2022. 01. 16.
Gusztáv
: 355 Ft   : 310 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Összesen közel hárommilliárdos pénzeső – Mindvégig partner volt a kormányzat

Illés György Cinó  |  2017. 12. 23., 20:09

Nyert a 400 milliós óvodaépítési projekt, megkapta a támogatást a volt laktanyaterületen létesítendő, 220 milliós inkubátorház, valamint a 200 millió forintból megvalósuló kertvárosi csapadékvíz-projekt is. A sikerek kapcsán Bálint József áttekintette a pályázati sikerekhez vezető utat, összefoglalva a jelenlegi vezetés által elnyert, összesen majdnem hárommilliárd forint értékű pályázati eredményeket, és – kérdésre válaszolva – méltatta a sikerekben Font Sándor országgyűlési képviselő, valamint más kormányzati tényezők szerepét.

A most bejelentett pályázati sikerekkel együtt idáig mindösszesen – a JETA, valamint TEIT forrásokat nem is számolva –

2.835.000.000, AZAZ KETTŐMILLIÁRD-NYOLCSZÁZHARMINCÖTMILLIÓ FORINT TÁMOGATÁST NYERT EL A JELENLEGI ÖNKORMÁNYZAT, AMI MIATT NEM KELL SZÉGYENKEZNI

– vélekedett Bálint József, azt hangoztatva, hogy ez az összeg meg is haladja az előző önkormányzat által elnyert pályázati forrásokat. A polgármester hozzátette, hogy nem volt tehát igazuk a „huhogóknak”, akik szerint ez a városvezetés nem tudja majd megoldani a feladatokat.

Bálint József ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy

MINDEZ NEM A POLGÁRMESTER ÉRDEME, HANEM A PROJEKTEKET ELŐKÉSZÍTŐ APPARÁTUSÉ ÉS AZ EGÉSZ KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉ,

hiszen a pályázatok benyújtásához szükséges támogatást minden alkalommal megkapták az összes képviselőtől.

… és jöhet még!

Bálint József a még függőben lévő játszmákról is szólt. Két jelentős összegű pályázat eredményét várjuk még – mondta el a polgármester.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Az egyik a Malom utcai szociális otthon céljait szolgált épület felújítása, amelyre 200 milliós forrás elnyerésében reménykedünk, nem minden alap nélkül. Az Közösen Kalocsáért Helyi Akciócsoport (HACS) által koordinált célokra beadott, 500 milliós CLLD pályázatra az informális visszajelzés szerint felére csökkentett mértékben ugyan – 250 millió forintos kerettel –, de kedvező döntésről szóló hírt várhatunk.

Ez azonban egyelőre hivatalos formában nem érkezett meg, így a polgármester e jelzése sem volt hivatalos bejelentés.

A most elnyert támogatások kapcsán, de a többi futó projektünkre is vonatkoztatva a polgármester ígértet tett arra, hogy Kalocsa város projektjeinek kivitelezésénél törekednek majd arra, hogy

A HELYBÉLI VÁLLALKOZÁSOK JUTHASSANAK LEHETŐSÉGHEZ, AMI A VÁROS SZÁMÁRA IS KEDVEZŐ, HISZEN A HELYI VÁLLALKOZÓK ADÓIBÓL HELYBEN IS MARAD, NÖVELVE A VÁROS ADÓBEVÉTELEIT.

Partner volt a kormányzat

Bálint Józseftől a tájékoztató végén megkérdeztük, hogy milyen szerepe volt Font Sándor országgyűlési képviselőnek a pályázatok sikerében, segítette-e, vagy esetleg gáncsolta a várost a forrásokét folyó versenyben, tekintettel arra, hogy egyes találgatások szerint a Fidesz „elbánik majd Kalocsával”, megbünteti a 2014. őszi választási eredményért.

Kérdésünket a polgármester már a választási időszak részének értékelte, majd válaszában elmondta:

A TOP pályázatok egyeztetésre kerültek megyei szinten, és mivel Font Sándor volt a kormánymegbízott ez ügyben, az egyeztetéseken ő is részt vett. Mivel konszenzus alakult ki, természetes volt, hogy mind a megyei közgyűlés elnöke, mind Font Sándor támogatta ezeket a pályázatokat, ami a polgármester szerint feladata is.

Bálint József arra is emlékeztetett:

BÁCS-KISKUN MEGYE KIEMELKEDŐ VOLT A TEKINTETBEN, HOGY A PÁLYÁZATOKAT ELŐRE EGYEZTETTE, AZ ÖNKORMÁNYZATOK EGYMÁS PÁLYÁZATIT FIGYELEMBE VETTÉK. E KOORDINÁCIÓS FOLYAMAT TEKINTETÉBEN MEGYÉNK EGYEDÜLÁLLÓ VOLT.

A polgármester azt is elmondta, hogy nem csak helyi, megyei szinten sem érződött semmilyen negatív hozzáállás, sőt, ehelyett

A KORMÁNYZAT RÉSZÉRŐL IS KORREKT, PARTNERI KAPCSOLATRÓL SZÁMOLT BE BÁLINT JÓZSEF.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Név szerint is megemlítette dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, Lázár János miniszterelnökséget vezető minisztert, valamint Süli János tárca nélküli minisztert, akik a háttérből segítettek, amikor az önkormányzatnak gondjai akadtak.

Elmondhatom, hogy minden kormányzati támogatást megkaptunk, és fölülemelkedett mindenki a pártpolitikán. Ugyanez igaz volt a nem önkormányzati, hanem civilek által benyújtott pályázatokra, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázatokra is.

Semminemű politikai felhangja nem volt egyik pályázatnak sem, mindegyik szakmai alapon került elbírálásra, illetve segítő szándékkal állt hozzá a kormányzat. Ezt én nekik meg is köszöntem külön. – mondta válasza zárásaképpen a polgármester, hozzátéve, hogy ezt a segítő hozzáállást a továbbiakra is kilátásba helyezték az említett kormányzati szereplők.

Az egyes projektekről a tájékoztatón Boromisza Viktor, a műszaki osztály vezetője közölt részleteket – ezekkel külön cikkekben foglalkozunk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 14., 09:01
A beruházás során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában fejeződnek be.
2022. 01. 12., 14:00
A kérelmet akkor adhatja be a szülő vagy gyám az Oktatási Hivatalhoz, amennyiben úgy látja, hogy tanköteles korú gyermeke még nem érett az iskolakezdésre. Természetesen ez fordítva is lehetséges. Most nyújthatják be a kérelmet azok a szülők is, akiknek még nem tanköteles a gyermeke, de szeretnék, ha szeptemberben megkezdené az iskolát.
2022. 01. 10., 08:40
Az Eperföldi templomban az áldozatok emlékére mutatták be a reggel fél tízkor kezdődött szentmisét, majd a templom előtti téren, a Doni áldozatok emlékművénél tartottak megemlékezést és koszorúzást katonai tiszteletadással. Beszédet Simon Zoltán alpolgármester, verset Iván Adrienn mondott, közreműködött a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 16., 15:57
2022. 01. 17-én, hétfőn a Grősz József utcától a József Attila utca - Ady Endre utca kereszteződéséig a Hunyadi János utca lezárásra kerül. Még >>>
2022. 01. 16., 10:27
Ahhoz, hogy az AKC nyilvántartásba vegyen egy fajtát, egyéb kritériumok teljesítése mellett az is kell, hogy legalább 300 egyed éljen belőle az ország legalább 20 államában. Még >>>
2022. 01. 16., 10:25
2020 decemberében egy társkereső oldalon hirdetést adtak fel dr. Filvig Géza fényképével, ami mélységesen felháborította – Most, egy évvel később kézhez kapta a végzést: a bíróság jogerősen kiszabta büntetését az elkövető ellen aki az álprofilt létrehozta és visszaélt a fényképpel . Még >>>
2022. 01. 16., 10:10
Pécsi Vivien önkormányzati képviselő egy országos kezdeményezés kalocsai "kistestvéréhez" való csatlakozáshoz buzdít minél több hölgyet a #nemluxustáska kampánnyal. Az adományozott táskákat január 31-ig lehet leadni a Polgármesteri Hivatal portáján. Még >>>
2022. 01. 15., 09:39
Február 15-től felnőtteknél hét nap lesz a karantén, öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírus-teszttel ugyanakkor „lehet szabadulni”. Még >>>
2022. 01. 14., 09:48
A kihelyezett fenyőfa ne akadályozza a gyalogosokat, az úttesten az autók parkolását és haladását, illetve ne kerüljön parkokba, zöldterületekre, bokrok alá, parkoló autók közé! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK