2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Hamburger: már Kalocsán sem humbug a minőség – Recept ínyenceknek

Hamburger: már Kalocsán sem humbug a minőség – Recept ínyenceknek
Balogh József  |  2021. 04. 25., 09:57

Jó pár éve már, hogy városunkba is begyűrűzött a minőségi gyorsétkeztetés. Korábban az üresen korgó gyomornak elég volt egy sebtében, gyárilag előkészített hamburger. Ma már a különleges finomságokra vágyó fogyasztók igénylik a kézműves termékek kínálatát.

Ugyan a legnépszerűbb gasztrohobbi oldalakon rengeteg receptet találhatunk a húspogácsa és/vagy a buci elkészítéséhez, de valljuk be őszintén, sokunknak se ideje, se türelme nincs ezekhez.

Talán ismerős lehet a helyzet, ha szétmálló darálthús-kupacról vagy rosszul megdagasztott zsömléről beszélünk. Senkit nem szeretnénk túllelkesíteni, de szűz kézzel mégis érdemes belevágni mind a két versenyszám kipróbálásába, lévén biztosan mindenkinek van egy ismerőse, aki a saját bevallása szerint isteni hamburgert képes készíteni. Ez kicsit olyan dolog, mint a nagypapa gumicsizma ízű, ám mégis „díjnyertes” pálinkája.

Egy kis hambi-töri Kalocsán

Tehát, hova is induljon az, aki éppen nem a vendégeit igyekszik kiszolgálnia a saját maga által készített hamburgerrel?

Szerencsére Kalocsán remek és sokszínű a választék. A 90-es években, illetve az évezred első évtizedében az volt a jellemző a kisebb büfékre, hogy egy-egy pékség által beszállított bucival és bolti húspogácsával próbálták kielégíteni az igényeket. Aztán az elmúlt években végre megjelent a remény a minőségi ugrásra.
A nagyon rövid fennállást megért Burger Factory hiába volt hiánypótló, sajnos mára már feledésbe merült.  Ám szellemi örököse szerencsére maradt: jelenleg a kézműves hamburger kínálat élharcosa az E.T. Pizzéria, a Jolly Roger’s és a Grande Chico Ételbár.

Az említett helyeken remek zsömle, prémium szószok vagy gigantikus marhahús-pogácsa jár már egy alap hamburger rendelése esetén is. Mindezek már túlmutatnak a hagyományos és unalmas mustár-ketchup kombináción, a fűrészpor ízű, húsnyesedékes korongokon. Szinte biztos, hogy aki igényli a különlegességeket, az megtalálja majd valamelyik vendéglátóhelyen a kívánt ízvilágot.  

Minőséget házilag is

A városunkban is kapható kézműves csodákhoz hasonló művekkel akár otthon is próbálkozhatunk. Ebben az esetben érdemes körülnézni az interneten egy-egy érdekes recept után, illetve gondosan megválasztani az alapanyagokat. Az elv itt is érvényesül: ízletes hamburgert készíthetünk akár darált sertéshúsból is, de ajánlott, hogy a pogácsánk legalább fele arányban tartalmazzon marhát is. A buci sütésekor pedig érdemes megfogadni, ha egy általunk tetszetős receptúrában nem hagyományos, BL-55-ös lisztet tanácsol a „szakács”.

Recept:

Az alábbi receptötlet kombinációt az interneten fellelhető tudástár segítségével állítottuk össze:

Zsömle (8 db)
60 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő, 2-2,5 dl tej, 2 ek cukr, 4 ek étolaj, 1 tk só, 1 kispoharas tejföl.

A lisztet alaposan elkeverjük a szárított élesztővel, a cukorral és a sóval. Ezután alaposan elkeverjük benne a tejfölt, és a langyos tejet. Ajánlott kézzel dolgozni, hogy a minimálisan szükséges dagasztás során érezzük, mennyi folyadék tud felvenni a tésztánk a kimért tejből. Az alapos átgyúrás után letakarva meleg helyen kelesztjük tésztánkat egy egész órán át. Ezt követően nyolc egyenlő részre osztjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk a bucikat. Fél óra pihenő után, a kigömbölyített, kissé meglapított zsömléket egy darab egész tojással lekenjük, 180 fokos sütőben, 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Sütés előtt igény szerint megszórhatjuk szezámmaggal.

Húspogácsa (8 db)
1 kg marhahús, 20 dkg zsírszalonna, só, bors, ízlés szerinti fűszerek

Ahány ház, annyi szokás. Annyi bizonyos, hogy a darált marhahúst és a darált zsírszalonnát alaposan átkeverjük, majd nyolc felé osztjuk. A kilapítgatott korongokat a pár csepp olajjal hevített serpenyőn, sütés közben sózzuk, borsozzuk (az egyéb fűszereket akár bele is keverhetjük a darált masszába). A húspogácsák oldalait maximum 2-2 percig sütjük.

Az ízek további dúsításának már csak a fantázia és esetleg a pénztárcánk szabhat határt.  




*Képünk illusztráció! Forrása: Ttripadvisor.co.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 01., 09:05
Íme az első feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés