2025. 06. 19. csütörtök
Gyárfás
: 404 Ft   : 351 Ft Benzin: 586 Ft/l   Dízel: 581 Ft/l   Írjon nekünk

Hamburger: már Kalocsán sem humbug a minőség – Recept ínyenceknek

Hamburger: már Kalocsán sem humbug a minőség – Recept ínyenceknek
Balogh József  |  2021. 04. 25., 09:57

Jó pár éve már, hogy városunkba is begyűrűzött a minőségi gyorsétkeztetés. Korábban az üresen korgó gyomornak elég volt egy sebtében, gyárilag előkészített hamburger. Ma már a különleges finomságokra vágyó fogyasztók igénylik a kézműves termékek kínálatát.

Ugyan a legnépszerűbb gasztrohobbi oldalakon rengeteg receptet találhatunk a húspogácsa és/vagy a buci elkészítéséhez, de valljuk be őszintén, sokunknak se ideje, se türelme nincs ezekhez.

Talán ismerős lehet a helyzet, ha szétmálló darálthús-kupacról vagy rosszul megdagasztott zsömléről beszélünk. Senkit nem szeretnénk túllelkesíteni, de szűz kézzel mégis érdemes belevágni mind a két versenyszám kipróbálásába, lévén biztosan mindenkinek van egy ismerőse, aki a saját bevallása szerint isteni hamburgert képes készíteni. Ez kicsit olyan dolog, mint a nagypapa gumicsizma ízű, ám mégis „díjnyertes” pálinkája.

Egy kis hambi-töri Kalocsán

Tehát, hova is induljon az, aki éppen nem a vendégeit igyekszik kiszolgálnia a saját maga által készített hamburgerrel?

Szerencsére Kalocsán remek és sokszínű a választék. A 90-es években, illetve az évezred első évtizedében az volt a jellemző a kisebb büfékre, hogy egy-egy pékség által beszállított bucival és bolti húspogácsával próbálták kielégíteni az igényeket. Aztán az elmúlt években végre megjelent a remény a minőségi ugrásra.
A nagyon rövid fennállást megért Burger Factory hiába volt hiánypótló, sajnos mára már feledésbe merült.  Ám szellemi örököse szerencsére maradt: jelenleg a kézműves hamburger kínálat élharcosa az E.T. Pizzéria, a Jolly Roger’s és a Grande Chico Ételbár.

Az említett helyeken remek zsömle, prémium szószok vagy gigantikus marhahús-pogácsa jár már egy alap hamburger rendelése esetén is. Mindezek már túlmutatnak a hagyományos és unalmas mustár-ketchup kombináción, a fűrészpor ízű, húsnyesedékes korongokon. Szinte biztos, hogy aki igényli a különlegességeket, az megtalálja majd valamelyik vendéglátóhelyen a kívánt ízvilágot.  

Minőséget házilag is

A városunkban is kapható kézműves csodákhoz hasonló művekkel akár otthon is próbálkozhatunk. Ebben az esetben érdemes körülnézni az interneten egy-egy érdekes recept után, illetve gondosan megválasztani az alapanyagokat. Az elv itt is érvényesül: ízletes hamburgert készíthetünk akár darált sertéshúsból is, de ajánlott, hogy a pogácsánk legalább fele arányban tartalmazzon marhát is. A buci sütésekor pedig érdemes megfogadni, ha egy általunk tetszetős receptúrában nem hagyományos, BL-55-ös lisztet tanácsol a „szakács”.

Recept:

Az alábbi receptötlet kombinációt az interneten fellelhető tudástár segítségével állítottuk össze:

Zsömle (8 db)
60 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő, 2-2,5 dl tej, 2 ek cukr, 4 ek étolaj, 1 tk só, 1 kispoharas tejföl.

A lisztet alaposan elkeverjük a szárított élesztővel, a cukorral és a sóval. Ezután alaposan elkeverjük benne a tejfölt, és a langyos tejet. Ajánlott kézzel dolgozni, hogy a minimálisan szükséges dagasztás során érezzük, mennyi folyadék tud felvenni a tésztánk a kimért tejből. Az alapos átgyúrás után letakarva meleg helyen kelesztjük tésztánkat egy egész órán át. Ezt követően nyolc egyenlő részre osztjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk a bucikat. Fél óra pihenő után, a kigömbölyített, kissé meglapított zsömléket egy darab egész tojással lekenjük, 180 fokos sütőben, 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Sütés előtt igény szerint megszórhatjuk szezámmaggal.

Húspogácsa (8 db)
1 kg marhahús, 20 dkg zsírszalonna, só, bors, ízlés szerinti fűszerek

Ahány ház, annyi szokás. Annyi bizonyos, hogy a darált marhahúst és a darált zsírszalonnát alaposan átkeverjük, majd nyolc felé osztjuk. A kilapítgatott korongokat a pár csepp olajjal hevített serpenyőn, sütés közben sózzuk, borsozzuk (az egyéb fűszereket akár bele is keverhetjük a darált masszába). A húspogácsák oldalait maximum 2-2 percig sütjük.

Az ízek további dúsításának már csak a fantázia és esetleg a pénztárcánk szabhat határt.  




*Képünk illusztráció! Forrása: Ttripadvisor.co.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

Podcast

A Fókuszban Podcast legújabb adásának vendége Font Sándor országgyűlési képviselő, akivel országos politikai kérdésekről, a közösségi média erejéről, fejlesztésekről, az uszoda bezárásáról és az 51-es út helyzetéről is beszélgettünk, de a politikus azt is megosztotta, mit gondol dr. Bagó Zoltán polgármester levelezéséről.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2025. 06. 18., 11:58
Kiskunfélegyházán, egy strand előtti kerékpártárolóban hagyta lezáratlanul elektromos rollerét egy fiatal június 7-én délután. Még >>>
2025. 06. 18., 11:13
2025. június 19-én, csütörtökön a reggeli órákban lezárásra kerül a tűzoltósággal szemben található parkoló Kalocsán. Még >>>
2025. 06. 18., 10:28
Baleset történt az 51-es főúton, Apostag közelében, a Dunaegyháza felé vezető elágazás körforgalmánál, ahol egy személyautó lesodródott az úttestről. Még >>>
2025. 06. 17., 15:06
Több település tűzoltóegységei közösen léptek fel a Császártöltés külterületén keletkezett tűz megfékezésére, amely több hektárnyi erdőt veszélyeztetett. Még >>>
2025. 06. 17., 13:45
Súlyos balesetek, gyorshajtók és ittas sofőrök színesítették a közlekedés rendjét Bács-Kiskun vármegyében az elmúlt héten. Még >>>
2025. 06. 17., 12:11
Tíz alkalmas, élményekkel teli közlekedésbiztonsági képzésen vettek részt a Nagyasszonyunk Iskola elsősei Kalocsán. A rendőrség és a pedagógusok közös munkája a gyerekek biztonságát szolgálta – játékos formában. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK