÖVEKEDETT, JAVULT AZ ÉLETMINŐSÉG.

Mivel Dunapataj I. fok besorolású vízbázison helyezkedik el, a szennyvízberuházással a vizek továbbszennyezését is megállították a nagyközségben.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei