2018. 03. 21. szerda
Benedek
: 311 Ft   : 253 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

Belterületi csapadékvíz-hálózat épül Hajóson és Dusnokon – 102 millió vissza nem térítendő támogatás

Zsiga Ferenc  |  2017. 12. 01., 19:39

Ugyan a téli időjárással járó csapadék, majd a tavaszi esők az idén és még jövő év elején is próbára teszik Hajós és Dusnok csapadékvíz elvezető rendszerét, 2018 második felétől azonban jelentősen változik a helyzet. A két település alkotta konzorcium a megyei Területi Operatív Program (TOP) pályázaton nyert 102 millió forintot, hogy a régi csapadékvíz árkokat felújítsa, ahol szükséges burkolja és a befogadókat is alkalmassá tegye a jelenleg is sok gondot okozó víz bevezetésére.

Estók Mihályné Szalczer Erzsébet Hajós polgármestere arról tájékoztatta portálunkat, hogy a Hajós-Dusnok alkotta konzorcium összesen 102 millió forintot nyert a belterületi csapadékvíz rendszer fejlesztésére.

Hajóson 62 millió, Dusnokon 40 millió forintot fordítanak a fejlesztésre.

Petőfi Sándor utca, Hajós
Forrás: KALOhírek

Hajóson már túl vannak a közbeszerzési pályáztatáson, így a tender nyertese, az AKTÍV Kft. megkezdte a munkát, hogy annak befejezésével mások mellett a Sallai, Hunyadi, Táncsics, Petőfi utcákban részben burkolt oldalfalú csapadékvíz elvezető árkokba tudják elvezetni a nagy intenzitású, vagy tartós esőknél problémákat okozó vizet.

Petőfi Sándor utca, Hajós
Forrás: KALOhírek

A polgármester asszony a kiadások részletezésénél rámutatott:

Az út alatti átvezetéseket csak útbontással lehet megépíteni, emiatt több helyen szükség lesz az útburkolat sávos helyreállítására A keresztező műtárgyak átépítése, kiváltása is elkerülhetetlen.

Ilyen kiváltások szükségesek azoknál a gáz és vízbekötéseknél, ahol az árok alja alatt nem biztosítható a 80 centiméteres földtakarás.

József Attila utca, Hajós
Forrás: KALOhírek


A csapadékvíz elvezető rendszer terhelésének csökkentése a meglévő tározó tó helyreállításával valósul meg.

Azt kívánják elérni, hogy a belterületen jelentkező fölös csapadékvizek szinte maradéktalanul a tervezett szikkasztó tározóba kerüljenek. A tározó esetében a vizek helyben tartásának klasszikus elve érvényesül: az összegyűjtött csapadékvíz elszivárog, biztosítva ezáltal a talaj vízpótlását és a talajvíz utánpótlását.

Estók Mihályné Szalczer Erzsébet kiemelte:

Hajóson a beruházás várhatóan 2018. májusában fejeződik be,

tehát az új rendszer előnyei leginkább egy évbe múlva lesznek érezhetők a településen.

Dusnoki Barai Szabadidőparki tó - csapadékvíz befogadó
Forrás: KALOhírek

Dusnokon is jártunk, ahol a műszaki ügyintéző arról tájékoztatott bennünket, hogy a 100 százalékos finanszírozású projekt közbeszerzési pályázatának elbírálása folyamatban van. Itt a beruházás befejezési határideje 2018. szeptembere. A több utcát érintő csapadékvíz elvezető rendszer korszerűsítése a hajósihoz hasonló kivitelezéssel, tehát részben a csatorna oldalfalának burkolásával valósul meg.

Dusnoki Barai Szabadidőparki tó - csapadékvíz befogadó
Forrás: KALOhírek

Természetesen Dusnokon is számos helyen kell közműveket, lakóházi bekötéseket kiváltani. A csapadékvíz árkokban összegyűlő vizet Dusnokon a Barai Szabadidőparknál található tóba vezetik, de ehhez a befogadónál is földmunkákat végeznek. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 18., 20:59
Szabó Vilmos pár éve már a Magyar Labdarúgó Szövetség kötelékében áll, sőt 2015 júniusától az Eseményszervezési Osztály vezetőjének is kinevezték. Azóta már Vilmos az UEFA Mérkőzés Ellenőri kinevezését is magáénak tudhatja, azaz felelős személyiséggé lépett elő Európa nagy stadionjaiban is a különböző nemzetközi találkozókon.
2018-03-19 10:10:38
Az ügyfélkapuval nem rendelkező adózók 2018. március 19-én kérhetik utoljára a szja-bevallás tervezet postázását levélben, sms-ben vagy a NAV honlapján elérhető űrlapon, telefonon, valamint az ügyfélszolgálatokon – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 20., 17:02
A barátságtalan időjárás miatt átütemezik a szalonnasütéssel és előadással egybekötött, barákai vízbázishoz tervezett biciklitúrát Még >>>
2018. 03. 20., 13:27
Immáron nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az ünnepi ételosztás városunkban, idén 5 helyszínen várják Kalocsa város lakosságát egy közös ebédre. Még >>>
2018. 03. 20., 10:09
Évek óta szokás, hogy szépségkirálynő választást is tartanak a kalocsai romák Romajális elnevezésű, május elsejei programjuk részeként. Az idei megmérettetésre már lehet jelentkezni! Még >>>
2018. 03. 20., 09:16
Lezajlottak a jogorvoslati „körök”, így a helyi választási bizottság mindegyik jelölttel kapcsolatos döntése már jogerős: 14-et bejegyeztek, 8-at elutasítottak. Most már csak apadhat a létszám. Bejegyezték a döntést előzetes letartóztatásban váró jelöltaspiránst is. Még >>>
2018. 03. 19., 20:27
Az Esztergomi Érseki Papnevelő Intézet két évfolyamának papnövendékei tettek látogatást március 16-án Kalocsán. Még >>>
2018. 03. 19., 17:44
Szívvel-lélekkel, apait-anyait beleadva készültek a Belvárosi Általános Iskola tanulói a március 15-ei ünnepi műsorukra. Állítólag az utolsó pillanatig senki sem szólt nekik, hogy a városi ünnepségen más adja majd az ünnepi műsort… Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Harmadik nekifutásra talán már valóban új hajtóműveket kaphatnak az amerikai légierő nagypapakorú B–52H stratégiai bombázó repülőgépei.
2022-ig kell elvégeznie a MiG repülőgépgyárnak Bulgária MiG-29-esein a nagyjavítást. A munkálatokban 15 darab, még a szovjet időkből származó vadászrepülőgép érintett.
A 2018. március 6-án, Szíriában bekövetkezett An-26-os katasztrófa okát a fékszárnyak meghibásodása okozta – ezt állapította meg az eset kivizsgálásával megbízott bizottság.
A Wizz Air, Európa egyik leggyorsabban növekvő légitársasága, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma megkezdte történetének legnagyobb fejlesztését, amellyel a teljes hálózat tevékenységét felfuttatja.