2017. 09. 23. szombat
Tekla
: 310 Ft   : 258 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 351 Ft/l   Írjon nekünk

III. Tavaszi Kulturális Fesztivál Homokmégyen – városokat megszégyenítő színvonal

Zsiga Ferenc  |  2017. 05. 01., 20:26

Az elmúlt két év hagyományait folytatva, a kedvező tapasztalatokat hasznosítva Homokmégy Község Önkormányzata idén április 29-én, szombaton a zsúfolásig megtelt Művelődési Otthonban rendezte meg a III. Tavaszi Kulturális Fesztivált. Az eseményre való felkészülést már hónapokkal ezelőtt megkezdték a fellépő csoportok, így egy minden elemében kitűnő, színvonalas program, lelkes diák és felnőtt szereplők, kulináris élvezetek várták a hálás,távolabbi településekről is érkező közönséget, amelynek tagjait Tapolcsányiné Varga Krisztina polgármester köszöntötte.

Azt már a beharangozónkból is tudni lehetett, milyen közönségcsalogató programra épül a fesztivál, de hogy ennyire színes és változatos lesz a műsorfolyam, azt aligha gondoltuk. És akkor még ott van a színvonal, ami annak is köszönhető, hogy egy kisebb település óvodájában és iskolájában láthatóan többet tudnak foglalkozni a gyerekekkel, több idő jut egyes készségeik, a lemaradók fejlesztésére.

Jól látszott ez a helyi Kéknefelejcs óvoda és az iskola műsorán. A szívet-lelket gyönyörködtető táncok és játékok résztvevői nem csak tudták a dolgukat, de a számukra szokatlanul nagy közönség ellenére hiba, egy elszólás, egy rossz lépés nélkül, összehangoltan táncoltak, énekeltek.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az általános iskola műsora, majd a Homokmégyen már komoly hagyományokkal rendelkező bábosok legifjabb generációjához tartozó Kiskaticák produkciója arról árulkodott, hogy a fiúk, lányok bábtechnikája igazi szép magyar beszéddel párosul. A Hattyúlány című mesét a gyerekek Balogh Csaba Zoltán helyi pedagógus átdolgozásában és betanításával mutatták be. Nem csoda, hogy az előadást a Bács-Kiskun Megyei Kisiskolák Közművelődési Egyesület Ki Mit Tudj?-ján különdíjjal jutalmazták.

A Dunapataji Fényes Csillag Citerazenekar repertoárján főként Kalocsa környéki népdalok szerepeltek, de a Havasi Zoltán művészeti vezető munkásságát dicsérő összeállításban Dunántúli, jászsági, sóvidéki és hévizgyörki dallamok is megszólaltak. A végig jó kedvűen muzsikáló és éneklő asszony citerások két alkalommal is arany minősítést értek el.

A több évtizedes múltú Uszódi Hagyományőrző Néptánc Együttes autentikus, a kalocsaitól eltérő viselete, a tánclépésekben és dalokban azért igencsak kalocsaira hajazó produktuma egykettőre még jobb kedvre derítette az akkor már szünet nélkül másfél órája, töretlenül kitartó, létszámában inkább gyarapodó közönséget. A taps intenzitásából a táncosok mellett Csánki Mónika és Kővágó Zsolt, a csoport művészeti vezetői is arra következtetethettek, hogy Homokmégyen máskor is érdemes lesz fellépni.

A Magyarország című dal kitűnő előadása előtt Frankhauzer Liliről, a Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény 6. osztályos diákjáról nemcsak azt tudhattuk meg, hogy 4 éve táncol, gordonkázik, 2 éve tanul gitározni, és persze színésznő szeretne lenne, de azt is, hogy énekhangját még csak egy éve csiszolják a Liszt Ferenc AMI magánének tanszakán.

A Hajósi Gombos Harmonikások duó két tagja, Huber Ferenc és Schön Ferenc a sváb népzenéből adott ízelítőt. Mint kiderült, az egyik hangszer több mint 130 éves, de amelyiken Schön Ferenc játszott, azt nemrégiben saját maga készítette a műhelyében.

Bizonyosan nem véletlen, hogy a műsorfolyam végére került a Homokmégyi Néptánc Csoport. Koreográfiájuk címét: „Szeretünk táncolni” teljes mértékben visszaigazolta mindaz, amit láthattunk. A tiszta szívvel, vidáman és felszabadultan táncoló kicsik és nagyok mindenben méltónak bizonyultak elődeik kiváló minősítéséhez. Azt is mondhatnánk, hogy ebben az összeállításban csupán egy éve együtt dolgozó csoport produkciójának gyümölcse Kishegyi Simon koreográfus, Vajda–Rigó Melinda és Vajda Gábor táncoktatók erőfeszítéseinek köszönhetően beérett. Ám hogy hallunk még róluk, az bizonyos, hiszen hamarosan a Megyeháza előtti téren, a Kalocsai Járás egyik hírességeként lépnek fel.

Aki azt hinné, hogy a délután öt órakor kezdődő, fél nyolckor véget érő műsor után bezárták a Művelődési Otthon ajtaját, az téved. A helyi asszonyok önzetlenségének köszönhetően a közösségi épület előcsarnokában mindenféle finomságok, kiflik, rétesek, paprikás kácsi és italok várták a közönséget és a fellépőket.

Az est DJ Ati retro bulijával zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017-09-21 17:28:07
A demencia Európa szerte több mint 7 millió, Magyarországon nagyjából 250 ezer embert és környezetüket érinti nap mint nap. A betegség súlyos terhet ró nemcsak a betegekre, hanem családjukra is, amelyre a Magyar Telekom rendhagyó módon, egy önálló kisfilmmel hívja fel a figyelmet.
2017-09-20 22:45:31
A Paks II. beruházásnál minden szerződéses munka előkészítése és lefolytatása a nyilvánosság előtt fog zajlani, teljes összhangban az európai uniós követelményekkel – mondta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója szerdán a leendő ötös és hatos blokk helyszínén, Pakson.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 09. 22., 22:00
Kirándulást ne tervezz délutánra, vagy vigyél magaddal esernyőt is! Viszont szerencsére a piacra mehetsz reggel, még eső előtt. Még >>>
2017. 09. 22., 14:02
Még a múlt hétvégi viharban szakadt le ennek a fának az ága. Valószínűleg azért nem takarították el, mert alig lehet észrevenni. Még >>>
2017. 09. 21., 20:54
2019-re négysávos lesz az 54-es főút kecskeméti szakasza. Még >>>
2017. 09. 21., 18:00
A 40 éves kecskeméti nő 2017. szeptember 16-án ismeretlen helyre távozott lakásából. Azóta életjelet nem adott magáról, jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen. Ha látta, hívja a rendőrséget! Még >>>
2017. 09. 21., 13:39
Egy országos programsorozathoz, az Ars Sacra Fesztiválhoz csatlakozva Nyitott Templomok Napját tartott a Kalocsai Református Egyházközség szeptember 16- án, szombaton Hunyadi utcai templomukban. Még >>>
2017. 09. 20., 09:01
Szabó Gyula is fényképezőgépet ragadott és megörökítette nekünk a kalocsai Dunát alkonyat idején. Köszönjük! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-09-18 21:21:12
 3 Nyugdíjas szavazóknak múmia jelőlt. Jó választás, gratula!

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

 MrSmith
 2017-09-08 11:01:24
 5 "Most egy proli kerékpárútra lehet kiteríteni majd a törülközőket? A kisgyerekek veszélyben lesznek a száguldó kerékpárosoktól? " Alaira...

Az elnyert forrásból megújul a már meglévő, de nagyon elhasználódott, töredezett kerékpárút a település és az üdülőterület közt, és egy teljesen új kerékpárutat is kiépítenének, amely a korábban rebesgetett tervektől eltérően a tavat nem kerüli meg. Az első utcától haladna a kilencedik utcáig, végig a parton, majd tovább az erdőbe egy vargabetű erejéig. Sok fát ki akarnak vágni. Állítólag az üdülőtulajdonosok kérték.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A brit védelmi miniszter, Michael Fellon a napokban arról számolt be, hogy kollégájával, Khalid bin Mohammad Al-Attaiyah katari védelmi miniszterrel, szándéknyilatkozatot írtak alá 24 darab Eurofighter Typhoon eladásáról.
Az idén hetedik alkalommal rendezték meg az ostravai NATO napok egyik kiemelkedő eseményét, a Mi-17-es nemzetközi szimulátor versenyt.
A napokban, 2017. szeptember 14-én megérkezett Izraelbe a soron következő 2 F-35A Lighting II (Adir) típusú ötödik generációs vadászrepülőgép a Nevatim légibázisra.
A Brazil Légierő tervek szerint 2017 októberében-novemberében veheti majd át az utolsó 2, az Embraer Defense and Security által modernizált F-5FM Tiger II típusú vadászrepülőgépeit – írja a Jane’s Defence Weekly.