2024. 05. 27. hétfő
Hella
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Indul a napenergia forradalma – Amíg nem nézünk oda, kinő egy naperőmű Kalocsa határában

Illés György Cinó  |  2018. 07. 20., 10:58

Egyszerű határszemlére indultunk Kalocsa környékén, amikor a várost Kiskőrös felé elhagyva az úttól északi irányban, az aratásra érett szántóföldek közt munkagépeket pillantottunk meg. Aratókat fogtunk, lehet fotózni! – gondoltam magamban, csak felületesen figyelve meg, hogy milyen gépeket látok. Nem kombájnok voltak: Egy naperőmű előrehaladott építkezésén találtuk magunkat a helyszínre érve, ahol – hétvége lévén – a munkagépek éppen pihenőjüket töltötték. A beépített termőföld láttán – kihasználva az építők hétvégi pihenőjének csöndjét – el is merengtünk egy kicsit a napenergia-hasznosítás mai formáinak hasznáról és káráról…

A KORÁBBI ÉVEKBEN IS MÁR SZÁMOS, A NAP ENERGIÁJÁNAK HASZNOSÍTÁSÁT FOTOVOLTAIKUS RENDSZEREK TELEPÍTÉSÉVEL MEGVALÓSÍTÓ BERUHÁZÁS TÖRTÉNT VÁROSUNKBAN.

Ám ezek többnyire családi házakat kiszolgálni hivatott, illetve közösségi, önkormányzati vagy állami finanszírozású, pályázati támogatással megvalósult projektek voltak.

Több középületet is napelemekkel látott el részben az önkormányzat, részben kormányzati szervek (iskolák, óvodák, börtön…), napelempark létesült a KSE Városi Sporttelepen, és az Érsekség is kiépített egy napelemes erőművet az érseki kastély műemléki környezetében, a Vajas melletti telken – amely szintén a napenergiát hasznosította a maga módján.

Naperőmű KSE Városi Sporttelep

A NAPERŐMŰVEK KORSZAKA MOST AZONBAN ÚJ SZAKASZBA LÉPETT: IMMÁR ÁRUKÉNT, IPaRI KÖRÜLMÉNYEK KÖZT IS BEINDUL AZ ÁRAMTERMELÉS A NAP ENERGIÁJÁNAK BEFOGÁSÁVAL.

Nyár eleji hírünk volt, hogy egy vállalkozó ajánlatot tett a város egyik mintegy három és fél hektáros telkére, hogy ott napelemes kiserőművet létesítsen. Korábban a Malomszög egyik területét vásárolta meg egy vállalkozó az önkormányzattól hasonló céllal.
Az előbbi ajánlatot elutasították, és az ingatlant értékesítésre meghirdetik a következő testületi ülésen.

A másik építkezésről egyelőre nincs biztos információnk, de nem hivatalosan úgy értesültünk, hogy a beruházás előkészítése folyamatban van, és hamarosan a fizikai megvalósulás szakaszába léphet.

Nem csak Kalocsán épül napelemes erőmű térségünkben.
Nemrégiben adtuk hírt arról, hogy épp most indul Dunaszentbenedek határában egy kéthektáros, zöldmezős naperőmű-beruházás kivitelezési szakasza.

Jól látható, hogy a napelemek telepítése trenddé vált, már nemcsak magánlakások saját hatáskörben végrehajtott rezsicsökkentésére szolgál, hanem iparszerű áramtermelésre is egyre több vállalkozás szánja rá magát napelemes rendszerekkel, és az iparág forradalma még csak most kezdődik.

MINDEZ HATALMAS ELŐRELÉPÉST JELENT A ZÖLD ENERGIÁK HASZNOSÍTÁSÁBAN, AMELY TEKINTETBEN JELENTŐS LEMARADÁSUNK HALMOZÓDOTT FÖL AZ UTÓBBI ÉVTIZEDEKBEN.

Hopp, közben itt kinőtt egy erőmű!

Kalocsa határában már jócskán előrehaladott állapotban bukkantunk rá egy napelemes kiserőmű munkálataira.
Úgy tudjuk, a beruházást egy bajai székhelyű Kft. valósítja meg. Megkerestük a szakcéget is, részben azért, hogy ezzel a beruházással, esetleg a térségünket érintő további terveikkel kapcsolatban kérjük tájékoztatásukat, részben pedig azért, hogy a technológiában jártasként fejtsék ki álláspontjukat az alábbiakban megfogalmazott aggályokkal kapcsolatban.

Napelemes dilemmák

A zöld energiák felé fordulás egyértelműen üdvözlendő jelenség, ám a környezetről felelősen gondolkodó embernek mégis ambivalens érzései vannak ezen beruházások láttán, figyelve ugyanis a területen zajló technológiai fejlődés szédítő gyorsaságát, borítékolható, hogy

A NAP ENERGIÁT HASZNOSÍTÓ, ABBÓL ELEKTROMOS ÁRAMOT ELŐÁLLÍTÓ RENDSZEREK AKÁR MÁR ÉVEKEN BELÜL SZÁMOTTEVŐEN NAGYOBB HATÁSFOKKAL MŰKÖDNEK MAJD, MÉGIS SOKKAL ALACSONYABB ÁRON ÉS KEVESEBB KÖRNYEZETI KOCKÁZATTAL, ILLETVE KÁROKOZÁSSAL JÖHETNEK MAJD LÉTRE.

Ha ez igaz, akkor egy pár évvel későbbi telepítéssel összevetve, a teljes futamidőre vetítve minden egyes tábla napelem telepítése energiaveszteség és ablakon kidobott pénz.
Az pedig, ha egy ilyen erőmű megépülhet egy fontos, országos jelentőségű műemléki környezetben, ráadásul épp a turisztikai fogadóterület irányába néző lejtőre, az már az örökségvédelem működésének hatékonyságáról is látleletet ad, miközben természetesen

NYILVÁNVALÓ, HOGY A ZÖLDENERGIA-FELHASZNÁLÁS ARÁNYÁT MINÉL ELŐBB A LEHETŐ LEGNAGYOBB MÉRTÉKBEN KELL NÖVELNÜNK.

Lábost, vagy födőt? – Nem lehetne együtt a kettőt?

Az ilyen erőművek által elfoglalt terület is kérdéseket vet föl, hiszen e célra az egyik helyen kiváló minőségű

TERMŐFÖLDET, MÁSHOL ÉRTÉKES, BEÉPÍTHETŐ VÁROSI TERÜLETEKET, IPARI TELKEKET ÁLDOZUNK FÖL, AHOL LAKÓHÁZAK, INTÉZMÉNYEK, SPORT- ÉS KULTURÁLIS LÉTESÍTMÉNYEK ÉPÜLHETNÉNEK, ÜZEMEK, MUNKAHELYEK LÉTESÜLHETNÉNEK, AZ ERŐMŰ PEDIG UGYANÚGY ELFÉRNE FÖLÖTTÜK, VAGYIS A TETEJÜKÖN.

Viszont aki befektetésként tekint a napelemes kiserőművek építésére, annak valóban remek lehetőséget jelentenek az ilyen beruházások, hiszen az elég jól kiszámítható, a területszerzés költségeit is beleszámítva kalkulált megtérülés után – extraként – visszamarad a termőföld, illetve ipari terület vagy építési telek, amely ráadásul a néhány évtizedes futamidő után a sokszorosát is érheti majd mostani árának. Ráadásul a beruházásokra esetenként uniós, vagy állami támogatás is nyerhető.

Ez a jövő

A technológiai fejlődés, a szükséges tőkekoncentráció létrejötte, illetve a finanszírozás bővülő – uniós, állami támogatások becsatornázásával, javuló kondíciójú banki hitelekkel kiegészített ehetőségei, valamint a szabályozási és gazdasági makrokörnyezet változásai mostanára érték el azt a szintet, amely együttesen már kellő ösztönző erőt jelentenek a vállalkozások számára az ilyen beruházások megindítására.

VÁRHATÓ TEHÁT, HOGY A KÖZELJÖVŐBEN ORSZÁGSZERTE, ÍGY TÉRSÉGÜNKBEN IS GOMBAMÓD NŐNEK MAJD KI A FÖLDBŐL NAPELEMES ERŐMŰVEK.

Ezért főképp a döntéshozók, a szabályokat, törvényeket előkészítő szakemberek, illetve azokat megszavazó politikusok felelőssége, hogy a robbanásszerűen teret nyerő technológia területfoglalása révén a lehető legkevesebb áldozattal járjon, és a föntebb megfogalmazott aggályok szempontjából a legkedvezőbb, az energiahatékonyságon és pénzügyi szempontokon túl a termőföld és urbanizált területek megőrzésének, illetve többes hasznosításának igényére is megfelelő válaszok szülessenek.

Más felől a beruházók felelőssége, hogy az elérhető lehető leghatékonyabb rendszereket telepítsék.
De mivel szerencsére e technológia esetében ez jobbára együtt jár a hatásfok, élettartam és teljesítmény-karakterisztikai mutatók javulásával is, ami által a megtérülés esélyét is növelik, időtartamát pedig rövidítik, ezért ez utóbbi miatt kevésbé aggódnék.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024-05-21 10:49:00
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 27., 07:50
A baleset következtében a jármű utasa súlyos sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK