2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Baja az etalon? – Panzió és étterem is lehetne a Margit Malomból

2017. 03. 13., 18:56

Utoljára 2015-ben foglalkoztunk a ma már elsősorban városképi jelentőségű Margit Malom épületegyüttesének sorsával, amikor is képviselői felvetés nyomán kérdőre vonták dr. Bálint József polgármestert, hogy az új tulajdonos valóban „dózert” szán-e az ikonikus létesítménynek. Akkor megírtuk, hogy a kalocsai Vega-Delicatesse Kft. volt a vevő, érdemben viszont Németh József többségi tulajdonos árult el az adásvétellel és a Margit Malomra vonatkozó tervekkel kapcsolatos részleteket. Két év elteltével a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt-t is irányító vezérigazgató ismét a malomról nyilatkozott – mint kiderült, a nagy áttörés tovább várat magára.

Az már a vásárlást követően magától értetődő volt, hogy a malomhoz tartozó, a Paprika telephelyével közvetlenül határos egyes raktáregységeket jól tudja hasznosítani a társaság, a többi részre, főképp a főépületre vonatkozóan azonban nem körvonalazódtak konkrét tervek.

Ami ma is egyértelmű, és egybevág Németh József korábbi szavaival, az továbbra is az, hogy

szóba sem került az épületegyüttes lebontása,

annál szívesebben venné, ha keresztezné az útjukat egy komoly befektető, aki lát fantáziát abban, hogy akár színvonalas panzióvá, akár elegáns, exkluzív étteremmé alakítsa át a hatalmas főépületet.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Példaként említette a bajai Malom Club szórakoztató komplexumát, ahol szállás és finom fogások mellett megannyi kikapcsolódási lehetőség közül válogathatnak a vendégek.
A halászlé fővárosának egyik közkedvelt szállás- és szabadidős központja a Margit Malomhoz hasonlóan mezőgazdasági funkciót ellátó épület volt egykoron [érdemes egyszer ellátogatni oda, ha már csak a háttértörténet ismeretében a kíváncsiságon túl nem is hajt más, akkor is].

Kalocsa belvárosában, a Vajas partján, a Kubikus park szomszédságában sajnos ezt ma még „elképzelni is túl szép, hogy igaz legyen”, de Németh József határozottan kínálkozó alternatívaként vázolta, „mi lenne, ha” felkeresné egy komoly befektető ilyen szándékkal.

Az érvelés a tekintetben kétségkívül logikus, hogy ha eloszlanak a gomolyfelhők a Paks II projekt körül és valóban indulhat a beruházás, amellyel párhuzamosan Kalocsa és Paks térségét a kormányzati ígérvény szerint egy új Duna-híd kötné össze, teljesen reális elképzelés lenne egy szabadidős-vendéglátó központ létesítése a város kellős közepén – vallja Németh.

Hozzátette, hogy a korábban említett raktárakat a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. a továbbiakban is szeretné hasznosítani.

Azt is elmondta, hogy van ugyan mozgolódás az épületegyüttes körül, az egyelőre annak kisebb elemeire koncentrál.

Ha a piactér irányából nézzük az épületet, akkor a jobboldali saroképületére és az utcafrontra nyíló, több kirakatos épületrészére vannak érdeklődők. A két vevő-jelölt egymástól függetlenül keresett fel. Míg az egyikük bútor nagykereskedéssel foglalkozik, addig a másik egy, a környékben lakó jogászember, akit a kirakatos szárny érdekel – így Németh József, hangsúlyozván az interjú készítésének (néhány nappal ezelőtti) idejében, hogy konkrét adásvétel (akkor még) nem történt.

Végszóként ismételten cáfolta a városban időről időre közszájon forgó értesüléseket, miszerint bontani készülnek a Margit Malmot. Megerősítette, hogy a véletlennek köszönhetően került ugyan a jelenlegi cég birtokába a malom („olyan olcsón adták, hogy meg kellett venni”), mindenképpen azt szeretné, hogy a város életében szervesen bekapcsolódó egység legyen a malom és környezete, ehhez viszont befektetői hozzájárulás szükséges, ismételte.


Az oldalt támogatta a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Nagyításért kattints a képre!
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés