2021. 11. 30. kedd
András, Andor
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Gőzerővel haladnak a kalocsai járás 16,5 milliárdos úthálózat-fejlesztési munkálatai – Aktuális körkép

Gőzerővel haladnak a kalocsai járás 16,5 milliárdos úthálózat-fejlesztési munkálatai – Aktuális körkép
Kastély Béla  |  2021. 11. 01., 08:00

Már nem kell sokat várni, hamarosan jó minőségű, némi túlzással biliárdasztal simaságú utakon, megújult hidakon közlekedhetünk a kalocsai járásban. A közel 74 kilométer hosszúságú útszakasz felújításával a szerződésben foglalt határidőknek megfelelő ütemben haladnak – tájékoztatta portálunkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs Osztálya. Természetesen ezzel egy időben a helyszínen is tájékozódtunk.

Dr. Sztana Zoltán, a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatója egy korábbi sajtótájékoztatón elmondta:

2017 óta tartó előkészítő munka előzte mega munkaterület átadást. Az úthálózat-felújítási munkák 2021. június 15-énkezdődtek ”.Az összesen 74 kilométeres burkolat felújítás 8 utat érint, ezek felújítása külön-külön vállalkozási szerződés alapján történik. A kivitelezést a közbeszerzési pályázat nyertese, a Soltút Kft. végzi.


Első körben a teherbírás- problémás, lokális szakaszok kijelölése történik meg, ahol teljes pályaszerkezet-cserét hajtanak végre, hogy a későbbi süllyedéseket meggátolják.

A következő lépésben a felső réteget lemarták, és erre építettek rá egy kötőréteget. Erre jön rá egy kopóréteg, mint záróréteg.  Magyarul a felület teljes hosszában és szélességében kettő új aszfaltréteget kap. Ezt követően útburkolati jeleket festenek fel, közlekedésjelző táblákat cserélnek, valamint a padka és az szikkasztóárkok kitisztítására, megújítására is sor kerül.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
Dunapataj és Szakmár közötti részen folyamatban a híd felújítása
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Ahogyan azt korábban megírtuk, a leghosszabb, ezáltal a legtöbb időt és munkát az 5308 számú út, a Dunapataj – Szakmár – Kalocsa közötti közút felújítása igényli, ezért a bejárásunkat is ezen a szakaszon kezdtük.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Mint tapasztaltuk, a Dunapataj és Szakmár közötti részen a híd felújítása, a záróréteg építése és a forgalomtechnikai jelzések kivitelezése van hátra.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
Szakmár és Negyvenszállás között híd lezárva
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Kalocsáról Negyvenszállás irányába az út felmarását végzik és az első aszfaltréteget fektetik le. A Kisüllési-csatorna feletti hídon a felújítást végző munkagépek már közlekednek, de a forgalom elől még zárva van.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Az 5311-es úton Szakmár és Halom szállás között a híd felújítása és a vasúti átkelő kialakítása, majd a záróréteg építése következik. Tovább haladva Miske irányába az 5313-as és az 53116-os úton, azaz Homokmégy - Alsómégy szakaszon is megkezdődtek a munkálatok, itt 8,2 kilométernyi szakasz fog megújulni.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Haladva az 5311-esen, Drágszélnél a felső réteg lemarása és a kötőréteg kiépítése zajlik. Miske településén a padka és árkok rendezése, valamint a Sárköz I. főcsatorna felett vezető híd felújítását végezték, mikor arra közlekedtünk az 51-es főút irányába. Ez közel 19 kilométer hosszú útfelújítást jelent ezen a szakaszon.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A Dunapatajból kivezető részt felmarták
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

A harmadik leghosszabb rész, az 5106-os út. Ez egy 17,8 kilométeres szakasz, ami a Duna - menti községeket érinti. A Dunapatajból kivezető részt felmarták, Ordas térségében az első réteg kész. Géderlak belterületén a csatorna fedlapok szintbe hozása, illetve a faluból kifelé, Dunaszentbenedek irányába az első réteg kialakítása zajlik. Az Úszod és Foktő közötti útszakasz a második aszfalt rétegre vár.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
Géderlak - Dunaszentbenedek
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Kalocsa belterületén, az 51-es kereszteződésétől kifelé haladva a Miskei úton, egészen pontosan az 5301-es út 70.594 km-től a 72,996 km-ig dolgoznak a szakemberek. Arra jártunkkor a jobb oldali sávon végeztek pályaszerkezet-cserét.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Az 53115-ös, vagyis az öregcsertői bekötő út és Öregcsertő belterület is megkapta az első réteg aszfaltot. Ezen a 3,08 kilométeres távon a záróréteg és természetesen a forgalomtechnikai jelzések kivitelezése lesz a záróesemény.  

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

A munkálatokkal járó lezárások, félpályás forgalomkorlátozások, jelzőlámpás, illetve a jelzőőrös forgalomirányítás kétségtelenül naponta kellemetlenségeket okoz,de a végeredmény mindenkit kárpótolni fog!

Jó tanács: a felgyülemlett feszültséget ne a felújítást végző szakembereken vezessük le. Sajnos sokan fittyet hánynak az alapvető közlekedési szabályokra. A Magyar Közút Zrt. portálunkon keresztül is a lakosság és a közlekedők türelmét, megértését kéri.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 16:21
Öltöztesd ünneplőbe az ablakot is, varázslatos hangulatot kölcsönöz az egész szobának! Még >>>
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei