2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Politikai purparlé közepette, de elfogadták Kalocsa 2023. évi költségvetése zárszámadását – Érkezhetnek az Államkincstáron keresztül folyósított támogatások

Zsiga Ferenc  |  2024. 05. 10., 08:53

Mint emlékezetes és beszámoltunk róla, a városi képviselő-testület április 25-i ülésén tűzték napirendre Kalocsa Város Önkormányzata 2023. évi költségvetése zárszámadásának elfogadását. Az ügyben megfogalmazott határozati javaslat azonban egyetlen ellenzéki képviselői kérdés vagy vélemény elhangzása nélkül nem kapta meg a szükséges számú szavazatot. A meghiúsult döntésnek különös jogi jelentősége van, ugyanis törvény rendelkezik arról: amennyiben a képviselő-testület május utolsó napjáig nem fogadja el az előző évi költségvetés zárszámadását, megszűnnek azok az idei évi állami finanszírozások és támogatások, amelyeket az önkormányzat az Államkincstáron keresztül kap. Ilyenformán nem tudják az intézményeket finanszírozni, nem tudnak fizetést adni. Dr. Filvig Géza akkori, és a csütörtöki ülésen újra megfogalmazott véleménye szerint az ellenzéki képviselők - mint sok más esetben - ezúttal is politikai alapon szavaztak. A téma ismételten – már csak az idő rövidsége miatt is – immár egyetlen napirendként került a testület elé a május 9-én, 15:30 órakor kezdődő, vélhetően a választások előtti utolsó ülésen.

A képviselői székek közül egyetlen, dr. Bagó Zoltáné maradt üres, ő ugyanis nem vett részt a tanácskozáson, de a jelenlévők száma – legalábbis matematikailag - azt valószínűsítette, hogy ezúttal meg lehet a minősített többséghez szükséges számú szavazat.
Szerencsére meg is volt, így elhárult a veszély, hogy az önkormányzatnak, különösen a választások előtt finanszírozási nehézségei adódjanak.

Megszűnhetnek azok az idei évi állami finanszírozások és támogatások, amelyeket az önkormányzat az Államkincstáron keresztül kap.
bővebben ...


Akit csak a szavazás alakulása érdekel, annak már itt leírjuk: Király Róbert, dr. Vincze András és Balogi József képviselők tartózkodtak, de ezzel együtt is érvényes és eredményes volt a szavazás, azaz a város számlájára a szokásos menetrend szerint érkeznek az állami támogatások. Azt azért már csak a választások előtti politikai pengeváltások miatt is érdemes leírnunk, hogy a képviselők többsége miként jutott el az egyébiránt létfontosságú kérdés megszavazásához, amelynek hírére egy emberként könnyebbültek meg az intézmények vezetői.

Dr. Filvig Géza vezette föl a napirendet

A napirend felvezetésekor dr. Filvig Géza felidézte, hogy törvényi kötelezettségének tesz eleget az önkormányzat. A zárszámadást a pénzügyi osztály vezetője készítette, és jóváhagyásra előzetesen megküldte az Államkincstárnak, ahonnan az észrevétel nélkül érkezett vissza. Miután az előző testületi ülésen nem volt meg a zárszámadás elfogadásához szükséges minősített többség, most újra beterjeszti jóváhagyásra az ezzel kapcsolatos határozati javaslatot.

Miután a napirendhez kapcsolódóan kérdés nem hangzott el, a vélemények következtek. Elsőként az előző testületi ülésről távol lévő dr. Körmendy Szabolcs, a Pénzügyi és Vagyonellenőrzési Bizottság elnöke bejelentette: a bizottság támogatja a határozati javaslat elfogadását.

Király Róbert és dr. Vincze András hozzászólása

Király Róbert hozzászólásában kifejtette, hogy ugyan az elmúlt testületi ülésen részéről hozzászólás nélkül született az elutasító szavazata, de azt ezúttal megindokolja. Mint mondta, a zárszámadás számadataival nincs problémája, hiszen azt szakember állította össze, és az szerinte is rendben van. Viszont a zárszámadásnak része a vagyonkimutatás is, amivel már problémája van, ugyanis az jelentős, milliárdos nagyságrendű vagyonvesztésről szól. Ezt viszont már nem tudja megszavazni.

A képviselő a továbbiakban a jelenlegit megelőző ülésen elhangzott, dr. Filvig Géza elmúlt öt évet értékelő beszámolójáról szólt. Király Róbert szerint a beszámolóból kimaradt az a jelentős adat, hogy a város 2019 óta 5 milliárdos vagyonvesztést szenvedett el, melyből 4 milliárd a víziközműnek a Magyar Állam részére történő átadása, de még ezen felül is 1 milliárddal csökkent a város vagyona. Szerinte szépen hangzik, hogy a polgármester a jelenlegi ciklusban 6 milliárdos fejlesztési forrás érkezéséről beszél, és ezt a közösségi médiában is propagálja, de ez szerinte nem fedi a valóságot. Így a zárszámadás elfogadását már csak ezért sem tudja megszavazni. 


Dr. Vincze András annak a véleményének adott hangot, hogy ő a 2023. évi költségvetést és annak év közbeni módosításait soha nem szavazta meg abból a megfontolásból, hogy mindig volt benne olyan előirányzat, tétel, amivel nem tudott azonosulni. Szerinte ebből következik, hogy most az általa el nem fogadott költségvetés zárszámadását sem tudja, fogja a szavazatával támogatni.

Dr. Filvig Géza kritikája

- Megszoktam már, hogy 4,5 év közös munka után nem számíthatok sem Király Róbert, sem dr. Vincze András támogatására. Voltak olyan döntések, amelyeket meg kellett tenni, de akkor sem a város működését tartották szem előtt, hanem politikai döntéseket hoztak, és ez a költségvetés elfogadásánál is megnyilvánult.

Én ezt elfogadom, tiszteletben tartom olyan értelemben, hogy nem gondolkodunk egy irányba, nem látunk egyformán bizonyos dolgokat. Mondhatja azt Király Róbert, hogy 5 milliárd forint a város vagyonvesztése, melyből a víziközmű átadása egy jelentős tétel, de a fennmaradó egymilliárdot már nem nevesíti. Én az eredményeket nevesítem, részletesen kifejtem, hogy miből jött össze a 6 milliárd forint. Önt, Király képviselő úr semmi esetre sem szeretném meggyőzni, mert eddig sem sikerült. Amiket eddig mondott a munkánkról, azok olyan hangzatos politikai lózungok, amelyekről többször bebizonyosodott, hogy fals, nem tényeken alapuló információk. Így a mostani állításait is ennek tudom be.” – mondta mások mellett a polgármester.


Dr. Vincze András és Király Róbert viszontválasza

Dr. Vincze András viszontválaszában elmondta: szerinte nem állja meg a helyét, hogy a polgármester állítása szerint ő politikai okoktól vezérelve szavazott. Dr. Filvig Géza jól tudja, ha valamit nem támogatott, azt minden esetben érvekkel alátámasztva megindokolta. Például a költségvetés tárgyalásakor az utak, járdák felújítására fordítható összeggel azért nem értett egyet, mert azt kevésnek találta. Ráadásul az reálértéken kevesebb volt, mint az azt megelőző évben.

Választási kampány van polgármester úr! Nagyon jó, hogy rám akarja azt húzni, hogy politikai okok miatt nem szavaztam meg valamit. Nem tudom, milyen politikai okok miatt? Nonszensz ez az érvelés! Maradjunk annyiban, hogy ez a polgármester úr egyoldalú, szubjektív politikai véleménye. Azért ne tudja már jobban tőlem, hogy én miről, hogyan gondolkodom.”– zárta a felszólalását dr. Vincze András.


Király Róbert az újabb hozzászólásában leszögezte:

Kikérem magamnak polgármester úr, hogy számokon alapuló előterjesztést politikai alapon vizsgálnék! Milyen politikai érdekből szavaznék igennek vagy nemmel? Egyszerűen a számokat hoztam föl: 2019-ben 29,3 milliárd forint volt a város vagyona, ami mostanra jelentősen csökkent. Ezek tényszámok, bármilyen oldalról nézzük!” – mondta Király Róbert, hozzátéve: „Az ön 6 milliárdos fejlesztési beszámolójából szerintem az igaz, hogy ebből ténylegesen 2,1 milliárd landolt Kalocsán. A TOP Plusz Élhető település pályázatra most vette át a támogatási szerződést, tehát ebből az Ön ciklusa alatt már semmit nem fog élvezni a város. A PIP Kt. által bemutatott víziközmű fejlesztés is csak terv, arra semmi garanciát nem kaptunk, hogy erre forrást biztosítanak, hiszen még azt sem tudták megmondani, mennyi lesz a kivitelezési összeg. Ehhez még 2 milliárdot hozzácsapott, ami egyelőre szintén csak az uszodára és a Nebuló iskola fejlesztésére kért pályázati összeg. Ezt eredményként értékelni úgy gondolom, kicsit túlzás.” - mondta mások mellett Király Róbert, aki szerint a tényszámok közé tartozik az is, hogy 2019-ben több mint 16 ezer fő volt Kalocsa lakossága, ami mostanra a 15 ezer főt éri el, azaz ezer fővel csökkent Kalocsa lélekszáma.

Tehát nem tudta itt tartani az embereket, ez a város csak szépen elfogy és nincs alternatívája az itt élőknek.”– zárta véleményét Király Róbert.

Dr. Filvig Géza fenntartja az előző állításait

Amit a képviselő urak elmondanak, azzal kapcsolatban csak ismételni tudom önmagam! Teljesen más szempontból látjuk a gazdasági eseményeket, a költségvetési számokat és minden egyes beruházást. Hat milliárd forinttal lett erősebb Kalocsa városa.”- ismételte meg a számot a polgármester, majd rámutatott: Azok a politikai körök, akikhez önök tartoznak, és most a színeikben képviselőjelöltként indulnak, mi több, most a lakosság bizalmát szeretnék elnyerni, kettőször akkora önkormányzati vagyonelemet adtak el, mint most mi, ebben a 4,5 évben. Az előző ciklusban 740 millió forint értékű vagyonelem került értékesítésre, a jelenlegiben 334 millió forint.

Az is nagyon beszédes volt, amikor nem támogatták az Ifjúsági Ház felújítását, a bölcsődei konyha fejlesztését, de az átadóra már eljöttek, a sikerből önök is ki akarták venni a részüket. Király képviselő úrnak annyit mondok: én sokkal szerényebb lennék az ön helyébe a kritikákkal. A vállalt kutyafuttatót sem tudta megvalósítani három és fél év alatt, pedig megígérte a választóinak. Azért nem tudta megvalósítani, mert 4,5 éve folyamatosan az én támadásommal van elfoglalva. Meghallgattam a kritikájukat, nem értek vele egyet. Kalocsa nagyon sokat fejlődött a 2019-es állapothoz képest.(…) A zárszámadásnak a nem elfogadása pedig egy abszolút olyan kérdés, hogy törvényi kötelezettségnek nem tenne eleget az önkormányzat. Az állami finanszírozást, a város működését veszélyeztetik!” mondta dr. Filvig Géza, aki végezetül arra kérte a képviselőket:

Olyan felelős döntést hozzanak, amellyel a város működése továbbra is biztosított!”

A szavazás végül így alakult, hogy Király Róbert, dr. Vincze András és Balogi József tartózkodott, így a jelen helyzetben létfontosságú zárszámadási rendeletet a képviselő-testület a törvénynek megfelelően minősített többséggel elfogadta. 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK