2021. 12. 08. szerda
Mária
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Lebontják és újraépítik a Szakmárt Kalocsa-Negyvenszállással összekötő közúti hidat - Öt hónapra teljesen lezárják az érintett útszakaszt

Lebontják és újraépítik a Szakmárt Kalocsa-Negyvenszállással összekötő közúti hidat - Öt hónapra teljesen lezárják az érintett útszakaszt
Kastély Béla  |  2021. 07. 23., 09:08

Kalocsa térségében, várhatóan év végéig közel 74 kilométernyi útszakasz kerül felújításra, amelyre 16 milliárd forint központi költségvetési forrás áll rendelkezésre. A „történelmi léptékű”, egyidejűsége miatt példa nélküli beruházás 29 ezer ember életét érinti, illetve közvetve, vagy közvetlenül befolyásolja kedvezően. Ám a nagy horderejű munka öt hónapon keresztül átmeneti kellemetlenségeket okoz a közlekedésben. Megéri kivárni, mert Karácsonykor már biliárdasztal simaságú úton, új, illetve megújult hidakon közlekedhetünk.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Mint megtudtuk, a leghosszabb, ezáltal a legtöbb időt és munkát igénylő útszakasz a Dunapataj – Szakmár – Kalocsa közötti közút felújítása lesz. Az 5308 számú út közel 22 kilométer hosszúságú. 

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

András Gábor, Szakmár község polgármestere az út, illetve hídépítési munkálatokról szólva portálunknak elmondta:

A munkálatok egy olyan fázisba értek, amely Szakmár lakosságát és az arra közlekedőket igen komoly változás elé állítja, ugyanis a Szakmár és Negyvenszállás között lévő vasbeton híd, amely a Kisüllési-csatorna felett biztosítja a forgalmat, teljes egészében lebontásra kerül. A régi híd túlságosan keskeny és szerkezetileg is elégé meggyengült, ezértegy új épül a helyére. Az újjáépítést sajnos csak teljes útlezárással lehet megvalósítani."

– mondta a polgármester. 

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Hozzátette,

AZ ÚTLEZÁRÁS KEZDETE 2021 JÚLIUS 26., REGGEL 6 ÓRA, A HÍDÉPÍTÉS BEFEJEZÉSÉNEK TERVEZETT DÁTUMA 2021. DECEMBER 22.

A jelzett időszakban, tehát az elkövetkezendő közel öt hónap alatt Szakmárt csak Dunapataj, illetve Halom szállás irányából lehet megközelíteni.

Ennek megfelelően

A BUSZOK ÚTVONALA IS A HÍDLEZÁRÁSSAL EGY IDŐBEN, TEHÁT JÚLIUS 26-ÁN NULLA ÓRÁTÓL VÁLTOZIK. A KALOCSÁRÓL INDULÓ BUSZOK ELŐSZÖR NEGYVENSZÁLLÁSRA MENNEK, MAJD VISSZAJÖNNEK KALOCSÁRA, ÉS HALOM SZÁLLÁST ÉRINTVE ÉRKEZNEK SZAKMÁRRA.

Az utazóközönség a járatok részletes menetrendjéről az 5366 és az 5367 Volánbusz menetrend internetes oldalakon tájékozódhat – hangsúlyozta a polgármester.


András Gábor rámutatott:

,,A beruházás jelentősen javítja majd az itt élők életszínvonalát, ugyanakkor a munkálatok kétségtelenül komoly kellemetlenséggel járnak. Szakmár egészen speciális helyzetben van, ugyanis közúton három irányból is megközelíthető, de mindegyik irányból egy hídon kell áthaladni.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

A lezárással egyidőben a másik két híd is egy alapos felújításon esik át, melynek során az acél-vasbeton teherhordó szerkezet megerősítése, a betonszegély és az aszfaltburkolat cseréje, valamint új korlátok felszerelése történik meg.

- magyarázta a polgármester.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Hozzátette, a közlekedést tovább nehezíti, hogy azonos időben végzik a Halom szállás felé vezető 5311-es út felújítását a 0 kilométertől a 18,931 kilométerig, azaz a teljes útszakaszon.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

A településvezető azt is megerősítette, hogy 

az érintett 74 kilométernyi útszakaszt teljes körűen, a meglévő szélességgel, teljes hosszában, dupla aszfaltréteggel, padka kialakítással, út menti növényzet és árok rendezéssel felújítják. Ahol eddig nem volt buszváró, csak megálló, ott biztonságos buszöblöket alakítanak ki.

Beszélgetésünk végén András Gábor polgármester portálunkon keresztül is a lakosság és a közlekedők türelmét és megértését kérte.

Mint korábban beszámoltunk róla, az út és hídfelújítások a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában zajlanak, a kivitelezést a Soltút Kft. végzi.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 20:04
A Mikulást és rénszarvasát a kecskeméti megyei kórházban énekszóval várták a gyermekek és szüleik az erkélyen. A Mikulás szokatlan érkezését a Covid-járvány miatt szervezték a magasba. Még >>>
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés