2017. 12. 16. szombat
Aletta, Etelka
: 314 Ft   : 266 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Belterületi csapadékvíz-hálózat épül Hajóson és Dusnokon – 102 millió vissza nem térítendő támogatás

Zsiga Ferenc  |  2017. 12. 01., 19:39

Ugyan a téli időjárással járó csapadék, majd a tavaszi esők az idén és még jövő év elején is próbára teszik Hajós és Dusnok csapadékvíz elvezető rendszerét, 2018 második felétől azonban jelentősen változik a helyzet. A két település alkotta konzorcium a megyei Területi Operatív Program (TOP) pályázaton nyert 102 millió forintot, hogy a régi csapadékvíz árkokat felújítsa, ahol szükséges burkolja és a befogadókat is alkalmassá tegye a jelenleg is sok gondot okozó víz bevezetésére.

Estók Mihályné Szalczer Erzsébet Hajós polgármestere arról tájékoztatta portálunkat, hogy a Hajós-Dusnok alkotta konzorcium összesen 102 millió forintot nyert a belterületi csapadékvíz rendszer fejlesztésére.

Hajóson 62 millió, Dusnokon 40 millió forintot fordítanak a fejlesztésre.

Petőfi Sándor utca, Hajós
Forrás: KALOhírek

Hajóson már túl vannak a közbeszerzési pályáztatáson, így a tender nyertese, az AKTÍV Kft. megkezdte a munkát, hogy annak befejezésével mások mellett a Sallai, Hunyadi, Táncsics, Petőfi utcákban részben burkolt oldalfalú csapadékvíz elvezető árkokba tudják elvezetni a nagy intenzitású, vagy tartós esőknél problémákat okozó vizet.

Petőfi Sándor utca, Hajós
Forrás: KALOhírek

A polgármester asszony a kiadások részletezésénél rámutatott:

Az út alatti átvezetéseket csak útbontással lehet megépíteni, emiatt több helyen szükség lesz az útburkolat sávos helyreállítására A keresztező műtárgyak átépítése, kiváltása is elkerülhetetlen.

Ilyen kiváltások szükségesek azoknál a gáz és vízbekötéseknél, ahol az árok alja alatt nem biztosítható a 80 centiméteres földtakarás.

József Attila utca, Hajós
Forrás: KALOhírek


A csapadékvíz elvezető rendszer terhelésének csökkentése a meglévő tározó tó helyreállításával valósul meg.

Azt kívánják elérni, hogy a belterületen jelentkező fölös csapadékvizek szinte maradéktalanul a tervezett szikkasztó tározóba kerüljenek. A tározó esetében a vizek helyben tartásának klasszikus elve érvényesül: az összegyűjtött csapadékvíz elszivárog, biztosítva ezáltal a talaj vízpótlását és a talajvíz utánpótlását.

Estók Mihályné Szalczer Erzsébet kiemelte:

Hajóson a beruházás várhatóan 2018. májusában fejeződik be,

tehát az új rendszer előnyei leginkább egy évbe múlva lesznek érezhetők a településen.

Dusnoki Barai Szabadidőparki tó - csapadékvíz befogadó
Forrás: KALOhírek

Dusnokon is jártunk, ahol a műszaki ügyintéző arról tájékoztatott bennünket, hogy a 100 százalékos finanszírozású projekt közbeszerzési pályázatának elbírálása folyamatban van. Itt a beruházás befejezési határideje 2018. szeptembere. A több utcát érintő csapadékvíz elvezető rendszer korszerűsítése a hajósihoz hasonló kivitelezéssel, tehát részben a csatorna oldalfalának burkolásával valósul meg.

Dusnoki Barai Szabadidőparki tó - csapadékvíz befogadó
Forrás: KALOhírek

Természetesen Dusnokon is számos helyen kell közműveket, lakóházi bekötéseket kiváltani. A csapadékvíz árkokban összegyűlő vizet Dusnokon a Barai Szabadidőparknál található tóba vezetik, de ehhez a befogadónál is földmunkákat végeznek. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!
2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén!

Még több friss hír

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 13., 23:11
Gépgyártó vállalkozók figyelem! A múlt csütörtöki közmeghallgatáson állt elő ajánlatával Varga János, fajszi feltaláló, aki találmányának prototípusa elkészítéséhez keres műszaki partnert. A használatos gépekkel szemben törődésmentesen, kevesebb terményszórással dolgozna a gép, amelyet kisüzemben is ideálisan használhatnának.
2017. 12. 13., 22:44
Úgy is fogalmazhatnánk, hogy hamarosan akasszák majd a hóhért, ugyanis Kohány Balázsból, a pengés egykori dunaújvárosi, majd bajai és kalocsai focistából immár edző lesz, azaz az ő kezében lesz már a korbács, ő tart majd ínszaggató edzéseket egykori csapattársainak. Igaz, a KFC jelenlegi helyzetében azért mint játékosra is szüksége lenne még a klubnak, de a tavaszt – ha ideje engedi –, Géderlakon akarja még pályán tölteni.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 12. 15., 16:18
Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt december 14-én Soltvadkert közelében, amelyben egy idős férfi életét vesztette, a balesetnek pedig egy súlyos sérültje is van. Az eset kapcsán napvilágot látott információk szerint, annak kialakulásában fontos szerepet játszott az is, hogy a kanyarban kisodródott Suzukin, nyári gumik voltak Még >>>
2017. 12. 15., 15:30
A karácsonyhoz és az ünnepi készülődéshez ugyanúgy hozzá tartozik a mézeskalács, mint a fenyőfa, vagy épp egy mennyei gőzölgő halászlé. Önmagában a sütemény is nagyon karácsonyi, fűszeres illata és különleges íze miatt. A készítése pedig kellemes készülődés az ünnepre. Még >>>
2017. 12. 14., 11:44
A hétvégén, vagyis December 15. és december 17. között fokozott rendőri ellenőrzésre számíthatnak a közlekedők az ország területén. Az ittas vagy bódult állapotban vezető sofőröket akarják kiszűrni a TISPOL akció keretében. Még >>>
2017. 12. 14., 10:00
Boda József, akit sokan a Paprikából ismernek, többen pedig a focistaként emlegetik. Közösségi oldalán tette közzé ezt az emlékét, amin csapatképe látszik, ahogy írja is: "Ha ránézek erre a csapatképre öröm és bánat jár át. Öröm, hogy láthatom volt munkatársaimat, felidézhetem a megélt emlékeket, de bánat is, mert a játékosok közül már többen nincsenek közöttünk...eltelt 54 év." Még >>>
2017. 12. 13., 20:51
Vérdadás december 18-án, hétfőn Kalocsán az Ökopontban 13-16 óráig. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 botkormány
 2017-11-30 11:43:23
 2 Először: a "Művház" szót kisbetűvel kell írni, mert ebben a formában nem tulajdonnév. (Az már csak apróság, hogy a pont is hiányzik a köz...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2017. december 1-én elkezdődött Ulan-Udenszki Repülőgépgyár (U-UAZ) által modernizált Mi-171E berepülése. Az „Orosz Helikopterek” holdingba tartozó üzemben a modernizálás során új hajtómű és módosított forgószárny-mechanizmus került a helikopterbe.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága bejelentette, hogy elnyerte az Aviation 100 „Az Év Európai Légitársasága” címet.
Egy F-22 Raptor ötödik generációs harci repülőgép kiképzési repülés közben - pilótahibából – még 2012 májusában súlyosan megsérült leszállás közben. A légierő hat év után kapta vissza a javításból.
Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.