2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Hamburger: már Kalocsán sem humbug a minőség – Recept ínyenceknek

Hamburger: már Kalocsán sem humbug a minőség – Recept ínyenceknek
Balogh József  |  2021. 04. 25., 09:57

Jó pár éve már, hogy városunkba is begyűrűzött a minőségi gyorsétkeztetés. Korábban az üresen korgó gyomornak elég volt egy sebtében, gyárilag előkészített hamburger. Ma már a különleges finomságokra vágyó fogyasztók igénylik a kézműves termékek kínálatát.

Ugyan a legnépszerűbb gasztrohobbi oldalakon rengeteg receptet találhatunk a húspogácsa és/vagy a buci elkészítéséhez, de valljuk be őszintén, sokunknak se ideje, se türelme nincs ezekhez.

Talán ismerős lehet a helyzet, ha szétmálló darálthús-kupacról vagy rosszul megdagasztott zsömléről beszélünk. Senkit nem szeretnénk túllelkesíteni, de szűz kézzel mégis érdemes belevágni mind a két versenyszám kipróbálásába, lévén biztosan mindenkinek van egy ismerőse, aki a saját bevallása szerint isteni hamburgert képes készíteni. Ez kicsit olyan dolog, mint a nagypapa gumicsizma ízű, ám mégis „díjnyertes” pálinkája.

Egy kis hambi-töri Kalocsán

Tehát, hova is induljon az, aki éppen nem a vendégeit igyekszik kiszolgálnia a saját maga által készített hamburgerrel?

Szerencsére Kalocsán remek és sokszínű a választék. A 90-es években, illetve az évezred első évtizedében az volt a jellemző a kisebb büfékre, hogy egy-egy pékség által beszállított bucival és bolti húspogácsával próbálták kielégíteni az igényeket. Aztán az elmúlt években végre megjelent a remény a minőségi ugrásra.
A nagyon rövid fennállást megért Burger Factory hiába volt hiánypótló, sajnos mára már feledésbe merült.  Ám szellemi örököse szerencsére maradt: jelenleg a kézműves hamburger kínálat élharcosa az E.T. Pizzéria, a Jolly Roger’s és a Grande Chico Ételbár.

Az említett helyeken remek zsömle, prémium szószok vagy gigantikus marhahús-pogácsa jár már egy alap hamburger rendelése esetén is. Mindezek már túlmutatnak a hagyományos és unalmas mustár-ketchup kombináción, a fűrészpor ízű, húsnyesedékes korongokon. Szinte biztos, hogy aki igényli a különlegességeket, az megtalálja majd valamelyik vendéglátóhelyen a kívánt ízvilágot.  

Minőséget házilag is

A városunkban is kapható kézműves csodákhoz hasonló művekkel akár otthon is próbálkozhatunk. Ebben az esetben érdemes körülnézni az interneten egy-egy érdekes recept után, illetve gondosan megválasztani az alapanyagokat. Az elv itt is érvényesül: ízletes hamburgert készíthetünk akár darált sertéshúsból is, de ajánlott, hogy a pogácsánk legalább fele arányban tartalmazzon marhát is. A buci sütésekor pedig érdemes megfogadni, ha egy általunk tetszetős receptúrában nem hagyományos, BL-55-ös lisztet tanácsol a „szakács”.

Recept:

Az alábbi receptötlet kombinációt az interneten fellelhető tudástár segítségével állítottuk össze:

Zsömle (8 db)
60 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő, 2-2,5 dl tej, 2 ek cukr, 4 ek étolaj, 1 tk só, 1 kispoharas tejföl.

A lisztet alaposan elkeverjük a szárított élesztővel, a cukorral és a sóval. Ezután alaposan elkeverjük benne a tejfölt, és a langyos tejet. Ajánlott kézzel dolgozni, hogy a minimálisan szükséges dagasztás során érezzük, mennyi folyadék tud felvenni a tésztánk a kimért tejből. Az alapos átgyúrás után letakarva meleg helyen kelesztjük tésztánkat egy egész órán át. Ezt követően nyolc egyenlő részre osztjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk a bucikat. Fél óra pihenő után, a kigömbölyített, kissé meglapított zsömléket egy darab egész tojással lekenjük, 180 fokos sütőben, 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Sütés előtt igény szerint megszórhatjuk szezámmaggal.

Húspogácsa (8 db)
1 kg marhahús, 20 dkg zsírszalonna, só, bors, ízlés szerinti fűszerek

Ahány ház, annyi szokás. Annyi bizonyos, hogy a darált marhahúst és a darált zsírszalonnát alaposan átkeverjük, majd nyolc felé osztjuk. A kilapítgatott korongokat a pár csepp olajjal hevített serpenyőn, sütés közben sózzuk, borsozzuk (az egyéb fűszereket akár bele is keverhetjük a darált masszába). A húspogácsák oldalait maximum 2-2 percig sütjük.

Az ízek további dúsításának már csak a fantázia és esetleg a pénztárcánk szabhat határt.  




*Képünk illusztráció! Forrása: Ttripadvisor.co.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-21 08:54:11
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 25., 09:19
Hálózati meghibásodás miatt tapasztalható a vízszolgáltatás kimaradása. Már dolgoznak a hiba elhárításán. Még >>>
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK