2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Szüreti felvonulás és mulatság Homokmégyen – Körbetáncolták a szállásokat

Illés György Cinó  |  2019. 09. 22., 15:13

Régi hagyomány Homokmégyen, hogy a szőlő betakarításának idejét szüreti mulatsággal ünneplik. Hagyományosan a legközelebbi időpontban házasulandó ifjú párt nevezték ki szüreti bírónak és bírónének, de akkoriban még több volt a fiatal, így gyakoribbak voltak a kézfogók is. Manapság a szervezők az eladósorba ért leányok közül kérnek föl egyet a bírónéi szerepre, aki választ maga mellé bírót. Ez a kerettörténet, de nem ez a lényeg! Hanem a jókedv, a muzsikaszó és a néptánc, no, meg a szép népviseletek, amelyeknek igen nagy respektje van Homokmégyen, ami itt szépen kiviláglott, hiszen a míves, kézimunkával készült ruhákat ilyenkor nyílik kiváló lehetőség megvillantani a falu népe előtt…

A faluba érkezőket már Halomnál, majd bent Homokmégy központjában is őszi hangulatú installáció fogadta, molinó hirdette a jeles napot: Szüreti felvonulás és mulatság!

A program leglátványosabb része minden bizonnyal az volt, amikor a színes forgatag körbekocsikázta, aztán az előre meghirdetett állomáshelyeken körbe is táncolta Homokmégyet, hogy a faluhoz tartozó szállásokra is elvigyék a szüreti ünnep hangulatát. Így kiutaztak Halomba és Alsómégyre is, mi pedig az utóbbi helyszínen kapcsolódtunk be felvonulásba.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Szép lószerszámokkal fölszerelt fogatokon, hintókon, lovas kocsikon érkeztek meg Alsómégyen a csintovai elágazáshoz, ahol már várták őket „bíró uram” családtagjai és barátai, hogy a táncért cserébe megvendégeljék a felvonulókat.

A felvonulás során annak is szép példáját láthattuk, hogy a hagyományőrzés jól megfér a – relatív –modernséggel, ugyanis Markó Gabi talpalávalót húzó bandájának dobosában, Varga Andrásban régi zenésztársba botlottunk, akivel viszont a népzene helyett rockot játszó Strange Brew együttesben muzsikáltunk együtt az önfeledt ’90-es években…

A forgatag érkezését videóra is vettük:

A felvonulás állomásain frissítőkkel – borral, üdítővel, falatszendvicsekkel és finom házi süteményekkel várták a résztvevőket, amelyeket kortyolva, majszolva vidáman csevegtek egymással a falu összetartó népének tagjai, egyebek mellett régi történeteket, helyi legendákat, hagyományokat, tréfás históriákat fölidézve.

A vendéglátás után, amikor mindenki épp eleget ivott-evett, megszólalt a muzsika, és párokat, illetve köröket alkotva táncra perdültek a felvonulók, miközben kicsit arrébb a csikósok karikás ostorral durrogattak.

A SZÍNES FORGATAGOT ELNÉZVE ALIGHANEM KIJELENTHETJÜK, HOGY AZ EGY FŐRE JUTÓ NÉPVISELETEK SZÁMÁT ILLETŐEN HOMOKMÉGYNEK MESSZE FÖLDÖN NINCS PÁRJA!

Nézzék csak meg, hogyan forogtak azok a rakott szoknyák!

A felvonulás körmenetével természetesen nem ért véget a szüreti mulatság, hanem a homokmégyi faluközpontba visszatérve aztán közös ebéddel folytatódott az iskola étkezőjében, majd este nyolctól szüreti bál zárta a vidám nap eseményeit, amelyen a Koktél zenekar húzta a talpalávalót.

A hangulat mindvégig magáért beszélt, szemernyi kétséget sem hagyva a felől, hogy a hagyományt jövőre is folytatni fogják!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés