2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Nagy roham volt a kalocsai pénzintézeteknél a lakástakarékok mától megszűnő állami támogatása miatt

Nagy roham volt a kalocsai pénzintézeteknél a lakástakarékok mától megszűnő állami támogatása miatt
Gazsó Rita  |  2018. 10. 17., 14:52

Tegnap döntött az országgyűlés arról a kormány által beterjesztett törvényjavaslatról, amely kivezeti a lakástakarékpénztárak állami támogatását. A hirtelen döntés meglepte, ugyanakkor gyors tettekre sarkallta a kalocsaiakat is: információink szerint egymás kezébe adták a kilincset azoknál a helyi bankfiókoknál, ahol lakáskassza-szerződést lehet kötni.

Hasonló tapasztalatokról számolt be portálunknak Kiss Marianna, a kalocsai Hitel Centrum tulajdonosa is. Mint mondta, tegnap megrohanták az irodát, próbáltak új számlát nyitni, hiszen a rendelet értelmében mától, vagyis szerdától új lakástakarékpénztári szerződést állami támogatással már nem lehet kötni. Úgy tudjuk, aki időben odaért, annak még sikerült leszerződnie.

Arra a kérdésünkre, hogy okozhat-e komolyabb változást az ingatlanpiacon a hitelfelvétel október elejétől alkalmazott szigorítása és a mostani, lakástakarékokat érintő változás, úgy fogalmazott, utóbbi miatt hosszú távon esetleg, de rövidtávon nem számít csökkenésre az ingatlanvásárlás területén, hiszen az eddig megkötött lakáscélú takarékbetét szerződések élnek és fognak is, akár tíz évig, mivel annyi a leghosszabb futamidő.

Kiss Mariann szerint ha a kormány valami újfajta támogatási móddal helyettesíti a lakástakarék kiegészítést, akkor alapvetően nem befolyásolja az ingatlanpiacot a mostani változtatás. Lényegében ezt javasolta tegnap, a döntés megjelenését követően a Bankszövetség is.

A lakástakarék mindenesetre az állami támogatás hiányában, és azzal, hogy 0,1 százalék kamatot fizet, nem vonzó az ügyfeleknek, önmagában emiatt nem valószínű, hogy új számlát nyitnának – jelezte a szakember.

Mint mondta, reméli, hogy a kalocsaiak utolsó napon kötött szerződéseit, amelyeket az érvényes jogi szabályok szerint adtak le, elfogadják a bankok és megnyitják a kötvényeket.

A lakáscélú hitelfelvétel október elejétől életbe lépő szigorítása, tapasztalataik szerint egyelőre nem okoz különösebb változást a hitelpiacon, hosszabb futamidőt megcélozva a kalocsai irodába betérő ügyfeleiknek sikerült az óhajtott hitelösszeget igénybe venniük.

Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK