2018. 02. 26. hétfő
Edina
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Könnyű volt megszokni – Bevált a JETA projektből megújult óvoda

Illés György Cinó  |  2018. 02. 05., 09:06

A Bem utcai óvoda fölújítása utáni átadó ünnepélyét december közepén tartották önkormányzati elöljárók, a JETA képviselője, és az óvópedagógusi kar számos tagja jelenlétében. A december 4-ei beköltözés után majd’ két hónappal az az óta szerzett tapasztalatokról a tagintézmény vezetőjét kérdeztük.

A nevelői munkának és a gyerekeknek hivatalosan, ünnepélyes keretek közt december 15-én átadott, megújult épület mindennapi használatával kapcsolatban már megvannak a letisztult tapasztalatok. Ennyi idő alatt gyakran már megmutatkoznak a garanciális javításokat igénylő esetleges hibák. Most, bő egy hónappal az épület birtokba vétele után ezekről kérdeztük az intézmény vezető óvónőjét, Rakovics Brigitta Évát, aki azonban ilyen hibákat egyáltalán nem említett rövid, telefonos interjúnkban.

A felújítás óta a komfortérzetünk nagyon jó, a hőmérséklet megfelelő és egyenletes mindenütt, szóval nagyon elégedettek vagyunk a fölújítás eredményével, és a gyerekek is nagyon örülnek a kényelmesebbé vált, megújult és megszépült óvodájuknak. – válaszolta a tagintézmény-vezető portálunk azon kérdésére, hogy hogy’ vált be az „új” óvoda. Rakovics Brigittától azt is tudakoltuk, hogy nehéz volt-e kitapasztalni a fűtés használatát, vagy egyből minden smakkolt, amire a vezető elmondta:

Volt egy próbafűtés, majd egy beállítási időszak, ami talán egy-két hétig tartott, mire a fűtés kiegyenlítődött. De ez az óvoda életét egyáltalán nem érintette, mivel a hivatalos átadó előtti hét hétfőjén, amikor a gyerekek beköltöztek az épületbe, ez a beállítási időszak már lezárult, és a fűtés hiba nélkül, folyamatosan működött.

A pályázat jellegéből fakadóan a projekt nem tartalmazta a tetőszerkezet és a belső burkolatok felújítását. Amint azt a tagintézmény-vezető is kiemelte, és Bálint József polgármester is említette a megnyitón mondott beszédében – Ezekre a felújítási feladatokra is keresik a forrásokat. Azonban e fejlesztések elmaradása nem olyan égető hiány, mivel a födém már szigetelt volt, illetve a lapostetős rész most kapott szigetelést, a tető sem ázik be.
Ami fájó hiány lett volna – jelesül a vizesblokkok fölújítása –, arra sikerült megoldást találni:

Azt még fontosnak tartom megemlíteni, hogy nem csak a JETA forrása segített a mostani felújításban. A pályázaton kívül az önkormányzat segített abban is, hogy megújulhattak az óvodánkban a vizesblokkok is. De mondom, ez már a pályázaton kívüli történet volt, az önkormányzat saját beruházása. – zárta portálunknak adott nyilatkozatát a Rakovics Brigitta tagintézmény-vezető.

Projektzáró: Köszönetnyilvánítás, méltatás, tájékoztatás és gyerekzsivaj

Portálunk jelen volt a még december 15 átadó ünnepélyen is, ahol a városi vezető óvónő, Katus Györgyné megköszönte a támogatást biztosító alapítvány pénzügyi hozzájárulását, Kalocsa Város Önkormányzatának és Polgármesteri Hivatal apparátusának pedig a munka előkészítésért, amelyek nyomán – folytatva a városi tagóvodák sorát – ez a létesítmény is megújulhatott, az energetikai korszerűsítés által költséghatékonyabbá és komfortosabbá válhatott.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A JETA képviseletében jelenlévő Kovács Balázs gratulált az óvoda nevelői és dolgozói kollektívájának a számos elismeréssel is jutalmazott, magas színvonalú munkájukért, különösen, hogy már a térképre pillantva is látható, hogy periférikus óvodáról van szó, így bizonyára nem könnyű a helyzetük.

Ezért úgy vélte, jó helyre került a pénz a több mint száz éves épület felújításával, és örömét fejezte ki, hogy ebben alapítványuk részt vehetett. Ugyanakkor elismeréssel szólt a város választási ciklusokon átívelő azon törekvéseiről, amelyekkel a szűkös anyagi lehetőségek közt is nagy figyelmet fordítanak a jövő generációinak nevelésére, a pedagógiai munka feltételeinek javítására, amint azt az előző önkormányzat által megkezdett, a jelenlegi által folytatott mostani sorozat, amelynek során több óvoda után ez is korszerűbbé válhatott.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Bálint József polgármester arra is kihasználta az alkalmat, hogy a város lezárt, valamint az elnyert és megvalósítás küszöbén álló pályázati projektjeiről is tájékoztatást adjon, különös tekintettel az óvópedagógusoknak szakmába vágó, az új óvoda építésére nyert 400 milliós támogatásról, amelynek következtében megvalósulhat a Kunszt Utcai Tagóvoda, illetve – a teljes, 150 férőhelyes óvoda megépülése esetén – az Újvárosi Tagóvoda kiváltása is.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Emlékezetes:
Amint a mostani projektzáró, illetve átadó ünnepségen is elhangzott, a mostani, épületenergetikai felújítások sorát a Csokonai Utcai és a Zöldfa Utcai Tagóvodával kezdte meg még az előző önkormányzat – az utóbbi óvodaépület egy önálló projekt keretében napelemes rendszerrel is kiegészült –, később a jelenlegi önkormányzat is folytatta e munkát a Bem Utcai Tagóvoda mostani felújításával.

A Viola Utcai Tagóvoda energetikai korszerűsítésen nem esett át, de még a 2010. előtti időszakban egy más jellegű pályázat révér komfortjavító beruházást hajtottak végre, megteremtve a XXI. századi igényeknek megfelelő körülményeket az óvodában.

Ott ugyan a nyílászárók cseréje, valamint az épület hőszigetelése is elmaradt – az előzőre nagy szükség volna, mivel már nagyon elöregedtek ezek az épületelemek, de a külső hőszigetelés itt ablakon kidobott pénz volna, mivel a vastag vályogfalak miatt már annak híján is ez a rezsi szempontjából leggazdaságosabban üzemeltethető épülete a Kalocsai Önkormányzat Óvodája és Bölcsődéje tagintézményeinek ingatlanjai közül – tudta meg portálunk Katus Györgyné városi vezető óvónőtől. Az intézményvezető ehhez csak azt tette hozzá, hogy ennek az óvodának az esetében az újonnan hozzáépült épületrészhez ugyanakkor nagyon fontos volna hőszigetelést létesíteni, mivel az nem vályogból épült.

Amennyiben

  • a szükséges Viola utcai fejlesztésekre,
  • valamint a Bem Utcai Tagóvodában most elmaradt tetőrekonstrukcióra, illetve a belső burkolatok cseréjére a közeljövőben sikerül forrást találni,
  • továbbá a teljes, 150 fős óvodaépítési tervekhez szükséges forrásteremtést, és a tervek kivitelezését is siker koronázza,
  • aminek nyomán kiváltható lesz a legelavultabb állapotú Kunszt József Utcai Tagóvoda, illetve az Újvárosi Tagóvoda,

úgy

HAMAROSAN TÖBB CIKLUST ÁTFOGÓ, KÖZÖS EREREDMÉNYKÉNT ELMONDHATJUK, HOGY KALOCSA TELJES ÓVODAI FÉRŐHELYÁLLOMÁNYA MEGÚJUL ÉS VÁLIK A XXI. SZÁZADI ELVÁRÁSOKNAK MEGFELELŐVÉ

– Amint azt Bálint József is kiemelte az óvodaátadón mondott beszédében.

Meglesz rá a pénz!

Ezzel kapcsolatban a korábbi, már akkor is bizakodó hangú nyilatkozatainál is egyértelműbben optimistán nyilatkozott legutóbb dr. Bálint József polgármester, gyakorlatilag tényként közölve, hogy meglesz a hiányzó szükséges pénzeszköz a teljes, 150 fős óvoda megépítésére, bár annak forrását egyelőre nem egyértelműsítette. Korábban azonban több alkalommal is úgy nyilatkozott a polgármester, hogy a hiányzó, mintegy 160-200 milliós fedezetet elsősorban a Paks II. beruházáshoz kapcsolódó, kerítésen kívüli infrastrukturális beruházások forrásaiból reméli elnyerni a város, bár más lehetőségeket is vizsgálnak.

A továbbiakban az óvodában cseperedő gyerekek adtak versmondásból és játékos táncból állóműsort, ezzel mintegy birtokba is véve az épületet vidámságukkal. Erről van egy rövid videónk is, amelyet Napi gyors rovatunkban tettünk közzé, jó szórakozást kívánunk hozzá!

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 02. 23., 07:49
Angeli Gabriella már szimpátiatüntetés hőse is volt a tegnapi (csütörtöki) testületi ülés előtt a több pozíciójából való, várható eltávolítása miatt. Állítása szerint nem értesült a kiszorítására, az ő szavával „ellehetetlenítésére” előkészített döntésekről. Ez az állítás – tekintve, hogy a képviselő más tisztségei mellett a jogi bizottság elnöke (volt) – mindenképp elgondolkodtató.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 02. 25., 14:06
Bárki, akinek nincs tüzelője elviheti a Démász által levágott gallyfákat, gallyakat. Még >>>
2018. 02. 25., 10:28
Már csak néhány nap áll rendelkezésére azoknak az autósoknak, akik az év végén váltottak biztosítót, azonban még nem fizették be annak első negyedéves díját Még >>>
2018. 02. 24., 15:02
Bufurc bácsi mai elbeszéléséhez egy saját alkotású, a történethez laza szálakkal kapcsolódó receptet is küldött, desszert gyanánt. Vagy előételnek. Főleg azoknak szánja csemegeként, akik minden tányér ételükről legalább egy képet– néha egész galériát – feltöltenek a virtuális térbe… Még >>>
2018. 02. 24., 11:20
Az extrém hideg miatt a bentlakásos szociális intézmények is megnyitják kapuikat a hajléktalanok előtt. Még >>>
2018. 02. 24., 10:23
Kiterjesztenék a mindennapos testmozgást. Az iskolák után most, az óvodákon lehet a sor Még >>>
2018. 02. 23., 16:31
Már nem lehet jegyeket kapni Enyed Ildikó Testről és lélekről című alkotása exkluzív New York-i vetítésére Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Románia védelmi minisztere, Mihai Fifor a napokban számolt be arról, hogy meglévő 16 darabos F-16-os flottájukat kiegészítenék 4 példánnyal, a jövőbeli terv pedig további 36 Falcon beszerzése.
Oroszország ötödik generációs harci repülőgépe, a Szu-57-es egyike azon típusoknak, melyet repülős berkekben kiemelt figyelem övez: mikor áll hadrendbe, milyen fegyvereket hordoz majd, mikor kapja meg az új hajtóművet stb. mind-mind olyan kérdések, melyek naponta visszaköszönnek a repülős fórumokon.
2018. február 16-án került sor a norvég F-35-ös fékernyőrendszerének első helyi tesztjére, melynek a norvég Ørland légibázis adott otthont. A fékernyő nem "tartozéka" az F-35-ösnek, a gyártó a norvég fél kérésére integrálja a rendszert a saját példányaikon.
Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.