2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Újra tárgyalják az egyszer már kútba esett 2023. évi zárszámadás elfogadását – Ha május 31-ig nem fogadják el, nem tudják az intézményeket finanszírozni

Zsiga Ferenc  |  2024. 04. 30., 20:50

A városi képviselő-testület április 25-i ülésén tűzték napirendre Kalocsa Város Önkormányzata 2023. évi zárszámadásának elfogadását, de az a kellő számú támogató szavazat hiányában meghiúsult. Nincs más kiút, minthogy az ellenzéki szavazatok miatt elbukott határozati javaslat, és maga a zárszámadás újra a képviselők elé kerül. A polgármester ez ügyben május 9-én, 9:30 órára hívta össze a képviselőket, hogy akkor már egyetlen napirendről, a zárszámadásról tárgyaljanak és szavazzanak. A meghiúsult döntésnek különös jogi jelentősége van, ugyanis törvény rendelkezik arról: amennyiben a képviselő-testület május utolsó napjáig nem fogadja el az előző évi költségvetés zárszámadását, megszűnnek azok az idei évi állami finanszírozások és támogatások, amelyeket az önkormányzat az Államkincstáron keresztül kap. Ilyenformán a polgármester szerint nem tudják az intézményeket finanszírozni, nem tudnak fizetést adni. Dr. Filvig Géza szerint az ellenzéki képviselők politikai alapon szavaztak.

Dr. Filvig Géza a napirend tárgyalásakor hangsúlyozta: 

A zárszámadást az államháztartásról szóló törvény szabályozza. A jogszabály értelmében a 2023. évi költségvetési rendelet végrehajtásáról szóló zárszámadási rendelet a költségvetés végrehajtásáról, a vagyonállomány alakulásának bemutatásáról, illetve ezek értékeléséről szól.” A zárszámadást a pénzügyi osztály vezetője készítette, a polgármester jogszabályi kötelezés alapján terjeszti a képviselő-testület elé.

Miután a zárszámadással, annak elfogadásával kapcsolatban sem kérdés, sem vélemény nem hangzott el, a teremben ülő laikusok azt hihették, hogy ezek szerint minden rendben van, a határozat tervezetet majd mindenki elfogadja.

A szavazásnál aztán kiderült, hogy a jelenlévő képviselők közül a zárszámadást csak a polgármester és az őt támogatók fogadták el. Miután dr. Körmendy Szabolcs és dr. Vincze András előre bejelentetten távol voltak, ők nem szavaztak. Viszont az ellenzékiek közül dr. Bagó Zoltán nemmel szavazott, Balogi József, Szabó Balázs és Király Róbert tartózkodott.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Így a szavazás végén a polgármester azt a megállapítást tette: miután ilyen esetben minősített többséget ír elő a törvény, a jelen állás szerint a 2023. évi zárszámadás nincs elfogadva.

A polgármester emlékeztetett, hogy

a zárszámadást a képviselő-testületnek május 31-ig kell elfogadnia.

A folytatásban dr. Filvig Géza hangsúlyozta:

Nagyon-nagyon sajnálom, hogy az ellenzéki képviselők támogatására nem számíthattunk. Amennyiben a zárszámadást május 31-ig nem fogadja el a képviselő-testület, megszűnnek azok az idei évi állami finanszírozások és támogatások, amelyeket az önkormányzat az Államkincstáron keresztül kap. Nem tud működni Kalocsa gazdálkodása. Nem tudjuk az intézményeinket fenntartani, nem tudunk fizetést adni, nem tudjuk a feladatainkat ellátni. Azok a képviselők, akik ezt nem támogatták, és nem is mondták el, hogy miért, nyilvánvalóan politikai döntést hoztak. Ők lesznek a felelősek, ha a zárszámadást a testület május 31-ig nem tudja elfogadni”– szögezte le a polgármester, hozzátéve:

Annyit elmondok, nem csodálkozom rajta, nem ez az első politikai szavazás testületi ülésen.”Szerkesztőségünk tegnap kapott meghívót a képviselő-testület május 9-i ülésére. A tanácskozáson már csak egyetlen napirendről, a zárszámadás elfogadásáról tárgyalnak. A döntésre visszatérünk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK