2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 370 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Megkezdődött a próbaüzem a Dunapataj-Harta szennyvízberuházás új telepén – Harta határában épült a műtárgy

Zsiga Ferenc  |  2019. 02. 28., 10:07

Február 26-án, kedden mérföldkőhöz érkezett a Dunapataj, Harta nagyközségek közös szennyvízberuházási projektje. A reggeli órákban megkezdődött a Dunapatajról érkező szennyvíz egyelőre próbaüzemben történő tisztítása. Hartán a régi, ülepítős rendszerű szennyvíztisztító mellett újonnan épített, napi 700 köbméter szennyvíz tisztítására alkalmas műtárgyból a Duna sodorvonalába vezetik a megtisztított vizet. A visszamaradó üledéket komposztálják. Míg más településeken közműfejlesztési hozzájárulást kellett fizetni, addig Dunapatajon az önkormányzat stabil gazdálkodásának köszönhetően az ingatlantulajdonosokat ilyen kiadás nem terheli. A háztartásoknak csupán a kerítésen belüli munkák költségét kell megfizetni.

Hartán járva éppen akkor találkoztunk Dusnoki Csaba Dunapataj, Dollenstein László Harta polgármesterével, amikor a Dunapatajnak megítélt 2,2 milliárd, a Hartának biztosított 500 millió forint uniós támogatású közös projekt további lépéseiről egyeztettek.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Az 51-es főúttól mintegy 300 méterre lévő, a régi mellett létesített új szennyvíztisztítóról az üzemeltető cég, a Kiskunsági Víziközmű Szolgáltató szakemberei elmondták: a próbaüzem zavartalan, igaz ,egyelőre nem a maximális kapacitással működnek.

Mint megtudtuk, a Magyar Vakond Kft. uniós közbeszerzési eljáráson nyerte el a kivitelezési munkát, a készültségi fok 80-85 százalék, a jelenlegi állás szerint mintegy hat hónnappal megelőzik a fizikai átadás céldátumát, ami 2020 márciusa.

Dunapataj és a szomszédos Harta még 2013-ban döntött arról, hogy közösen fejleszti szennyvízkezelését. Dunapatajon a gravitációs gyűjtő szennyvízcsatorna hálózat építésének keretében a terv szerint 1717 háztartást kötnek be a hálózatba, eközben hat új közterületi átemelő épül, ötöt pedig felújítanak. A beruházás keretében a hartai szennyvíztisztító teleptől a Duna sodorvonaláig tartó szakasz felújítása már megvalósult. A Hartai telepen funkcióváltás történt. Az elbontásra ítélt ülepítő rendszer helyett az immár levegő hozzáadásával működő szennyvíztisztító komposztáló technológiával működik. Az új szennyvíztisztítóhoz egy kezelő létesítményt is építettek. A beruházás részeként a meglévő hartai átemelők rekonstrukcióját is elvégezték.

Dusnoki Csaba a nagyközség februári 12-i falugyűlésén arról tájékoztatta a lakosságot, hogy

A CSATORNAHÁLÓZAT KIÉPÍTÉSE MIATT FELBONTOTT ÚTSZAKASZOK HELYREÁLLÍTÁSÁRA KERESIK A PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGET.

Dunapatajon járva azt tapasztaltuk, hogy a lakosság örül a beruházásnak, hiszen a szennyvízrákötéssel értékesebbek lesznek az ingatlanok, bár a szennyvíz díja nyilvánvalóan emeli majd a korábban csak ivóvízért kifizetett számla összegét. Ám az is igaz, hogy a portához tartozó szennyvízaknákból szippantással eltávolított szennyvíz elszállítása is komoly anyagi terhet ró a lakosságra. Az új hartai szennyvíztisztító egyébként a szippantó kocsival oda szállított szennyvizet is fogadja, ennek kapacitása napi 50 köbméter.

A polgármester személyes beszélgetésünk alkalmával rámutatott: a kivitelező cég a telekhatáron belüli egy méterig viszi a szennyvízcsövet
.
A LAKOSSÁGI RÁKÖTÉSEK HAMAROSAN KEZDŐDNEK, EGY ÉVEN BELÜL KÖZEL 1300 INGATLAN RÁKÖTÉSÉVEL SZÁMOLNAK.

Akinek a műszaki lehetősége megvan, de nem köt rá a rendszerre, az a hatályos jogszabály alapján ivóvíz-köbméterenként 3600 forint talajterhelési díjat kell, hogy fizessen. A várhatóan augusztusig tartó próbaüzem ideje alatt nem kell szennyvízdíjat fizetni.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Dusnoki Csaba fontosnak tartotta hangsúlyozni:míg más településeken lakossági közműfejlesztési hozzájárulást kellett fizetni, addig Dunapatajon az önkormányzat stabil gazdálkodásának köszönhetően az ingatlantulajdonosokat ilyen kiadás nem terheli. A háztartásoknak csupán a kerítésen belüli munkák költségét kell megfizetni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>
2024. 04. 19., 09:33
Jákob Zoltán: Hihetetlen élmény. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer így fogadnak majd a szülőfalumban. Pedig – hosszú kihagyás után – váratlanul jelentem meg a volt általános iskolámban nosztalgiázni. Még >>>
2024. 04. 18., 09:43
A víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomáscsökkenéssel kell számolni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK