2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Szigetelje, védje! – Sorra fagynak az aknákban a vízórák

2017. 01. 11., 15:59

Az elmúlt hétvégén sosem látott mértékű vízóra-elfagyást jelentettek a Kalocsán is illetékes vízszolgáltató felé az ingatlantulajdonosok. Az ügyeletben lévő kollégák alig győzték erővel a javításokat, és minden bizonnyal lesz még dolguk – vannak ugyanis olyan területek, ahol talán csak tavasszal derül majd ki, történt-e baj az aknában.

Az olyan aknákban, amelyek kicsik és nincs bennük elég mélyen a vízóra, esetleg rosszul vannak kialakítva, illetve az olyan lakásoknál, ahol nem használják rendszeresen a vizet, a most beköszöntött nagy hidegben jellemző, hogy elfagynak a mérőeszközök. Ez nem csak sok bosszúságot, hanem komoly kiadást is jelent az ingatlantulajdonosoknak, a berendezés javításának anyagi felelőssége ugyanis kizárólag őket terheli.

De miért is írunk éppen most erről, és miképp előzhető meg, hogy Önnek is a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. segítségét kelljen kérnie a napokban? Máris kiderül!

– Január 7-én és 8-án 93 fagyott vízmérőhöz kellett kivonulniuk a készenlétben lévő kollegáimnak, csak Kalocsán és közvetlen környezetében. Ha a cég teljes szolgáltatási területét tekintjük, akkor ez a szám 253. Azt bizton állíthatom, hogy ennél sokkal több mérő fagyott meg. Ez egyelőre az a szám, ami a jelen beszélgetésünkig befutott hozzánk jelzésként – mondta Szigeti Attila, a Kalocsa, Kiskőrös és Kiskunhalas körzetében működő, röviden Kiskunvízként emlegetett cég műszaki igazgatója.

Íme környékünk legmenőbb jégpályái és facebook posztjai!
bővebben ...

– Amit javasolnék mindenkinek, aki még nem gondoskodott vízórájának megfelelő védelméről, hogy lehetőleg valamilyen hőszigetelő anyaggal takarja le az aknát fedő fémlemezt, főleg az olyan kialakításúak esetében, ahol a fedlap nem zár tökéletesen.
A nem száz százalékosan záró aknafedő mellett ugyanis még jobban megnövekszik az elfagyás kockázata! Hőszigetelő anyag lehet egy nem használt, kidobásra váró nagykabát, egy tábla hungarocell, vagy bármi más, a lényeg, hogy erősítse az aknafedél védő funkcióját – int a szakember.

– Ha nem változik az időjárás, elképzelhető, hogy lesz még több ilyen esetünk. Szelid és az üdülőkörzetek pedig még hátra vannak, ott akkor szokott megmutatkozni a probléma, amikor kiengednek a szétfagyott vízmérők, és elkezd folyni belőlük a víz, amit általában akkor vesznek észre, amikor már az utcákban csörgedezik – így Szigeti, nyomatékosan kérve, hogy akkor is gondoskodjon mindenki vízórájának szigeteléséről, védelméről, ha annak az aknája teljesen szabályosan lett kialakítva.

Annál is inkább, mert egy ilyen műszer cseréje 16 ezer forintos kiadást jelent annak, akinél meghibásodik, az ezt kiváltó hideg pedig az előrejelzések szerint egy ideig még maradó, illetve az elkövetkező hetekben visszatérő vendég lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK