2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Összesen közel hárommilliárdos pénzeső – Mindvégig partner volt a kormányzat

Illés György Cinó  |  2017. 12. 23., 20:09

Nyert a 400 milliós óvodaépítési projekt, megkapta a támogatást a volt laktanyaterületen létesítendő, 220 milliós inkubátorház, valamint a 200 millió forintból megvalósuló kertvárosi csapadékvíz-projekt is. A sikerek kapcsán Bálint József áttekintette a pályázati sikerekhez vezető utat, összefoglalva a jelenlegi vezetés által elnyert, összesen majdnem hárommilliárd forint értékű pályázati eredményeket, és – kérdésre válaszolva – méltatta a sikerekben Font Sándor országgyűlési képviselő, valamint más kormányzati tényezők szerepét.

A most bejelentett pályázati sikerekkel együtt idáig mindösszesen – a JETA, valamint TEIT forrásokat nem is számolva –

2.835.000.000, AZAZ KETTŐMILLIÁRD-NYOLCSZÁZHARMINCÖTMILLIÓ FORINT TÁMOGATÁST NYERT EL A JELENLEGI ÖNKORMÁNYZAT, AMI MIATT NEM KELL SZÉGYENKEZNI

– vélekedett Bálint József, azt hangoztatva, hogy ez az összeg meg is haladja az előző önkormányzat által elnyert pályázati forrásokat. A polgármester hozzátette, hogy nem volt tehát igazuk a „huhogóknak”, akik szerint ez a városvezetés nem tudja majd megoldani a feladatokat.

Bálint József ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy

MINDEZ NEM A POLGÁRMESTER ÉRDEME, HANEM A PROJEKTEKET ELŐKÉSZÍTŐ APPARÁTUSÉ ÉS AZ EGÉSZ KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉ,

hiszen a pályázatok benyújtásához szükséges támogatást minden alkalommal megkapták az összes képviselőtől.

… és jöhet még!

Bálint József a még függőben lévő játszmákról is szólt. Két jelentős összegű pályázat eredményét várjuk még – mondta el a polgármester.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Az egyik a Malom utcai szociális otthon céljait szolgált épület felújítása, amelyre 200 milliós forrás elnyerésében reménykedünk, nem minden alap nélkül. Az Közösen Kalocsáért Helyi Akciócsoport (HACS) által koordinált célokra beadott, 500 milliós CLLD pályázatra az informális visszajelzés szerint felére csökkentett mértékben ugyan – 250 millió forintos kerettel –, de kedvező döntésről szóló hírt várhatunk.

Ez azonban egyelőre hivatalos formában nem érkezett meg, így a polgármester e jelzése sem volt hivatalos bejelentés.

A most elnyert támogatások kapcsán, de a többi futó projektünkre is vonatkoztatva a polgármester ígértet tett arra, hogy Kalocsa város projektjeinek kivitelezésénél törekednek majd arra, hogy

A HELYBÉLI VÁLLALKOZÁSOK JUTHASSANAK LEHETŐSÉGHEZ, AMI A VÁROS SZÁMÁRA IS KEDVEZŐ, HISZEN A HELYI VÁLLALKOZÓK ADÓIBÓL HELYBEN IS MARAD, NÖVELVE A VÁROS ADÓBEVÉTELEIT.

Partner volt a kormányzat

Bálint Józseftől a tájékoztató végén megkérdeztük, hogy milyen szerepe volt Font Sándor országgyűlési képviselőnek a pályázatok sikerében, segítette-e, vagy esetleg gáncsolta a várost a forrásokét folyó versenyben, tekintettel arra, hogy egyes találgatások szerint a Fidesz „elbánik majd Kalocsával”, megbünteti a 2014. őszi választási eredményért.

Kérdésünket a polgármester már a választási időszak részének értékelte, majd válaszában elmondta:

A TOP pályázatok egyeztetésre kerültek megyei szinten, és mivel Font Sándor volt a kormánymegbízott ez ügyben, az egyeztetéseken ő is részt vett. Mivel konszenzus alakult ki, természetes volt, hogy mind a megyei közgyűlés elnöke, mind Font Sándor támogatta ezeket a pályázatokat, ami a polgármester szerint feladata is.

Bálint József arra is emlékeztetett:

BÁCS-KISKUN MEGYE KIEMELKEDŐ VOLT A TEKINTETBEN, HOGY A PÁLYÁZATOKAT ELŐRE EGYEZTETTE, AZ ÖNKORMÁNYZATOK EGYMÁS PÁLYÁZATIT FIGYELEMBE VETTÉK. E KOORDINÁCIÓS FOLYAMAT TEKINTETÉBEN MEGYÉNK EGYEDÜLÁLLÓ VOLT.

A polgármester azt is elmondta, hogy nem csak helyi, megyei szinten sem érződött semmilyen negatív hozzáállás, sőt, ehelyett

A KORMÁNYZAT RÉSZÉRŐL IS KORREKT, PARTNERI KAPCSOLATRÓL SZÁMOLT BE BÁLINT JÓZSEF.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Név szerint is megemlítette dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, Lázár János miniszterelnökséget vezető minisztert, valamint Süli János tárca nélküli minisztert, akik a háttérből segítettek, amikor az önkormányzatnak gondjai akadtak.

Elmondhatom, hogy minden kormányzati támogatást megkaptunk, és fölülemelkedett mindenki a pártpolitikán. Ugyanez igaz volt a nem önkormányzati, hanem civilek által benyújtott pályázatokra, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázatokra is.

Semminemű politikai felhangja nem volt egyik pályázatnak sem, mindegyik szakmai alapon került elbírálásra, illetve segítő szándékkal állt hozzá a kormányzat. Ezt én nekik meg is köszöntem külön. – mondta válasza zárásaképpen a polgármester, hozzátéve, hogy ezt a segítő hozzáállást a továbbiakra is kilátásba helyezték az említett kormányzati szereplők.

Az egyes projektekről a tájékoztatón Boromisza Viktor, a műszaki osztály vezetője közölt részleteket – ezekkel külön cikkekben foglalkozunk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK