2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Megkezdődött a próbaüzem a Dunapataj-Harta szennyvízberuházás új telepén – Harta határában épült a műtárgy

Zsiga Ferenc  |  2019. 02. 28., 10:07

Február 26-án, kedden mérföldkőhöz érkezett a Dunapataj, Harta nagyközségek közös szennyvízberuházási projektje. A reggeli órákban megkezdődött a Dunapatajról érkező szennyvíz egyelőre próbaüzemben történő tisztítása. Hartán a régi, ülepítős rendszerű szennyvíztisztító mellett újonnan épített, napi 700 köbméter szennyvíz tisztítására alkalmas műtárgyból a Duna sodorvonalába vezetik a megtisztított vizet. A visszamaradó üledéket komposztálják. Míg más településeken közműfejlesztési hozzájárulást kellett fizetni, addig Dunapatajon az önkormányzat stabil gazdálkodásának köszönhetően az ingatlantulajdonosokat ilyen kiadás nem terheli. A háztartásoknak csupán a kerítésen belüli munkák költségét kell megfizetni.

Hartán járva éppen akkor találkoztunk Dusnoki Csaba Dunapataj, Dollenstein László Harta polgármesterével, amikor a Dunapatajnak megítélt 2,2 milliárd, a Hartának biztosított 500 millió forint uniós támogatású közös projekt további lépéseiről egyeztettek.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Az 51-es főúttól mintegy 300 méterre lévő, a régi mellett létesített új szennyvíztisztítóról az üzemeltető cég, a Kiskunsági Víziközmű Szolgáltató szakemberei elmondták: a próbaüzem zavartalan, igaz ,egyelőre nem a maximális kapacitással működnek.

Mint megtudtuk, a Magyar Vakond Kft. uniós közbeszerzési eljáráson nyerte el a kivitelezési munkát, a készültségi fok 80-85 százalék, a jelenlegi állás szerint mintegy hat hónnappal megelőzik a fizikai átadás céldátumát, ami 2020 márciusa.

Dunapataj és a szomszédos Harta még 2013-ban döntött arról, hogy közösen fejleszti szennyvízkezelését. Dunapatajon a gravitációs gyűjtő szennyvízcsatorna hálózat építésének keretében a terv szerint 1717 háztartást kötnek be a hálózatba, eközben hat új közterületi átemelő épül, ötöt pedig felújítanak. A beruházás keretében a hartai szennyvíztisztító teleptől a Duna sodorvonaláig tartó szakasz felújítása már megvalósult. A Hartai telepen funkcióváltás történt. Az elbontásra ítélt ülepítő rendszer helyett az immár levegő hozzáadásával működő szennyvíztisztító komposztáló technológiával működik. Az új szennyvíztisztítóhoz egy kezelő létesítményt is építettek. A beruházás részeként a meglévő hartai átemelők rekonstrukcióját is elvégezték.

Dusnoki Csaba a nagyközség februári 12-i falugyűlésén arról tájékoztatta a lakosságot, hogy

A CSATORNAHÁLÓZAT KIÉPÍTÉSE MIATT FELBONTOTT ÚTSZAKASZOK HELYREÁLLÍTÁSÁRA KERESIK A PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGET.

Dunapatajon járva azt tapasztaltuk, hogy a lakosság örül a beruházásnak, hiszen a szennyvízrákötéssel értékesebbek lesznek az ingatlanok, bár a szennyvíz díja nyilvánvalóan emeli majd a korábban csak ivóvízért kifizetett számla összegét. Ám az is igaz, hogy a portához tartozó szennyvízaknákból szippantással eltávolított szennyvíz elszállítása is komoly anyagi terhet ró a lakosságra. Az új hartai szennyvíztisztító egyébként a szippantó kocsival oda szállított szennyvizet is fogadja, ennek kapacitása napi 50 köbméter.

A polgármester személyes beszélgetésünk alkalmával rámutatott: a kivitelező cég a telekhatáron belüli egy méterig viszi a szennyvízcsövet
.
A LAKOSSÁGI RÁKÖTÉSEK HAMAROSAN KEZDŐDNEK, EGY ÉVEN BELÜL KÖZEL 1300 INGATLAN RÁKÖTÉSÉVEL SZÁMOLNAK.

Akinek a műszaki lehetősége megvan, de nem köt rá a rendszerre, az a hatályos jogszabály alapján ivóvíz-köbméterenként 3600 forint talajterhelési díjat kell, hogy fizessen. A várhatóan augusztusig tartó próbaüzem ideje alatt nem kell szennyvízdíjat fizetni.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Dusnoki Csaba fontosnak tartotta hangsúlyozni:míg más településeken lakossági közműfejlesztési hozzájárulást kellett fizetni, addig Dunapatajon az önkormányzat stabil gazdálkodásának köszönhetően az ingatlantulajdonosokat ilyen kiadás nem terheli. A háztartásoknak csupán a kerítésen belüli munkák költségét kell megfizetni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK