2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Indul az új óvodai szárny építése – Jövő nyár végéig megépül az újabb 75 férőhelyes óvodai szárny

Illés György Cinó  |  2024. 04. 19., 14:23

Amint korábban már bejelentették: TOP Plusz pályázaton 550 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatást nyert Kalocsa Város Önkormányzata a Lurkópalota meglévő, 75 férőhelyes szárnya mellé egy ugyanilyen befogadóképességű, három csoportszobás óvodai szárny létesítésére. Időközben eredményesen lezárult a közbeszerzési eljárás, aminek eredményeképp a kalocsai Generál Kft. nyert lehetőséget a kivitelezési munkák elvégzésére. A beruházás idén tavasszal indul, a befejezése jövő nyárra várható, a projekt alvállakozóinak és beszállítóinak nagy része is kalocsai, illetve környékbeli cég lesz – derült ki többek közt dr. Filvig Géza polgármesterek és Szabó László, a Generál Kft. ügyvezetőjének szerda délelőtt a Városháza kis házasságkötő termében tartott sajtótájékoztatóján.

Kalocsán szinte nincs olyan hét, hogy ne beszélnénk az óvodafejlesztésekről, óvodák megújításáról – kezdte mondandóját Filvig Géza, fölidézve: 2020-ben a műszaki leromlottságuk miatt be kellett zárniuk a Kunszt utcai és az újvárosi óvodát is, és a két romos állapotú óvodából kellett 150 gyereket kiköltöztetni, és biztonságos környezetben elhelyezni, ami óriási feladatot és nagy felelősséget hárított az önkormányzatra.
Forráshiányos projekttel, egyedi kormányzati döntés segítségével megindították a 75 gyerek befogadására alkalmas „Lurkópalota” építését, a mellett az Ifjúsági Házban alakítottak ki ideiglenes óvodai csoportszobákat, jó színvonalon felújítva azt az épületet is.

Az ideiglenes óvoda helyigénye miatt ugyanakkor az épületet korábban használó néptáncosoknak különböző próbahelyekre kellett költözniük.
A múlt héten aláírták a szerződést az új óvodai szárny kivitelezésére. A beruházás az Erkel Ferenc utcában, a meglévő óvodával szomszédos, önkormányzati tulajdonú, romos épület bontásával már idén tavasszal megindul. Az új szárny elkészülte után annak három új csoportszobájába költözhet át az Ifjúsági Házból a 75 gyermek, az után pedig a táncosok kaphatják vissza az utóbbi hónapokban immár kívülről is megújult épületüket – foglalta össze az előzményeket a polgármester, aki örömét fejezte ki, hogy

A NYÍLT KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSRA AZ ORSZÁG MINDEN RÉSZÉRŐL ÉRKEZETT 11 AJÁNLATBÓL A LEGKEDVEZŐBBET KALOCSAI VÁLLALKOZÁS TETTE, ÍGY A 100%-OS TÁMOGATÁSÚ PÁLYÁZATI FORRÁS ZÖME ITT MARAD A VÁROSBAN.

Nagyon fontos alapnak tekintik, hogy a kisgyermekeket nevelő szülők megfelelő környezetben tudhassák a gyermekeiket és megfelelő óvodai kapacitásunk és megfelelő szintű óvodáink legyenek. Ezért ennyire elkötelezett a városvezetés ez irányban, ezt szolgálják a játszótérfejlesztések is – fejtette ki Filvig Géza, aki a Generál Kft.-vel való régi, virágzó kapcsolatra is tekintettel biztos abban, hogy a helyi vállalkozás a kalocsai gyerekeknek jó színvonalú óvodát épít majd.


Forrás: Illés György / KALOhírek


A továbbiakban Szabó László vette át a szót, aki elmondta: vállalkozásuk kiélezett versenyben nyerte el az új óvoda bővítésének a munkáit, amiben segítségükre volt, hogy 2020-21-ben az első ütemet is sikerült megnyerniük, s most az akkor szerzett tapasztalataikat is beépítették az ajánlatunkba.
Az ügyvezető kifejtette: a megvalósítás komoly csapatmunkát igényel majd, számos vállalkozás bevonására van szükség. Hozzátette: igyekeznek elsősorban kalocsai, vagy Kalocsa környéki vállalkozásokat bevonni, így – bár még az egyeztetések nem zárultak le –

A GENERÁL KFT.-N KÍVÜL LEGALÁBB 15 KALOCSAI SZÉKHELYŰ VÁLLALKOZÁS VESZ MAJD RÉSZT A MUNKÁBAN.

Rajtuk kívül bekapcsolódnak majd a kivitelezésbe olyan nem kalocsai cégek is, amelyek olyan munkát végeznek, amit helyi vállalkozások nem tudnak megvalósítani.
Ehhez jönnek még a beszállítók – őket, hacsak lehet, szintén kalocsai vállalkozások közül választanak ki.

A MINTEGY HARMINC VÁLLALKOZÁST ÉRINTŐ BERUHÁZÁS A KIVITELEZŐI OLDALRÓL AZT JELENTI, HOGY INKÁBB TÖBB, DE LEGALÁBB SZÁZ CSALÁD MEGÉLHETÉSÉT SEGÍTI MAJD EZ A PROJEKT.

A 2020-21-ben, az első ütemben épült, közel 1000 négyzetméteres óvoda kivitelezésén a Generál Kft. dolgozói körülbelül 9000 munkaórát töltöttek, és a mostani építkezés az ügyvezető számításai szerint körülbelül 6500 munkaórát jelent majd, amihez jön még a többi, közel 30 vállalkozás teljesítménye.

A műszaki tartalomról

AZ ÚJ ÓVODAI SZÁRNY HÁROM ÚJ CSOPORTSZOBÁT, HOZZÁ VIZESBLOKKOT, EGY TORNASZOBÁT ÉS KIEGÉSZÍTŐ HELYISÉGÉT FOGLAL MAGÁBAN, CIRKA 500 NÉGYZETMÉTER HASZNOS ALAPTERÜLETTEL.

Az épület építésén kívül az udvar rendezése, parkosítása is a projekt részt képezi. Ott kerítés és kiegészítő építmények épülnek, és még néhány parkoló is létesül majd.


Forrás: Illés György / KALOhírekNem kis kihívás számunkra [ez a feladat], hiszen az Erkel Ferenc utca egyirányú, és a felvonulási terület is rendkívül kicsi. Szerencsére az önkormányzat mint beruházó is gondolt erre, és megfelelő időt ad, hogy a kivitelezést megfelelő minőségben és időben el tudjuk végezni”– mondta az ügyvezető, végül reményét fejezte ki, hogy legkésőbb jövő ősszel már az óvodaépítés határidőn belül történt befejezéséről tudnak majd beszámolni.


Forrás: Illés György / KALOhírek


Újságírói kérdésre válaszolva a polgármester elmondta: az új épületszárny kapacitásával együtt a város jelenlegi óvodai helyigénye lefedett lesz.
Azonban – tekintettel a Paks 2. projekt és a hamarosan átadásra kerülő Kalocsa–Paks Duna-híd hatásaira –

TÍZÉVES TÁVLATBAN NEM LÁTHATÓ MÉG A KISGYERMEKEK SZÁMÁNAK ALAKULÁSA.

Azon dolgozunk, hogy minél több [gyermek] legyen”– mondta Filvig Géza, hozzátéve:

EZÉRT AZ ÚJVÁROSI ÓVODA ÉPÜLETÉT TARTALÉK ÓVODAI HELYSZÍNKÉNT TARTJÁK FÖNN.

Azt az épületet is fel kell újítani, de ott rövid időn belül két, összesen 50 fő befogadására alkalmas csoportszobát tudnak kialakítani, és a Viola utcai óvoda is megvan még, ahol egy csoport működik. Azzal együtt a meglévő telephelyek, benne a bölcsődével, megfelelő színvonalon, megfelelő szinten tudják kiszolgálni a gyerekeket.

Nem szeretnénk még egyszer olyan helyzetbe kerülni, mint 2020 elején, amit az előző vezetéstől kellett átvennünk, hogy kettő romos állapotú óvodában volt 150 gyerek elhelyezve.”Az óvoda okozta forgalomnövekedés miatt az Erkel utca egyirányú lett. Az út állaga hagy kifogásolnivalót. Ezzel kapcsolatos kérdésre válaszolva a polgármester elmondta: két gyalogátkelőhelyet már kialakítottak, további parkolóhelyek létesítését is tervezik, és az utak felújítása is napirenden van. Több utat meg is újítottak az elmúlt időszakban, és a jövő héten is kezdődik egy utcaszakasz megépítése.
Ugyanakkor,

MIVEL AZ ELŐTTÜNK ÁLLÓ IDŐSZAKBAN AZ ERKEL UTCÁBA NAGY, NEHÉZ GÉPEKKEL FOGNAK BEJÁRNI, A SZAKEMBEREK NEM JAVASOLTÁK AZ ÚT FELÚJÍTÁSÁT AZ ÉPÍTKEZÉST MEGELŐZŐEN.

De másfél éven belül befejeződhet az óvodaépítés, és az után szeretnének az út felújításának a kérdésével foglalkozni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK