2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Könnyű volt megszokni – Bevált a JETA projektből megújult óvoda

Illés György Cinó  |  2018. 02. 05., 09:06

A Bem utcai óvoda fölújítása utáni átadó ünnepélyét december közepén tartották önkormányzati elöljárók, a JETA képviselője, és az óvópedagógusi kar számos tagja jelenlétében. A december 4-ei beköltözés után majd’ két hónappal az az óta szerzett tapasztalatokról a tagintézmény vezetőjét kérdeztük.

A nevelői munkának és a gyerekeknek hivatalosan, ünnepélyes keretek közt december 15-én átadott, megújult épület mindennapi használatával kapcsolatban már megvannak a letisztult tapasztalatok. Ennyi idő alatt gyakran már megmutatkoznak a garanciális javításokat igénylő esetleges hibák. Most, bő egy hónappal az épület birtokba vétele után ezekről kérdeztük az intézmény vezető óvónőjét, Rakovics Brigitta Évát, aki azonban ilyen hibákat egyáltalán nem említett rövid, telefonos interjúnkban.

A felújítás óta a komfortérzetünk nagyon jó, a hőmérséklet megfelelő és egyenletes mindenütt, szóval nagyon elégedettek vagyunk a fölújítás eredményével, és a gyerekek is nagyon örülnek a kényelmesebbé vált, megújult és megszépült óvodájuknak. – válaszolta a tagintézmény-vezető portálunk azon kérdésére, hogy hogy’ vált be az „új” óvoda. Rakovics Brigittától azt is tudakoltuk, hogy nehéz volt-e kitapasztalni a fűtés használatát, vagy egyből minden smakkolt, amire a vezető elmondta:

Volt egy próbafűtés, majd egy beállítási időszak, ami talán egy-két hétig tartott, mire a fűtés kiegyenlítődött. De ez az óvoda életét egyáltalán nem érintette, mivel a hivatalos átadó előtti hét hétfőjén, amikor a gyerekek beköltöztek az épületbe, ez a beállítási időszak már lezárult, és a fűtés hiba nélkül, folyamatosan működött.

A pályázat jellegéből fakadóan a projekt nem tartalmazta a tetőszerkezet és a belső burkolatok felújítását. Amint azt a tagintézmény-vezető is kiemelte, és Bálint József polgármester is említette a megnyitón mondott beszédében – Ezekre a felújítási feladatokra is keresik a forrásokat. Azonban e fejlesztések elmaradása nem olyan égető hiány, mivel a födém már szigetelt volt, illetve a lapostetős rész most kapott szigetelést, a tető sem ázik be.
Ami fájó hiány lett volna – jelesül a vizesblokkok fölújítása –, arra sikerült megoldást találni:

Azt még fontosnak tartom megemlíteni, hogy nem csak a JETA forrása segített a mostani felújításban. A pályázaton kívül az önkormányzat segített abban is, hogy megújulhattak az óvodánkban a vizesblokkok is. De mondom, ez már a pályázaton kívüli történet volt, az önkormányzat saját beruházása. – zárta portálunknak adott nyilatkozatát a Rakovics Brigitta tagintézmény-vezető.

Projektzáró: Köszönetnyilvánítás, méltatás, tájékoztatás és gyerekzsivaj

Portálunk jelen volt a még december 15 átadó ünnepélyen is, ahol a városi vezető óvónő, Katus Györgyné megköszönte a támogatást biztosító alapítvány pénzügyi hozzájárulását, Kalocsa Város Önkormányzatának és Polgármesteri Hivatal apparátusának pedig a munka előkészítésért, amelyek nyomán – folytatva a városi tagóvodák sorát – ez a létesítmény is megújulhatott, az energetikai korszerűsítés által költséghatékonyabbá és komfortosabbá válhatott.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A JETA képviseletében jelenlévő Kovács Balázs gratulált az óvoda nevelői és dolgozói kollektívájának a számos elismeréssel is jutalmazott, magas színvonalú munkájukért, különösen, hogy már a térképre pillantva is látható, hogy periférikus óvodáról van szó, így bizonyára nem könnyű a helyzetük.

Ezért úgy vélte, jó helyre került a pénz a több mint száz éves épület felújításával, és örömét fejezte ki, hogy ebben alapítványuk részt vehetett. Ugyanakkor elismeréssel szólt a város választási ciklusokon átívelő azon törekvéseiről, amelyekkel a szűkös anyagi lehetőségek közt is nagy figyelmet fordítanak a jövő generációinak nevelésére, a pedagógiai munka feltételeinek javítására, amint azt az előző önkormányzat által megkezdett, a jelenlegi által folytatott mostani sorozat, amelynek során több óvoda után ez is korszerűbbé válhatott.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Bálint József polgármester arra is kihasználta az alkalmat, hogy a város lezárt, valamint az elnyert és megvalósítás küszöbén álló pályázati projektjeiről is tájékoztatást adjon, különös tekintettel az óvópedagógusoknak szakmába vágó, az új óvoda építésére nyert 400 milliós támogatásról, amelynek következtében megvalósulhat a Kunszt Utcai Tagóvoda, illetve – a teljes, 150 férőhelyes óvoda megépülése esetén – az Újvárosi Tagóvoda kiváltása is.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Emlékezetes:
Amint a mostani projektzáró, illetve átadó ünnepségen is elhangzott, a mostani, épületenergetikai felújítások sorát a Csokonai Utcai és a Zöldfa Utcai Tagóvodával kezdte meg még az előző önkormányzat – az utóbbi óvodaépület egy önálló projekt keretében napelemes rendszerrel is kiegészült –, később a jelenlegi önkormányzat is folytatta e munkát a Bem Utcai Tagóvoda mostani felújításával.

A Viola Utcai Tagóvoda energetikai korszerűsítésen nem esett át, de még a 2010. előtti időszakban egy más jellegű pályázat révér komfortjavító beruházást hajtottak végre, megteremtve a XXI. századi igényeknek megfelelő körülményeket az óvodában.

Ott ugyan a nyílászárók cseréje, valamint az épület hőszigetelése is elmaradt – az előzőre nagy szükség volna, mivel már nagyon elöregedtek ezek az épületelemek, de a külső hőszigetelés itt ablakon kidobott pénz volna, mivel a vastag vályogfalak miatt már annak híján is ez a rezsi szempontjából leggazdaságosabban üzemeltethető épülete a Kalocsai Önkormányzat Óvodája és Bölcsődéje tagintézményeinek ingatlanjai közül – tudta meg portálunk Katus Györgyné városi vezető óvónőtől. Az intézményvezető ehhez csak azt tette hozzá, hogy ennek az óvodának az esetében az újonnan hozzáépült épületrészhez ugyanakkor nagyon fontos volna hőszigetelést létesíteni, mivel az nem vályogból épült.

Amennyiben

  • a szükséges Viola utcai fejlesztésekre,
  • valamint a Bem Utcai Tagóvodában most elmaradt tetőrekonstrukcióra, illetve a belső burkolatok cseréjére a közeljövőben sikerül forrást találni,
  • továbbá a teljes, 150 fős óvodaépítési tervekhez szükséges forrásteremtést, és a tervek kivitelezését is siker koronázza,
  • aminek nyomán kiváltható lesz a legelavultabb állapotú Kunszt József Utcai Tagóvoda, illetve az Újvárosi Tagóvoda,

úgy

HAMAROSAN TÖBB CIKLUST ÁTFOGÓ, KÖZÖS EREREDMÉNYKÉNT ELMONDHATJUK, HOGY KALOCSA TELJES ÓVODAI FÉRŐHELYÁLLOMÁNYA MEGÚJUL ÉS VÁLIK A XXI. SZÁZADI ELVÁRÁSOKNAK MEGFELELŐVÉ

– Amint azt Bálint József is kiemelte az óvodaátadón mondott beszédében.

Meglesz rá a pénz!

Ezzel kapcsolatban a korábbi, már akkor is bizakodó hangú nyilatkozatainál is egyértelműbben optimistán nyilatkozott legutóbb dr. Bálint József polgármester, gyakorlatilag tényként közölve, hogy meglesz a hiányzó szükséges pénzeszköz a teljes, 150 fős óvoda megépítésére, bár annak forrását egyelőre nem egyértelműsítette. Korábban azonban több alkalommal is úgy nyilatkozott a polgármester, hogy a hiányzó, mintegy 160-200 milliós fedezetet elsősorban a Paks II. beruházáshoz kapcsolódó, kerítésen kívüli infrastrukturális beruházások forrásaiból reméli elnyerni a város, bár más lehetőségeket is vizsgálnak.

A továbbiakban az óvodában cseperedő gyerekek adtak versmondásból és játékos táncból állóműsort, ezzel mintegy birtokba is véve az épületet vidámságukkal. Erről van egy rövid videónk is, amelyet Napi gyors rovatunkban tettünk közzé, jó szórakozást kívánunk hozzá!

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés