2022. 08. 10. szerda
Lőrinc
: 401 Ft   : 393 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Szüreti felvonulás és mulatság Homokmégyen – Körbetáncolták a szállásokat

Illés György Cinó  |  2019. 09. 22., 15:13

Régi hagyomány Homokmégyen, hogy a szőlő betakarításának idejét szüreti mulatsággal ünneplik. Hagyományosan a legközelebbi időpontban házasulandó ifjú párt nevezték ki szüreti bírónak és bírónének, de akkoriban még több volt a fiatal, így gyakoribbak voltak a kézfogók is. Manapság a szervezők az eladósorba ért leányok közül kérnek föl egyet a bírónéi szerepre, aki választ maga mellé bírót. Ez a kerettörténet, de nem ez a lényeg! Hanem a jókedv, a muzsikaszó és a néptánc, no, meg a szép népviseletek, amelyeknek igen nagy respektje van Homokmégyen, ami itt szépen kiviláglott, hiszen a míves, kézimunkával készült ruhákat ilyenkor nyílik kiváló lehetőség megvillantani a falu népe előtt…

A faluba érkezőket már Halomnál, majd bent Homokmégy központjában is őszi hangulatú installáció fogadta, molinó hirdette a jeles napot: Szüreti felvonulás és mulatság!

A program leglátványosabb része minden bizonnyal az volt, amikor a színes forgatag körbekocsikázta, aztán az előre meghirdetett állomáshelyeken körbe is táncolta Homokmégyet, hogy a faluhoz tartozó szállásokra is elvigyék a szüreti ünnep hangulatát. Így kiutaztak Halomba és Alsómégyre is, mi pedig az utóbbi helyszínen kapcsolódtunk be felvonulásba.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Szép lószerszámokkal fölszerelt fogatokon, hintókon, lovas kocsikon érkeztek meg Alsómégyen a csintovai elágazáshoz, ahol már várták őket „bíró uram” családtagjai és barátai, hogy a táncért cserébe megvendégeljék a felvonulókat.

A felvonulás során annak is szép példáját láthattuk, hogy a hagyományőrzés jól megfér a – relatív –modernséggel, ugyanis Markó Gabi talpalávalót húzó bandájának dobosában, Varga Andrásban régi zenésztársba botlottunk, akivel viszont a népzene helyett rockot játszó Strange Brew együttesben muzsikáltunk együtt az önfeledt ’90-es években…

A forgatag érkezését videóra is vettük:

A felvonulás állomásain frissítőkkel – borral, üdítővel, falatszendvicsekkel és finom házi süteményekkel várták a résztvevőket, amelyeket kortyolva, majszolva vidáman csevegtek egymással a falu összetartó népének tagjai, egyebek mellett régi történeteket, helyi legendákat, hagyományokat, tréfás históriákat fölidézve.

A vendéglátás után, amikor mindenki épp eleget ivott-evett, megszólalt a muzsika, és párokat, illetve köröket alkotva táncra perdültek a felvonulók, miközben kicsit arrébb a csikósok karikás ostorral durrogattak.

A SZÍNES FORGATAGOT ELNÉZVE ALIGHANEM KIJELENTHETJÜK, HOGY AZ EGY FŐRE JUTÓ NÉPVISELETEK SZÁMÁT ILLETŐEN HOMOKMÉGYNEK MESSZE FÖLDÖN NINCS PÁRJA!

Nézzék csak meg, hogyan forogtak azok a rakott szoknyák!

A felvonulás körmenetével természetesen nem ért véget a szüreti mulatság, hanem a homokmégyi faluközpontba visszatérve aztán közös ebéddel folytatódott az iskola étkezőjében, majd este nyolctól szüreti bál zárta a vidám nap eseményeit, amelyen a Koktél zenekar húzta a talpalávalót.

A hangulat mindvégig magáért beszélt, szemernyi kétséget sem hagyva a felől, hogy a hagyományt jövőre is folytatni fogják!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 07:48
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.
2022. 08. 07., 08:20
Már 850 ezer hektárt érint az aszálykár az országban, az előrejelzések szerint az idén az őszi búza termésátlaga nem éri hektáronként a négy tonnát, de a korábbi éveknél alacsonyabb lesz az őszi árpa, a rozs, vagy a tritikálé termésátlaga is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 10., 17:28
Balotaszállásnál állították meg a fiatal szerb férfit, aki 10 határsértőt szállított egy személyautóban. Még >>>
2022. 08. 10., 13:03
A pályázat megvalósítására 3,347 milliárd forint vissza nem térítendő, 100% intenzitású támogatást biztosítanak. Még >>>
2022. 08. 09., 17:41
A vádlott a sértett egy fa szerszámnyéllel kitartóan, testszerte ütlegelte, aminek következtében a férfi a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 09., 10:01
A Készenléti Rendőrség toborzói a jánoshalmi térségben élőknek tartottak tájékoztatót. Még >>>
2022. 08. 08., 17:46
Nagy területen lángra kapott a száraz fű Kecskemét külterületén. Még >>>
2022. 08. 08., 16:35
A célok között szerepel az ittas vezetők kiszűrése. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés