2022. 06. 30. csütörtök
Pál
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Belterületi csapadékvíz-hálózat épül Hajóson és Dusnokon – 102 millió vissza nem térítendő támogatás

Zsiga Ferenc  |  2017. 12. 01., 19:39

Ugyan a téli időjárással járó csapadék, majd a tavaszi esők az idén és még jövő év elején is próbára teszik Hajós és Dusnok csapadékvíz elvezető rendszerét, 2018 második felétől azonban jelentősen változik a helyzet. A két település alkotta konzorcium a megyei Területi Operatív Program (TOP) pályázaton nyert 102 millió forintot, hogy a régi csapadékvíz árkokat felújítsa, ahol szükséges burkolja és a befogadókat is alkalmassá tegye a jelenleg is sok gondot okozó víz bevezetésére.

Estók Mihályné Szalczer Erzsébet Hajós polgármestere arról tájékoztatta portálunkat, hogy a Hajós-Dusnok alkotta konzorcium összesen 102 millió forintot nyert a belterületi csapadékvíz rendszer fejlesztésére.

Hajóson 62 millió, Dusnokon 40 millió forintot fordítanak a fejlesztésre.

Petőfi Sándor utca, Hajós
Forrás: KALOhírek

Hajóson már túl vannak a közbeszerzési pályáztatáson, így a tender nyertese, az AKTÍV Kft. megkezdte a munkát, hogy annak befejezésével mások mellett a Sallai, Hunyadi, Táncsics, Petőfi utcákban részben burkolt oldalfalú csapadékvíz elvezető árkokba tudják elvezetni a nagy intenzitású, vagy tartós esőknél problémákat okozó vizet.

Petőfi Sándor utca, Hajós
Forrás: KALOhírek

A polgármester asszony a kiadások részletezésénél rámutatott:

Az út alatti átvezetéseket csak útbontással lehet megépíteni, emiatt több helyen szükség lesz az útburkolat sávos helyreállítására A keresztező műtárgyak átépítése, kiváltása is elkerülhetetlen.

Ilyen kiváltások szükségesek azoknál a gáz és vízbekötéseknél, ahol az árok alja alatt nem biztosítható a 80 centiméteres földtakarás.

József Attila utca, Hajós
Forrás: KALOhírek


A csapadékvíz elvezető rendszer terhelésének csökkentése a meglévő tározó tó helyreállításával valósul meg.

Azt kívánják elérni, hogy a belterületen jelentkező fölös csapadékvizek szinte maradéktalanul a tervezett szikkasztó tározóba kerüljenek. A tározó esetében a vizek helyben tartásának klasszikus elve érvényesül: az összegyűjtött csapadékvíz elszivárog, biztosítva ezáltal a talaj vízpótlását és a talajvíz utánpótlását.

Estók Mihályné Szalczer Erzsébet kiemelte:

Hajóson a beruházás várhatóan 2018. májusában fejeződik be,

tehát az új rendszer előnyei leginkább egy évbe múlva lesznek érezhetők a településen.

Dusnoki Barai Szabadidőparki tó - csapadékvíz befogadó
Forrás: KALOhírek

Dusnokon is jártunk, ahol a műszaki ügyintéző arról tájékoztatott bennünket, hogy a 100 százalékos finanszírozású projekt közbeszerzési pályázatának elbírálása folyamatban van. Itt a beruházás befejezési határideje 2018. szeptembere. A több utcát érintő csapadékvíz elvezető rendszer korszerűsítése a hajósihoz hasonló kivitelezéssel, tehát részben a csatorna oldalfalának burkolásával valósul meg.

Dusnoki Barai Szabadidőparki tó - csapadékvíz befogadó
Forrás: KALOhírek

Természetesen Dusnokon is számos helyen kell közműveket, lakóházi bekötéseket kiváltani. A csapadékvíz árkokban összegyűlő vizet Dusnokon a Barai Szabadidőparknál található tóba vezetik, de ehhez a befogadónál is földmunkákat végeznek. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 27., 14:19
A tavalyi élénk érdeklődés után most kisebb tömeget vonzottak a gasztronómiai különlegességei, holott az Érsekkertbe látogatókat most a LED-falas meccsnézésnél sokkal gazdagabb kiegészítő programsor várta péntek délutántól vasárnap estig. Aki lemaradt róla, vigasztalódjon összefoglalónkkal!
2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK