2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Homokmégyen ünnepélyes átadták a gazdaságélénkítő program keretében létesített asztalosüzemet

Homokmégyen ünnepélyes átadták a gazdaságélénkítő program keretében létesített asztalosüzemet
Zsiga Ferenc  |  2022. 06. 22., 09:00

A Belügyminisztérium gazdaságélénkítő programja keretében, 207,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásból épített és rendezett be komplex asztalosüzemet Homokmégy Község Önkormányzata. Az új létesítmény a megyei önkormányzat koordinálásában megvalósuló TOP pályázati forrásából kialakított iparterületen kapott helyet. A támogatásnak köszönhetően a helyi és környékbeli munkaerőt foglalkoztató, korszerű faipari gépekkel ellátott asztalosműhelyt az erre a célra alapított, az önkormányzat tulajdonában álló Kft. működteti. A létesítményt június 21-én, kedden Réthy Pál, a BM helyettes államtitkára, Vedelek Norbert, a megyei közgyűlés alelnöke, Sumné Galambos Mária, a BM főosztályvezetője és Tapolcsányiné Varga Krisztina, Homokmégy község polgármestere avatta fel. Ezzel az aktussal a szükséges hatósági engedélyekkel már rendelkező, a külső megrendelők felé is nyitott üzemben megkezdődött a termelés.

Homokmégy a BM gazdaságélénkítő programja keretében első körben 200 millió, majd 7,5 millió forint kiegészítő támogatásból épített asztalosüzemet az ugyancsak pályázati forrásból létesített iparterületen. A stabilizált földúton megközelíthető, összesen 2,5 hektáros ipari parkban első fecskeként kezdi meg működését az önkormányzat asztalosműhelye- mondta köszöntő beszédében a polgármester, hozzátéve:

Mi is valósult meg voltaképpen? Egy több, mint 300 négyzetméter alapterületű üzemcsarnok szociális helyiségekkel, raktárral, amelyhez tűzivíztározó is készült. Bevezettük az ivóvizet, egyedi szennyvízkezelőt alakítottunk ki, és az energiaköltségek csökkentése érdekében napelemeket telepítettünk az épület tetejére. A működtetéshez találtunk egy ügyvezető igazgatót, aki asztalos végzettséggel rendelkezik. Györkei Krisztián végig fogta a kezünket, és felügyelete, irányítása mellett két helybéli szakember munkájával indul az üzem.A beruházás kivitelezését a kalocsai székhelyű Kalo-Bau Kft. magas színvonalon valósította meg, a cég vezetőjének, Skultéti Csaba úrnak ezúton is megköszönöm a példás együttműködést önkormányzatunkkal!"

– fogalmazott a polgármester.


A településvezető a továbbiakban arról beszélt, hogy elsősorban a megyei önkormányzat koordinálásában lévő TOP Plusz pályázati forrásából szeretnék az iparterület további infrastruktúráját kiépíteni, első körben legalább az áramot bevezetni. A felparcellázott területet a különböző gazdasági társaságoknak már így szeretnék kiajánlani. A beruházástól azt remélik, hogy növekszik az iparűzési adó bevétel, és az erőfeszítésnek lakosságmegtartó hatása is lesz. Az új asztalos üzem és társai gazdasági fellendülést hoznak a településnek. Tapolcsányiná Varga Krisztina a beszéde végén köszönetet mondott a projekt megvalósításában résztvevőknek.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Réthy Pál
, a BM helyettes államtitkára beszédében rámutatott: Magyarország 3178 településéből 448 településen, tehát az összes község és város 14 százalékán, 127 településen van olyan fejlesztés, amely a homokmégyihez hasonló. A beruházások első üteme - benne a homokmégyivel - 18 milliárd forintból valósult meg. Ennek nyomán 354 új munkahely jött létre, csökkentve a gazdasági egyenlőtlenséget, bővítve a helyi foglalkoztatást. A helyettes államtitkár felsorolta Bács-Kiskun azon településeit, ahol hasonló fejlesztések valósultak meg; az összesen 51-ből a közelből Csengődöt, Dunavecsét, Sükösdöt és Hartát említette.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy Homokmégyen a fejlesztés eredményeképpen egyedi, kisszériás, helytakarékos bútorok gyártása valósul meg, melyhez szorosan kapcsolódik egy termékkatalógus készítése. Továbbá sajátmárkás termékek gyártása, bútorjavítás és bedolgozói tevékenység valósulhat meg a most megnyitott üzemben.  

Réthy Pál emlékeztetett: az önkormányzat kötelezően legalább öt évig köteles fenntartani a pályázati forrásból megvalósított üzemet, és abban legalább három évig két főt kell foglalkoztatnia.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Vedelek Norbert
, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke elsőként Rideg László elnök üdvözletét tolmácsolta, aki mint mondta, sajnos más elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az ünnepségen.

Minden tisztelet az önkormányzaté, hogy ebben a bizonytalan gazdasági, világjárvánnyal sújtott időszakban és környezetben megmerte tenni, hogy vállalkozásba kezd. Ha viszont a település előre szeretne menni, akkor a boldogulása érdekében ezt is vállalni kellett– vélekedtek nagyon helyesen a homokmégyiek. A kormányhoz hasonlóan a megyei önkormányzatnál is azon célokat fogalmaztuk meg, hogy a megye legkisebb településeire is eljussanak fejlesztések, a legkisebbek is segítséget kapjanak törekvéseik megvalósításához. Ezt a folyamatot a megyei önkormányzatnál lévő TOP, újabban a TOP Plusz pályázatok, a Magyar Falu Program és a BM pályázatok segítik. Ezen célok a családtámogatásokkal párosulnak, hiszen ha van munka, akkor van előrelépési lehetőség, így tud megmaradni és életképes lenni egy település” - szögezte le az alelnök.

Györkei Krisztián asztalos vállalkozó, az önkormányzat által alapított Homé Kft. ügyvezetője kérdésünkre elmondta:

Egyebek mellett van egy faipari lapszabász gépünk, egy élzáró gépünk, kombinált gyalugépünk, továbbá egy faipari marógép áll rendelkezésre. A műhely a legkorszerűbb munkavédelmi és munkaegészségügyi követelményeknek is megfelel. Az első megrendelések már megérkeztek, a műhely vezetője Horváth Dominik asztalos lett”- fogalmazott az ügyvezető.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Az ünnepségen a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Homokmégyi Általános Iskola tanulói Homokmégyi gyerök vagyok címen adtak műsort, amelyet Balogh Csaba Zoltán tanár szabott Homokmégyre, a koreográfiát Horvát Katalin táncpedagógus készítette. Az eseményen még fellépett Kentes Bence, helyi óvodás, aki az Asztalos című verssel készült, és Cserven Hanna óvodás, aki a program elején mondta a köszöntő verset.

A kalocsai járás polgármesterei részvételével tartott ünnepség fogadással zárult.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK