2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Belterületi csapadékvíz-hálózat épül Hajóson és Dusnokon – 102 millió vissza nem térítendő támogatás

Zsiga Ferenc  |  2017. 12. 01., 19:39

Ugyan a téli időjárással járó csapadék, majd a tavaszi esők az idén és még jövő év elején is próbára teszik Hajós és Dusnok csapadékvíz elvezető rendszerét, 2018 második felétől azonban jelentősen változik a helyzet. A két település alkotta konzorcium a megyei Területi Operatív Program (TOP) pályázaton nyert 102 millió forintot, hogy a régi csapadékvíz árkokat felújítsa, ahol szükséges burkolja és a befogadókat is alkalmassá tegye a jelenleg is sok gondot okozó víz bevezetésére.

Estók Mihályné Szalczer Erzsébet Hajós polgármestere arról tájékoztatta portálunkat, hogy a Hajós-Dusnok alkotta konzorcium összesen 102 millió forintot nyert a belterületi csapadékvíz rendszer fejlesztésére.

Hajóson 62 millió, Dusnokon 40 millió forintot fordítanak a fejlesztésre.

Petőfi Sándor utca, Hajós
Forrás: KALOhírek

Hajóson már túl vannak a közbeszerzési pályáztatáson, így a tender nyertese, az AKTÍV Kft. megkezdte a munkát, hogy annak befejezésével mások mellett a Sallai, Hunyadi, Táncsics, Petőfi utcákban részben burkolt oldalfalú csapadékvíz elvezető árkokba tudják elvezetni a nagy intenzitású, vagy tartós esőknél problémákat okozó vizet.

Petőfi Sándor utca, Hajós
Forrás: KALOhírek

A polgármester asszony a kiadások részletezésénél rámutatott:

Az út alatti átvezetéseket csak útbontással lehet megépíteni, emiatt több helyen szükség lesz az útburkolat sávos helyreállítására A keresztező műtárgyak átépítése, kiváltása is elkerülhetetlen.

Ilyen kiváltások szükségesek azoknál a gáz és vízbekötéseknél, ahol az árok alja alatt nem biztosítható a 80 centiméteres földtakarás.

József Attila utca, Hajós
Forrás: KALOhírek


A csapadékvíz elvezető rendszer terhelésének csökkentése a meglévő tározó tó helyreállításával valósul meg.

Azt kívánják elérni, hogy a belterületen jelentkező fölös csapadékvizek szinte maradéktalanul a tervezett szikkasztó tározóba kerüljenek. A tározó esetében a vizek helyben tartásának klasszikus elve érvényesül: az összegyűjtött csapadékvíz elszivárog, biztosítva ezáltal a talaj vízpótlását és a talajvíz utánpótlását.

Estók Mihályné Szalczer Erzsébet kiemelte:

Hajóson a beruházás várhatóan 2018. májusában fejeződik be,

tehát az új rendszer előnyei leginkább egy évbe múlva lesznek érezhetők a településen.

Dusnoki Barai Szabadidőparki tó - csapadékvíz befogadó
Forrás: KALOhírek

Dusnokon is jártunk, ahol a műszaki ügyintéző arról tájékoztatott bennünket, hogy a 100 százalékos finanszírozású projekt közbeszerzési pályázatának elbírálása folyamatban van. Itt a beruházás befejezési határideje 2018. szeptembere. A több utcát érintő csapadékvíz elvezető rendszer korszerűsítése a hajósihoz hasonló kivitelezéssel, tehát részben a csatorna oldalfalának burkolásával valósul meg.

Dusnoki Barai Szabadidőparki tó - csapadékvíz befogadó
Forrás: KALOhírek

Természetesen Dusnokon is számos helyen kell közműveket, lakóházi bekötéseket kiváltani. A csapadékvíz árkokban összegyűlő vizet Dusnokon a Barai Szabadidőparknál található tóba vezetik, de ehhez a befogadónál is földmunkákat végeznek. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK