2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Homokmégyen ünnepélyes átadták a gazdaságélénkítő program keretében létesített asztalosüzemet

Homokmégyen ünnepélyes átadták a gazdaságélénkítő program keretében létesített asztalosüzemet
Zsiga Ferenc  |  2022. 06. 22., 09:00

A Belügyminisztérium gazdaságélénkítő programja keretében, 207,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásból épített és rendezett be komplex asztalosüzemet Homokmégy Község Önkormányzata. Az új létesítmény a megyei önkormányzat koordinálásában megvalósuló TOP pályázati forrásából kialakított iparterületen kapott helyet. A támogatásnak köszönhetően a helyi és környékbeli munkaerőt foglalkoztató, korszerű faipari gépekkel ellátott asztalosműhelyt az erre a célra alapított, az önkormányzat tulajdonában álló Kft. működteti. A létesítményt június 21-én, kedden Réthy Pál, a BM helyettes államtitkára, Vedelek Norbert, a megyei közgyűlés alelnöke, Sumné Galambos Mária, a BM főosztályvezetője és Tapolcsányiné Varga Krisztina, Homokmégy község polgármestere avatta fel. Ezzel az aktussal a szükséges hatósági engedélyekkel már rendelkező, a külső megrendelők felé is nyitott üzemben megkezdődött a termelés.

Homokmégy a BM gazdaságélénkítő programja keretében első körben 200 millió, majd 7,5 millió forint kiegészítő támogatásból épített asztalosüzemet az ugyancsak pályázati forrásból létesített iparterületen. A stabilizált földúton megközelíthető, összesen 2,5 hektáros ipari parkban első fecskeként kezdi meg működését az önkormányzat asztalosműhelye- mondta köszöntő beszédében a polgármester, hozzátéve:

Mi is valósult meg voltaképpen? Egy több, mint 300 négyzetméter alapterületű üzemcsarnok szociális helyiségekkel, raktárral, amelyhez tűzivíztározó is készült. Bevezettük az ivóvizet, egyedi szennyvízkezelőt alakítottunk ki, és az energiaköltségek csökkentése érdekében napelemeket telepítettünk az épület tetejére. A működtetéshez találtunk egy ügyvezető igazgatót, aki asztalos végzettséggel rendelkezik. Györkei Krisztián végig fogta a kezünket, és felügyelete, irányítása mellett két helybéli szakember munkájával indul az üzem.A beruházás kivitelezését a kalocsai székhelyű Kalo-Bau Kft. magas színvonalon valósította meg, a cég vezetőjének, Skultéti Csaba úrnak ezúton is megköszönöm a példás együttműködést önkormányzatunkkal!"

– fogalmazott a polgármester.


A településvezető a továbbiakban arról beszélt, hogy elsősorban a megyei önkormányzat koordinálásában lévő TOP Plusz pályázati forrásából szeretnék az iparterület további infrastruktúráját kiépíteni, első körben legalább az áramot bevezetni. A felparcellázott területet a különböző gazdasági társaságoknak már így szeretnék kiajánlani. A beruházástól azt remélik, hogy növekszik az iparűzési adó bevétel, és az erőfeszítésnek lakosságmegtartó hatása is lesz. Az új asztalos üzem és társai gazdasági fellendülést hoznak a településnek. Tapolcsányiná Varga Krisztina a beszéde végén köszönetet mondott a projekt megvalósításában résztvevőknek.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Réthy Pál
, a BM helyettes államtitkára beszédében rámutatott: Magyarország 3178 településéből 448 településen, tehát az összes község és város 14 százalékán, 127 településen van olyan fejlesztés, amely a homokmégyihez hasonló. A beruházások első üteme - benne a homokmégyivel - 18 milliárd forintból valósult meg. Ennek nyomán 354 új munkahely jött létre, csökkentve a gazdasági egyenlőtlenséget, bővítve a helyi foglalkoztatást. A helyettes államtitkár felsorolta Bács-Kiskun azon településeit, ahol hasonló fejlesztések valósultak meg; az összesen 51-ből a közelből Csengődöt, Dunavecsét, Sükösdöt és Hartát említette.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy Homokmégyen a fejlesztés eredményeképpen egyedi, kisszériás, helytakarékos bútorok gyártása valósul meg, melyhez szorosan kapcsolódik egy termékkatalógus készítése. Továbbá sajátmárkás termékek gyártása, bútorjavítás és bedolgozói tevékenység valósulhat meg a most megnyitott üzemben.  

Réthy Pál emlékeztetett: az önkormányzat kötelezően legalább öt évig köteles fenntartani a pályázati forrásból megvalósított üzemet, és abban legalább három évig két főt kell foglalkoztatnia.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Vedelek Norbert
, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke elsőként Rideg László elnök üdvözletét tolmácsolta, aki mint mondta, sajnos más elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az ünnepségen.

Minden tisztelet az önkormányzaté, hogy ebben a bizonytalan gazdasági, világjárvánnyal sújtott időszakban és környezetben megmerte tenni, hogy vállalkozásba kezd. Ha viszont a település előre szeretne menni, akkor a boldogulása érdekében ezt is vállalni kellett– vélekedtek nagyon helyesen a homokmégyiek. A kormányhoz hasonlóan a megyei önkormányzatnál is azon célokat fogalmaztuk meg, hogy a megye legkisebb településeire is eljussanak fejlesztések, a legkisebbek is segítséget kapjanak törekvéseik megvalósításához. Ezt a folyamatot a megyei önkormányzatnál lévő TOP, újabban a TOP Plusz pályázatok, a Magyar Falu Program és a BM pályázatok segítik. Ezen célok a családtámogatásokkal párosulnak, hiszen ha van munka, akkor van előrelépési lehetőség, így tud megmaradni és életképes lenni egy település” - szögezte le az alelnök.

Györkei Krisztián asztalos vállalkozó, az önkormányzat által alapított Homé Kft. ügyvezetője kérdésünkre elmondta:

Egyebek mellett van egy faipari lapszabász gépünk, egy élzáró gépünk, kombinált gyalugépünk, továbbá egy faipari marógép áll rendelkezésre. A műhely a legkorszerűbb munkavédelmi és munkaegészségügyi követelményeknek is megfelel. Az első megrendelések már megérkeztek, a műhely vezetője Horváth Dominik asztalos lett”- fogalmazott az ügyvezető.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Az ünnepségen a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Homokmégyi Általános Iskola tanulói Homokmégyi gyerök vagyok címen adtak műsort, amelyet Balogh Csaba Zoltán tanár szabott Homokmégyre, a koreográfiát Horvát Katalin táncpedagógus készítette. Az eseményen még fellépett Kentes Bence, helyi óvodás, aki az Asztalos című verssel készült, és Cserven Hanna óvodás, aki a program elején mondta a köszöntő verset.

A kalocsai járás polgármesterei részvételével tartott ünnepség fogadással zárult.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK