2022. 01. 16.
Gusztáv
: 355 Ft   : 310 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Újabb pályázati sikerek – 2020-ra elkészülhet az új óvoda

Illés György Cinó  |  2017. 12. 24., 10:35

Három nyertes pályázatról tett bejelentést péntek délelőtti sajtótájékoztatóján Bálint József polgármester. Az óvodaépítés, a kertvárosi csapadékvíz 200 milliós támogatása és a Foktői úti laktanya területéből az önkormányzat számára kihasított területen 220 millióból létesülő inkubátorház megvalósítására elnyert forrás mellett pénzügyileg és a város jövője szempontjából is legjelentősebbnek tekinthető, négyszázmilliós óvodaépítés is zöld utat kapott, amelynek révén a Kunszt utcai tagóvoda kiváltása már biztosan megtörténhet. E cikkünkben ez utóbbi, az új óvoda építését célzó projektről közölt információkat tesszük közzé.

A projekt számos részlete már ismert lehet olvasóink előtt, hiszen a pályázat benyújtásáról szóló, idén tavasszal meghozott önkormányzati döntésről, majd később az építőipari költségek növekedése miatti újratervezésről is beszámoltunk.

Kompromisszumok sora 

Ahogyan a forrás szűkössé válása miatt a műszaki előkészítőknek kellett kompromisszumos megoldást keresni, korábban a képviselők is álláspontjaik egymáséhoz igazítására kényszerültek: az óvodaépítési projekt előkészítését – legalábbis annak kezdeti szakaszában – élénk viták is kísérték. Ezek a kérdést illetően az álláspontok folyamatos közeledését hozták. 

Emlékezetes: az első pályázat beadásáról szóló javaslatot elfogadó döntést megelőzően is volt már terítéken ez a kérdés, ám első nekifutásra a képviselők az előterjesztésben foglaltak helyett a kérdés elnapolására vonatkozó ügyrendi indítványt fogadták el, mivel többen is – nem légből kapott érvekkel – aggályokat fogalmaztak meg a területválasztás tekintetében, ezért alternatívák keresésére hívtak föl. 

Ez a folyamat a képviselők és a műszaki osztály illetékeseinek együttműködésével korrekt módon le is zajlott, de alkalmasabb helyszínt így sem találtak, így végül ezt a helyszínt minden képviselő elfogadta. 

A HELYSZÍNNEL KAPCSOLATOS KONSZENZUS KIALAKULÁSÁTÓL KEZDVE AZ ÓVODA MEGÉPÍTÉSÉT ILLETŐEN MIND MOSTANÁIG TELJES ÖSSZHANG MUTATKOZOTT A KÉPVISELŐ-TESTÜLETBEN.

2020-ban akár megnyílhat az új óvoda

A TOP pályázati sikerek örömteli híreit dr. Bálint József jelentette be a kis házasságkötő teremben valamivel reggel tíz után kezdődött sajtótájékoztatóján, Boromisza Viktor, a műszaki osztály vezetője pedig a projektek lebonyolításával, várható ütemezésével, műszaki tartalmával kapcsolatban közölt részleteket.

A polgármester emlékeztetett, hogy épp ennél a projektnél már korábban fölmerült, hogy az építőipari árak emelkedése miatt a pályázott – és most elnyert – forrás nem lesz elegendő a terv maradéktalan megvalósítására.
A kormányzat felől ugyanakkor arról érkezett jelzés, hogy

SEMMIFÉLE ÁLLAMI TÖBBLETFORRÁSRA NEM SZÁMÍTHATNAK A PÁLYÁZÓK, EZÉRT A HIÁNYZÓ FEDEZETET MAGUKNAK KELL ELŐTEREMTENI, VAGY A PROJEKTEK MŰSZAKI TARTALMÁNAK CSÖKKENTÉSÉVEL KELL A TERVEKET A RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ FORRÁSHOZ IGAZÍTANI.

Városunk az utóbbi megoldást választotta, így 150 helyett 75 fős óvoda épülne, ugyanakkor tesszük ezt fölkészülve egy második ütemre.
Az ahhoz hiányzó, mintegy kétszáz millió forint előteremtéséről nem mondott le a városvezetés, a szükséges pénzeszközök fölkutatása pedig a testület és a polgármester feladata – amint azt Bálint József leszögezte.

A polgármester azt is elmondta, hogy

EGY MÁSIK PÁLYÁZATNAK KÖSZÖNHETŐEN AZ IFJÚSÁGI HÁZ (EGYKORI ÚTTÖRŐHÁZ) FELÚJÍTÁSA IS MEGVALÓSUL.

Az építőipari árakat felhajtó keresletnövekedés kapcsán Bálint József azt is megjegyezte:

A PROJEKTEK SIKERES ÜTEMEZÉSE RÉSZBEN A KIVITELEZŐI KAPACITÁSOKON MÚLIK.

Ez az egymásra torlódó pályázati projektek építési beruházásainál fönnakadásokat is okozhat, mivel [a feladatokhoz viszonyítva] kevés lesz a kivitelező, és ez a kapacitásokért folyó versenyt, sorban állást indukál.

Ütemterv

Boromisza Viktor az óvodaépítéssel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy az eredeti terv, így a városközpontban 150 fős óvoda megépítésének szándéka nem változott.
Elmondta továbbá, hogy ennek érdekében

AZ ELŐKÉSZÍTÉS, TERVEZÉS SORÁN A KÖZÖSSÉGI TEREKET, EGYÉB, KAPCSOLÓDÓ FUNKCIÓKAT ÚGY FOGJÁK KIALAKÍTANI, HOGY AZZAL A TERVEZETT MÁSODIK ÜTEM MEGVALÓSÍTÁSÁNAK A MOSTANI BERUHÁZÁSSAL SEM MŰSZAKI, SEM SZAKMAI SZEMPONTBÓL NE VESSENEK GÁTAT.

Az ütemezésről elmondta: első lépés a támogatói szerződés megkötése. Az ehhez szükséges dokumentáció összeállítása, majd a szükséges egyeztetések után a szerződéskötés következhet.

Ez után aktualizálhatják az ütemtervet, ám az már most látható, hogy a 2018-as év az előkészítés időszaka lesz. Ennek során építési engedélyes tervdokumentáció összeállítása, az építési engedély megszerzése, annak birtokában a kiviteli tervdokumentáció elkészítése következik, amelynek alapján lebonyolítható a szükséges közbeszerzési eljárás.

A KÖZBESZERZÉS MEGINDÍTÁSÁRA MÉG 2018-BAN MEGTÖRTÉNHET, DE A KIVITELEZÉS NAGY RÉSZE 2019-RE MARAD, SŐT A MUNKÁLATOK 2020-RA IS ÁTNYÚLHATNAK

– tájékoztatott az osztályvezető, amihez a polgármester azt fűzte hozzá, hogy ez a pályázati határidőknek megfelel.

A fák maradnak

Később, portálunk kérdésére Boromisza Viktor elmondta, hogy az óvodaépítés, akárcsak a csapadékvíz projekt tervezése során is kiemelt figyelmet fordítanak a meglévő zöldfelületi elemek lehetőség szerinti megtartására, különösen az óvoda helyszínén, amellyel kapcsolatban egyetértés mutatkozik arról, hogy a szóban forgó területen értékes, őshonos faállomány található. A vázlattervek ezért azzal az intencióval készültek, hogy a területen az épületek lehetőség szerint az értékes faállomány megtartásával kerüljenek elhelyezésre, és ez fontos szempont lesz az engedélyezési, kiviteli tervek készítése, illetve a most elnyert pályázat megvalósítása, majd a második ütem tervezése és kivitelezési munkálatai során is.

Más sajtókérdésre válaszolva Boromisza Viktor elmondta, hogy az óvodaépítéshez kapcsolódóan az Erkel utcában, közterületen tervezik parkolóhelyek kialakítását, emellett – főképp az óvodai személyzet részére – az óvoda telkén is létesítenek majd parkolóhelyeket, azonban pontosabbat a tervezés során, az épületnagyság figyelembevételével készítendő parkolómérleg alapján lehet majd mondani.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 14., 09:01
A beruházás során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában fejeződnek be.
2022. 01. 12., 14:00
A kérelmet akkor adhatja be a szülő vagy gyám az Oktatási Hivatalhoz, amennyiben úgy látja, hogy tanköteles korú gyermeke még nem érett az iskolakezdésre. Természetesen ez fordítva is lehetséges. Most nyújthatják be a kérelmet azok a szülők is, akiknek még nem tanköteles a gyermeke, de szeretnék, ha szeptemberben megkezdené az iskolát.
2022. 01. 10., 08:40
Az Eperföldi templomban az áldozatok emlékére mutatták be a reggel fél tízkor kezdődött szentmisét, majd a templom előtti téren, a Doni áldozatok emlékművénél tartottak megemlékezést és koszorúzást katonai tiszteletadással. Beszédet Simon Zoltán alpolgármester, verset Iván Adrienn mondott, közreműködött a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 16., 15:57
2022. 01. 17-én, hétfőn a Grősz József utcától a József Attila utca - Ady Endre utca kereszteződéséig a Hunyadi János utca lezárásra kerül. Még >>>
2022. 01. 16., 10:27
Ahhoz, hogy az AKC nyilvántartásba vegyen egy fajtát, egyéb kritériumok teljesítése mellett az is kell, hogy legalább 300 egyed éljen belőle az ország legalább 20 államában. Még >>>
2022. 01. 16., 10:25
2020 decemberében egy társkereső oldalon hirdetést adtak fel dr. Filvig Géza fényképével, ami mélységesen felháborította – Most, egy évvel később kézhez kapta a végzést: a bíróság jogerősen kiszabta büntetését az elkövető ellen aki az álprofilt létrehozta és visszaélt a fényképpel . Még >>>
2022. 01. 16., 10:10
Pécsi Vivien önkormányzati képviselő egy országos kezdeményezés kalocsai "kistestvéréhez" való csatlakozáshoz buzdít minél több hölgyet a #nemluxustáska kampánnyal. Az adományozott táskákat január 31-ig lehet leadni a Polgármesteri Hivatal portáján. Még >>>
2022. 01. 15., 09:39
Február 15-től felnőtteknél hét nap lesz a karantén, öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírus-teszttel ugyanakkor „lehet szabadulni”. Még >>>
2022. 01. 14., 09:48
A kihelyezett fenyőfa ne akadályozza a gyalogosokat, az úttesten az autók parkolását és haladását, illetve ne kerüljön parkokba, zöldterületekre, bokrok alá, parkoló autók közé! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK