2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Nagy roham volt a kalocsai pénzintézeteknél a lakástakarékok mától megszűnő állami támogatása miatt

Nagy roham volt a kalocsai pénzintézeteknél a lakástakarékok mától megszűnő állami támogatása miatt
Gazsó Rita  |  2018. 10. 17., 14:52

Tegnap döntött az országgyűlés arról a kormány által beterjesztett törvényjavaslatról, amely kivezeti a lakástakarékpénztárak állami támogatását. A hirtelen döntés meglepte, ugyanakkor gyors tettekre sarkallta a kalocsaiakat is: információink szerint egymás kezébe adták a kilincset azoknál a helyi bankfiókoknál, ahol lakáskassza-szerződést lehet kötni.

Hasonló tapasztalatokról számolt be portálunknak Kiss Marianna, a kalocsai Hitel Centrum tulajdonosa is. Mint mondta, tegnap megrohanták az irodát, próbáltak új számlát nyitni, hiszen a rendelet értelmében mától, vagyis szerdától új lakástakarékpénztári szerződést állami támogatással már nem lehet kötni. Úgy tudjuk, aki időben odaért, annak még sikerült leszerződnie.

Arra a kérdésünkre, hogy okozhat-e komolyabb változást az ingatlanpiacon a hitelfelvétel október elejétől alkalmazott szigorítása és a mostani, lakástakarékokat érintő változás, úgy fogalmazott, utóbbi miatt hosszú távon esetleg, de rövidtávon nem számít csökkenésre az ingatlanvásárlás területén, hiszen az eddig megkötött lakáscélú takarékbetét szerződések élnek és fognak is, akár tíz évig, mivel annyi a leghosszabb futamidő.

Kiss Mariann szerint ha a kormány valami újfajta támogatási móddal helyettesíti a lakástakarék kiegészítést, akkor alapvetően nem befolyásolja az ingatlanpiacot a mostani változtatás. Lényegében ezt javasolta tegnap, a döntés megjelenését követően a Bankszövetség is.

A lakástakarék mindenesetre az állami támogatás hiányában, és azzal, hogy 0,1 százalék kamatot fizet, nem vonzó az ügyfeleknek, önmagában emiatt nem valószínű, hogy új számlát nyitnának – jelezte a szakember.

Mint mondta, reméli, hogy a kalocsaiak utolsó napon kötött szerződéseit, amelyeket az érvényes jogi szabályok szerint adtak le, elfogadják a bankok és megnyitják a kötvényeket.

A lakáscélú hitelfelvétel október elejétől életbe lépő szigorítása, tapasztalataik szerint egyelőre nem okoz különösebb változást a hitelpiacon, hosszabb futamidőt megcélozva a kalocsai irodába betérő ügyfeleiknek sikerült az óhajtott hitelösszeget igénybe venniük.

Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK