2018. 01. 19. péntek
Márió, Sára
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Élővilág ismereti játszóház Homokmégyen – Herman Ottó nyomába eredtek

Zsiga Ferenc  |  2017. 12. 16., 15:03

A Homokmégyi Önkormányzat Tapolcsányiné Varga Krisztina polgármester kezdeményezésére döntött arról, hogy a községben a 7-12 éves korosztály részére Élővilág ismereti játszóházat szerveznek. A „Mondd el és elfelejtem, mutasd meg és megjegyzem, engedd, hogy csináljam és megértem.” szlogen jegyében december 15-én, pénteken szervezett rendezvényre az öregcsertői, a miskei, a szakmári általános iskola diákjait, a helyi természetvédelmi őrt és a vadásztársaság elnökét is meghívták. A tanáraik vezetésével vendégségbe érkezett csapatokat a polgármesterek is elkísérték, az eseményt Font Sándor országgyűlési képviselő nyitotta meg.

A vendégeket a fogadásukra megterített Művelődési Ház előterében Tapolcsányiné Varga Krisztina és Balogh Csaba Zoltán, a helyi iskola tagintézmény vezetője köszöntötte. A gyerekek már az előcsarnokban érdeklődéssel fordultak Herman Ottó, a híres magyar természettudós, polihisztor munkásságát felölelő színes tablók felé. A kiállítás anyaga jól reprezentálta, hogy a természet, a környezet megismerése, értő védelme iránti kíváncsiság már egészen kis gyermekkorban feléleszthető, a csoportos, játékos tanulás öröme tudássá formálódhat.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek

A Művelődési Ház nagytermében 10 csapat részére kialakított játszótereknél helyet foglaló diákokat és tanáraikat Font Sándor országgyűlési képviselő köszöntötte, aki beszédében rámutatott: még az olyan természet közeli településeken, mint Homokmégy is fontos, hogy az itt felnevelkedő generációk értően ismerjék az őket körülvevő környezetet és élővilágot, már kisgyermek korban megtanulják óvni és védelmezni a természetet.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek

A három-három csapatot kiállító Homokmégy és Szakmár, a két-két csapattal résztvevő Öregcsertő és Miske diákjai előre meghatározott menetrend szerint látogatták az egyes állomáshelyeket. Minden megállónál különböző ügyességi és elméleti játékok várták őket. A csapatoknak állomásonként 10 perc állt rendelkezésére ahhoz, hogy a koordinátorok segítségével a Ciripeljünk, Pókháló-játékok, Ismerkedünk a fával, Nézd meg közelebbről, Jellemző vízparti madarak, Mag-vak tapintás, Harkálykopogtató, Bánj óvatosan a természettel, Vadássz okosan, Herman Ottó témakörökben játékosan  elmélyüljenek, új ismereteket szerezzenek.


A gyerekek ezúttal nem vetélkedtek, sokkal inkább játszottak, beszélgettek azzal a határozott pedagógiai célkitűzéssel, hogy a saját tapasztalaton, játékon alapuló tanulás segítse őket az ismeretszerzésben. Az Élővilág ismereti játszóház felfedezéses, interaktív tanulása arra is rávilágított, hogy a 21. század oktatásában már más a szerepe a tanárnak, aki immár nem az információ forrása, hanem segítője, irányítója a tanulásnak, a felfedezés folyamatának.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek

A délig tartó játszóház után a helyi önkormányzat vendégül látta a csapatokat és kísérőiket, a gyerekek talán életre szóló élményekkel és tudással térhettek haza. 


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 01. 16., 10:30
A Bajai Tankerületi Központ évértékelőjén annak működése mellett, számos fontos változás is napvilágot látott. A központ három járás 24 intézményét, 19 tagintézményét és 2 telephelyét fogja össze és koordinálja. Szemléletük, hogy a munkájuk során elért pozitív változásokat gyermek, szülő és pedagógus egyaránt érzékelje.
2018. 01. 15., 11:22
A Kalocsai FC elnökségének, és szűk baráti körének köszönhetően ismét megidézték a régi idők fociját a Városi Sportcsarnokban, ahol teltházas publikum előtt léphettek pályára az egykori paksi és kalocsai közönségkedvencek. A rendezők önzetlen igyekezete és a „hajdani gladiátorok” csatája ezúttal is méltó módon ápolta a dicső elődök hagyományait.
2018-01-17 18:30:59
Egy férfi a poggyászfeladás megúszása miatt nyolc réteg ruhában akart felszállni Izlandon egy repülőre, de meggyűlt a gondja a repülőtársasággal. Kíváncsiak voltunk, vajon van-e bármilyen szabály arra, hogy hány pulóverben vagy nadrágban lehet utazni, illetve a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren futott-e már bele hasonló helyzetbe a repülőtéri vagy a biztonsági személyzet.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 01. 19., 10:28
Két személyautó ütközött össze nem sokkal ezelőtt a Szent István király út és az 51-es főút kereszteződésében. Jelenleg is tart a helyszínelés! Még >>>
2018. 01. 18., 20:13
A Vajas-parti vízi turisztikai és tömegsport célú projekt részeként kerülnek városunkba az itt egyre népszerűbb sportág gyakorlásához nélkülözhetetlen hajók. Mostantól nincs mentség: a rutin és összeszokottság nem lesz kiváltság, annak hiánya nem lesz kifogás többé! Még >>>
2018. 01. 18., 16:31
Ezt – konkrétumok említése nélkül – Bálint József polgármester jelentette ki a mai, egyébként egészen más tárgyú sajtótájékoztatója záróakkordjaként. Még >>>
2018. 01. 18., 00:13
Földink ráadásul figyelemfelkeltő jelenség lesz, hiszen alaposan kilóg a február 5-én tartandó születésnapi koncert fellépőinek sorából, ahol a magyar rock-, pop- és tánczene hírességei közt lép színpadra – Hogy miért?! Még >>>
2018. 01. 17., 19:12
Az Oroszlán ma gyors és hatékony, a Nyilast felfalja a rendetlenség. Még >>>
2018. 01. 16., 22:02
Ha senki nem él elővásárlási joggal, akkor heteken belül nyélbe üthetik az adásvételt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A Changhe Aircraft Industries Group (CAIG) Z-18A típusjelű szállító helikoptere megkezdte szolgálatát a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg szárazföldi hadseregének légierejében – legalábbis erről közölt cikket a kormányzati China Central Television (CCTV) hírműsora.
Gyűlnek a viharfelhők a bolgár repülős égen, legalábbis ami a hadrendben lévő típusok üzembentartását illeti. Legújabb áldozat a Szu-25-ös flotta, mely 2017. december 14. óta nem repülhet és komoly kérdés, hogy fog-e újra.
2018. január 17-én, szerdán délután egy havas domboldalra zuhant a Török Légierő egyik CASA CN-235 típusú katonai teherszállító repülőgépe. A repülőgép 3 fős személyzete életét vesztette.
A Magyar Honvédség már az ország légterébe történő berepülés előtt jelzett arról a kisgépről az illetékes szerveknek, amelyről később kiderült, hogy tizenegy migránst szállított, s amit hétfő este találtak meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kállósemjén határában - közölte a Honvédelmi Minisztérium.