2021. 11. 27. szombat
Virgil
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Nagy roham volt a kalocsai pénzintézeteknél a lakástakarékok mától megszűnő állami támogatása miatt

Nagy roham volt a kalocsai pénzintézeteknél a lakástakarékok mától megszűnő állami támogatása miatt
Gazsó Rita  |  2018. 10. 17., 14:52

Tegnap döntött az országgyűlés arról a kormány által beterjesztett törvényjavaslatról, amely kivezeti a lakástakarékpénztárak állami támogatását. A hirtelen döntés meglepte, ugyanakkor gyors tettekre sarkallta a kalocsaiakat is: információink szerint egymás kezébe adták a kilincset azoknál a helyi bankfiókoknál, ahol lakáskassza-szerződést lehet kötni.

Hasonló tapasztalatokról számolt be portálunknak Kiss Marianna, a kalocsai Hitel Centrum tulajdonosa is. Mint mondta, tegnap megrohanták az irodát, próbáltak új számlát nyitni, hiszen a rendelet értelmében mától, vagyis szerdától új lakástakarékpénztári szerződést állami támogatással már nem lehet kötni. Úgy tudjuk, aki időben odaért, annak még sikerült leszerződnie.

Arra a kérdésünkre, hogy okozhat-e komolyabb változást az ingatlanpiacon a hitelfelvétel október elejétől alkalmazott szigorítása és a mostani, lakástakarékokat érintő változás, úgy fogalmazott, utóbbi miatt hosszú távon esetleg, de rövidtávon nem számít csökkenésre az ingatlanvásárlás területén, hiszen az eddig megkötött lakáscélú takarékbetét szerződések élnek és fognak is, akár tíz évig, mivel annyi a leghosszabb futamidő.

Kiss Mariann szerint ha a kormány valami újfajta támogatási móddal helyettesíti a lakástakarék kiegészítést, akkor alapvetően nem befolyásolja az ingatlanpiacot a mostani változtatás. Lényegében ezt javasolta tegnap, a döntés megjelenését követően a Bankszövetség is.

A lakástakarék mindenesetre az állami támogatás hiányában, és azzal, hogy 0,1 százalék kamatot fizet, nem vonzó az ügyfeleknek, önmagában emiatt nem valószínű, hogy új számlát nyitnának – jelezte a szakember.

Mint mondta, reméli, hogy a kalocsaiak utolsó napon kötött szerződéseit, amelyeket az érvényes jogi szabályok szerint adtak le, elfogadják a bankok és megnyitják a kötvényeket.

A lakáscélú hitelfelvétel október elejétől életbe lépő szigorítása, tapasztalataik szerint egyelőre nem okoz különösebb változást a hitelpiacon, hosszabb futamidőt megcélozva a kalocsai irodába betérő ügyfeleiknek sikerült az óhajtott hitelösszeget igénybe venniük.

Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei