2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Évszázados hagyományt ápolnak – Szüreti ünnepség Homokmégyen

Helyszín: Művelődési Ház, Homokmégy
Dátum: 2016. szeptember 24., szombat 09:00
Évszázados hagyományt ápolnak – Szüreti ünnepség Homokmégyen

Több mint egy évszázados hagyományt ápol Homokmégy község azzal, hogy évről évre életre hívja a falu kedvenc őszi népünnepélyét, a látványos felvonulással és fergeteges bállal záruló szüreti mulatságot. A rendezvény volumenét fémjelzi, hogy arra még Erdélyből is érkeznek vendégek – miért éppen Ön maradna ki belőle?

Akkor csapjunk is a közepébe! Mi mindent kínálnak a szervezők a részvételért annak a rendezvénynek az alkalmával, amelyet szombaton tartanak és már a XIX. századból őrzik írásos emlékek, hogy akkor is ünnepelték?

– Szombat reggel fél 9-kor terményáldás lesz a homokmégyi templom előtt, majd a bíróé és a bírónéé lesz a főszerep és a kisbíró felvezetésével mulatságba csap át a program. Eljátszott egybekelésüket követően tánc lesz a templom előtt, majd menetben vonulunk a falu központjába, ahol vendéglátással készülünk. Itt már várnak bennünket a lovas fogatok, amelyekkel előbb Homokmégyen, majd Halomban és Alsómégyen invitáljuk zenével-tánccal az esti bálba a lakosságot. A faluba visszatérve kemencében sült, nyújtott házi rétes és pörkölt fogadja az érkezőket – ismertette az szüreti forgatag „első felvonását” Vígné Romsics Beáta főszervező.

– Ebéd után tartunk egy kis pihenőt, majd délután fél 6-tól énekes-táncos előadások következnek a homokmégyi művelődési házban. Először Romsics Imre néprajzkutató mesél a rendezvény gyökereiről, utána pedig az újjáalakult hagyományőrző néptáncegyüttesünk műsorát láthatják. Színpadra lép továbbá a Drágszéli asszonykórus, a Kalocsai Hagyományőrző Népművészeti Egyesület, illetve az erdélyi testvértelepülésünkről érkező székelyvarsági néptánccsoport – folytatta a programfelelős, hozzátéve, hogy az este 8-kor kezdődő mulatsággal indul hivatalosan is a bál.

– Mindenki, aki ellátogat, kötelező jelleggel jókedvet és vidámságot kell, hogy hozzon. Ehhez a homokmégyiek a jó zenét, a jó programokat, hangulatot és némi szőlőtőkén érlelt nedűt szokták szolgáltatni – ajánlja figyelmébe az eseményt a település polgármestere. Tapolcsányiné Varga Krisztina hangsúlyozta, hogy tisztelik és becsülik az ősök hagyományait, amelyeket szeretnének továbbadni gyermekeiknek, ezért is tartják fontosnak, hogy egyetlen évben sem maradjon el a nagyszabású esemény.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK