2023. 12. 01. péntek
Elza
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Szüreti felvonulás és mulatság Homokmégyen – Körbetáncolták a szállásokat

Illés György Cinó  |  2019. 09. 22., 15:13

Régi hagyomány Homokmégyen, hogy a szőlő betakarításának idejét szüreti mulatsággal ünneplik. Hagyományosan a legközelebbi időpontban házasulandó ifjú párt nevezték ki szüreti bírónak és bírónének, de akkoriban még több volt a fiatal, így gyakoribbak voltak a kézfogók is. Manapság a szervezők az eladósorba ért leányok közül kérnek föl egyet a bírónéi szerepre, aki választ maga mellé bírót. Ez a kerettörténet, de nem ez a lényeg! Hanem a jókedv, a muzsikaszó és a néptánc, no, meg a szép népviseletek, amelyeknek igen nagy respektje van Homokmégyen, ami itt szépen kiviláglott, hiszen a míves, kézimunkával készült ruhákat ilyenkor nyílik kiváló lehetőség megvillantani a falu népe előtt…

A faluba érkezőket már Halomnál, majd bent Homokmégy központjában is őszi hangulatú installáció fogadta, molinó hirdette a jeles napot: Szüreti felvonulás és mulatság!

A program leglátványosabb része minden bizonnyal az volt, amikor a színes forgatag körbekocsikázta, aztán az előre meghirdetett állomáshelyeken körbe is táncolta Homokmégyet, hogy a faluhoz tartozó szállásokra is elvigyék a szüreti ünnep hangulatát. Így kiutaztak Halomba és Alsómégyre is, mi pedig az utóbbi helyszínen kapcsolódtunk be felvonulásba.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Szép lószerszámokkal fölszerelt fogatokon, hintókon, lovas kocsikon érkeztek meg Alsómégyen a csintovai elágazáshoz, ahol már várták őket „bíró uram” családtagjai és barátai, hogy a táncért cserébe megvendégeljék a felvonulókat.

A felvonulás során annak is szép példáját láthattuk, hogy a hagyományőrzés jól megfér a – relatív –modernséggel, ugyanis Markó Gabi talpalávalót húzó bandájának dobosában, Varga Andrásban régi zenésztársba botlottunk, akivel viszont a népzene helyett rockot játszó Strange Brew együttesben muzsikáltunk együtt az önfeledt ’90-es években…

A forgatag érkezését videóra is vettük:

A felvonulás állomásain frissítőkkel – borral, üdítővel, falatszendvicsekkel és finom házi süteményekkel várták a résztvevőket, amelyeket kortyolva, majszolva vidáman csevegtek egymással a falu összetartó népének tagjai, egyebek mellett régi történeteket, helyi legendákat, hagyományokat, tréfás históriákat fölidézve.

A vendéglátás után, amikor mindenki épp eleget ivott-evett, megszólalt a muzsika, és párokat, illetve köröket alkotva táncra perdültek a felvonulók, miközben kicsit arrébb a csikósok karikás ostorral durrogattak.

A SZÍNES FORGATAGOT ELNÉZVE ALIGHANEM KIJELENTHETJÜK, HOGY AZ EGY FŐRE JUTÓ NÉPVISELETEK SZÁMÁT ILLETŐEN HOMOKMÉGYNEK MESSZE FÖLDÖN NINCS PÁRJA!

Nézzék csak meg, hogyan forogtak azok a rakott szoknyák!

A felvonulás körmenetével természetesen nem ért véget a szüreti mulatság, hanem a homokmégyi faluközpontba visszatérve aztán közös ebéddel folytatódott az iskola étkezőjében, majd este nyolctól szüreti bál zárta a vidám nap eseményeit, amelyen a Koktél zenekar húzta a talpalávalót.

A hangulat mindvégig magáért beszélt, szemernyi kétséget sem hagyva a felől, hogy a hagyományt jövőre is folytatni fogják!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 29., 12:25
A paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – mondta Szijjártó Péter miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyal a következő időszak feladatairól. A külgazdasági és külügyminiszter ezt megelőzően az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán arról beszélt, hogy a két új blokk építése a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően zajlik. A Joint Venture Szövetség pécsi fórumán is kiemelt téma volt a Paks II. beruházás. (x)
2023-11-30 15:30:52
Ismét közeleg december 6-a, Szent Miklós napja, ami egyben a Magyar Pálinka Napja, ünnepe is. Ebből az alkalomból a Magyar Pálinka Lovagrend immáron tizenhetedik alkalommal szervez ünnepséget, amelynek idén Kalocsa város ad helyet. Az eseményen Font Sándor országgyűlési képviselő, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke is részt vesz.
2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 01., 08:45
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Simó Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Az első feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK