2021. 12. 08. szerda
Mária
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Évszázados hagyományt ápolnak – Szüreti ünnepség Homokmégyen

Helyszín: Művelődési Ház, Homokmégy
Dátum: 2016. szeptember 24., szombat 09:00
Évszázados hagyományt ápolnak – Szüreti ünnepség Homokmégyen

Több mint egy évszázados hagyományt ápol Homokmégy község azzal, hogy évről évre életre hívja a falu kedvenc őszi népünnepélyét, a látványos felvonulással és fergeteges bállal záruló szüreti mulatságot. A rendezvény volumenét fémjelzi, hogy arra még Erdélyből is érkeznek vendégek – miért éppen Ön maradna ki belőle?

Akkor csapjunk is a közepébe! Mi mindent kínálnak a szervezők a részvételért annak a rendezvénynek az alkalmával, amelyet szombaton tartanak és már a XIX. századból őrzik írásos emlékek, hogy akkor is ünnepelték?

– Szombat reggel fél 9-kor terményáldás lesz a homokmégyi templom előtt, majd a bíróé és a bírónéé lesz a főszerep és a kisbíró felvezetésével mulatságba csap át a program. Eljátszott egybekelésüket követően tánc lesz a templom előtt, majd menetben vonulunk a falu központjába, ahol vendéglátással készülünk. Itt már várnak bennünket a lovas fogatok, amelyekkel előbb Homokmégyen, majd Halomban és Alsómégyen invitáljuk zenével-tánccal az esti bálba a lakosságot. A faluba visszatérve kemencében sült, nyújtott házi rétes és pörkölt fogadja az érkezőket – ismertette az szüreti forgatag „első felvonását” Vígné Romsics Beáta főszervező.

– Ebéd után tartunk egy kis pihenőt, majd délután fél 6-tól énekes-táncos előadások következnek a homokmégyi művelődési házban. Először Romsics Imre néprajzkutató mesél a rendezvény gyökereiről, utána pedig az újjáalakult hagyományőrző néptáncegyüttesünk műsorát láthatják. Színpadra lép továbbá a Drágszéli asszonykórus, a Kalocsai Hagyományőrző Népművészeti Egyesület, illetve az erdélyi testvértelepülésünkről érkező székelyvarsági néptánccsoport – folytatta a programfelelős, hozzátéve, hogy az este 8-kor kezdődő mulatsággal indul hivatalosan is a bál.

– Mindenki, aki ellátogat, kötelező jelleggel jókedvet és vidámságot kell, hogy hozzon. Ehhez a homokmégyiek a jó zenét, a jó programokat, hangulatot és némi szőlőtőkén érlelt nedűt szokták szolgáltatni – ajánlja figyelmébe az eseményt a település polgármestere. Tapolcsányiné Varga Krisztina hangsúlyozta, hogy tisztelik és becsülik az ősök hagyományait, amelyeket szeretnének továbbadni gyermekeiknek, ezért is tartják fontosnak, hogy egyetlen évben sem maradjon el a nagyszabású esemény.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 20:04
A Mikulást és rénszarvasát a kecskeméti megyei kórházban énekszóval várták a gyermekek és szüleik az erkélyen. A Mikulás szokatlan érkezését a Covid-járvány miatt szervezték a magasba. Még >>>
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés