2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Elsődleges ellátó hellyé fejlesztik a Kalocsai Szent Kereszt Kórházat – Rábólintott a miniszter, a Paks II. megépítésén dolgozó 8-10 ezer ember ellátására készítik fel az intézményt

Zsiga Ferenc  |  2018. 11. 29., 09:12

A miniszter döntött: elkezdődik annak az „útvonaltervnek” a kidolgozása, melynek végén a kalocsai Szent Kereszt Kórház fejlesztése, az ehhez szükséges pénzügyi fedezet biztosítása a kormány elé kerül. Font Sándor országgyűlési képviselő a november 28-án, szerdán négy fontos témában tartott sajtótájékoztatója elején azt vetítette előre: a mai napon újdonsága és jelentősége miatt valószínűleg a kalocsai Szent Kereszt Kórházzal kapcsolatos bejelentése lesz a legizgalmasabb kérdés. A sajtótájékoztatót a KALOhírek helyszíni, élő videójának köszönhetően a közösségi médiában nagyon sokan kísérték figyelemmel.

Mérésünk szerint igaza volt Font Sándornak, valóban a képviselő kórházzal, valamint az úthálózat fejlesztés előkészítésével kapcsolatos mondanivalóját kísérte a legnagyobb érdeklődés.

Mint elhangzott, Kásler Miklós, az egészségügyért is felelős humán miniszter elfogadta, hogy a Paks II. Atomerőmű építéséhez kapcsolódóan, a híd megépülése után legközelebbi Kalocsai Szent Kereszt Kórházat fejlesszék egy jól felszerelt, úgynevezett elsődleges egészségügyi ellátó hellyé.

Font Sándor országgyűlési képviselő kórházzal kapcsolatos bejelentése a kalocsaiaknak és környékbelieknek, de különösen a kórházban dolgozóknak szenzációsan örömteli hír.

A miniszter döntése ugyanis zöld utat adott, hogy elkezdődjön annak az „útvonaltervnek” a kidolgozása, melynek végén a kórház fejlesztésével kapcsolatos konkrét javaslatok megvitatása és a megvalósítás pénzügyi fedezetének biztosítása a kormány elé kerül. Az országgyűlési képviselő már a jövő héten találkozik az egészségügyért felelős államtitkárra, hogy az előkészítő munkálatok mielőbb megkezdődhessenek.

Font Sándor elöljáróban emlékeztetett arra, hogy a Paks II. beruházáson csúcsidőben dolgozó 8-10 ezer embernek a fogadása, elszállásolása, továbbá az orosz szakemberekkel érkező családok elhelyezése, az ezzel kapcsolatos szolgáltatások kiépítése már régóta ad feladatot a beruházást előkészítő szakembereknek. Ebben a munkába a környező önkormányzatok is részt vesznek. 

Süli Jánossal, a Paks II. megvalósításáért és működtetéséért felelős miniszterrel közösen már részt vettek egy helyszíni bejáráson a kórházban. Akkor a jelenlegi épületállománytól a rendelkezésre álló  kapacitáson keresztül a szükséges helikopter leszálló helyig vizsgálták az intézmény adottságait. Október 19-re tűzték ki az időpontot, hogy az akkori egészségügyi államtitkár személyesen látogat a kórházba. Ám amint az köztudott, az államtitkár lemondott, így már az újonnan kinevezett államtitkárra hárult a feladat, hogy a megkezdett munkát folytassa.

Kezdeményezésére az ügy újra Kásler Miklós miniszter és az új államtitkár elé került.

A miniszter egyetértett abban, hogy a kalocsai Szent Kereszt Kórházat elsődleges egészségügyi sürgősségi hellyé alakítsák.

A szükséges kormánydöntés előkészítése érdekében az államtitkár asszony belátható időn belül, vele közösen látogat a kórházba, hogy a beruházás előkészítéséhez személyes tapasztalatokat szerezzen.

Mint Font Sándor rámutatott, az elsődleges ellátó kórház különleges státuszt jelent az egészségügyben. Lényegében arról van szó: ha a híd megépül, a Paks II. megvalósításán csúcsidőben dolgozó 8-10 ezer embernek, de természetesen az itt élőknek is, a közeli, jól felszerelt, „hadra fogható” kalocsai kórház nyújtja a biztonságos egészségügyi ellátást.

Paksnak nincs kórháza, hozzá jelenleg Szekszárd van legközelebb, de az a kórház az alig 30 ezres lakosú város és az ország legkisebb lélekszámú megyéje lakosságának ellátásra hivatott. Ráadásul Pakstól több mint 30 kilométerre helyezkedik el. A nagyobb kórházak, klinikák Pécsen, Szegeden, Kecskeméten és Budapesten vannak.

Ezen adottságok és a megépülő, már a tervezés utolsó szakaszában lévő híd miatt okszerűen a kalocsai kórház került előtérbe.

Mint elhangzott: a kezdeményezésére újra indult folyamat leglényegesebb momentuma, hogy a miniszter elfogadta és döntött arról, hogy a kalocsai kórház a szükséges fejlesztések után alkalmas lesz az Paks II. és a térségben élők elsődleges ellátó kórházának. Az előkészítés részeként a minisztérium szakemberei az orosz egészségügyi szervekkel arról tárgyalnak, hogy

az orosz fél tud-e orvosokat küldeni, hogy az idei érkező jelentős számú orosz munkavállalónak betegség esetén ne legyen kommunikációs problémája.

A képviselő szólt arról is, hogy már a jövő héten találkozik az egészségügyi államtitkár asszonnyal és részletesen átbeszélik a kalocsai kórház képességét, valamint hogy a feladat ellátásához milyen fejlesztésekre van szükség, a beruházásnak nagyjából mi a költség igénye.

Amennyiben az államtitkár által kidolgozott „útvonaltervet” először a miniszter, majd annak előterjesztésére a kormány elfogadja, Kalocsán nem egy nagy ellátói létszámot jelentő, de igen „patinás”, jól felszerelt kórház stabil működése valósul meg.

A fejlesztés nyomán a kórház a híd átadását követően Kalocsa és Paks térségének az egészségügyi központja lesz- mondta Font Sándor, a térségünk országgyűlési képviselője.

Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés