2022. 11. 28. hétfő
Stefánia
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Lebontják és újraépítik a Szakmárt Kalocsa-Negyvenszállással összekötő közúti hidat - Öt hónapra teljesen lezárják az érintett útszakaszt

Lebontják és újraépítik a Szakmárt Kalocsa-Negyvenszállással összekötő közúti hidat - Öt hónapra teljesen lezárják az érintett útszakaszt
Kastély Béla  |  2021. 07. 23., 09:08

Kalocsa térségében, várhatóan év végéig közel 74 kilométernyi útszakasz kerül felújításra, amelyre 16 milliárd forint központi költségvetési forrás áll rendelkezésre. A „történelmi léptékű”, egyidejűsége miatt példa nélküli beruházás 29 ezer ember életét érinti, illetve közvetve, vagy közvetlenül befolyásolja kedvezően. Ám a nagy horderejű munka öt hónapon keresztül átmeneti kellemetlenségeket okoz a közlekedésben. Megéri kivárni, mert Karácsonykor már biliárdasztal simaságú úton, új, illetve megújult hidakon közlekedhetünk.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Mint megtudtuk, a leghosszabb, ezáltal a legtöbb időt és munkát igénylő útszakasz a Dunapataj – Szakmár – Kalocsa közötti közút felújítása lesz. Az 5308 számú út közel 22 kilométer hosszúságú. 

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

András Gábor, Szakmár község polgármestere az út, illetve hídépítési munkálatokról szólva portálunknak elmondta:

A munkálatok egy olyan fázisba értek, amely Szakmár lakosságát és az arra közlekedőket igen komoly változás elé állítja, ugyanis a Szakmár és Negyvenszállás között lévő vasbeton híd, amely a Kisüllési-csatorna felett biztosítja a forgalmat, teljes egészében lebontásra kerül. A régi híd túlságosan keskeny és szerkezetileg is elégé meggyengült, ezértegy új épül a helyére. Az újjáépítést sajnos csak teljes útlezárással lehet megvalósítani."

– mondta a polgármester. 

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Hozzátette,

AZ ÚTLEZÁRÁS KEZDETE 2021 JÚLIUS 26., REGGEL 6 ÓRA, A HÍDÉPÍTÉS BEFEJEZÉSÉNEK TERVEZETT DÁTUMA 2021. DECEMBER 22.

A jelzett időszakban, tehát az elkövetkezendő közel öt hónap alatt Szakmárt csak Dunapataj, illetve Halom szállás irányából lehet megközelíteni.

Ennek megfelelően

A BUSZOK ÚTVONALA IS A HÍDLEZÁRÁSSAL EGY IDŐBEN, TEHÁT JÚLIUS 26-ÁN NULLA ÓRÁTÓL VÁLTOZIK. A KALOCSÁRÓL INDULÓ BUSZOK ELŐSZÖR NEGYVENSZÁLLÁSRA MENNEK, MAJD VISSZAJÖNNEK KALOCSÁRA, ÉS HALOM SZÁLLÁST ÉRINTVE ÉRKEZNEK SZAKMÁRRA.

Az utazóközönség a járatok részletes menetrendjéről az 5366 és az 5367 Volánbusz menetrend internetes oldalakon tájékozódhat – hangsúlyozta a polgármester.


András Gábor rámutatott:

,,A beruházás jelentősen javítja majd az itt élők életszínvonalát, ugyanakkor a munkálatok kétségtelenül komoly kellemetlenséggel járnak. Szakmár egészen speciális helyzetben van, ugyanis közúton három irányból is megközelíthető, de mindegyik irányból egy hídon kell áthaladni.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

A lezárással egyidőben a másik két híd is egy alapos felújításon esik át, melynek során az acél-vasbeton teherhordó szerkezet megerősítése, a betonszegély és az aszfaltburkolat cseréje, valamint új korlátok felszerelése történik meg.

- magyarázta a polgármester.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Hozzátette, a közlekedést tovább nehezíti, hogy azonos időben végzik a Halom szállás felé vezető 5311-es út felújítását a 0 kilométertől a 18,931 kilométerig, azaz a teljes útszakaszon.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

A településvezető azt is megerősítette, hogy 

az érintett 74 kilométernyi útszakaszt teljes körűen, a meglévő szélességgel, teljes hosszában, dupla aszfaltréteggel, padka kialakítással, út menti növényzet és árok rendezéssel felújítják. Ahol eddig nem volt buszváró, csak megálló, ott biztonságos buszöblöket alakítanak ki.

Beszélgetésünk végén András Gábor polgármester portálunkon keresztül is a lakosság és a közlekedők türelmét és megértését kérte.

Mint korábban beszámoltunk róla, az út és hídfelújítások a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában zajlanak, a kivitelezést a Soltút Kft. végzi.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 27., 18:48
Nem mindegy, melyik gyertyát gyújtod meg a koszorún Még >>>
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>
2022. 11. 24., 13:15
Valótlan tartalmú levelek terjednek az interneten úgy, hogy feladóként rendőri vezetőket jelölnek meg. Még >>>
2022. 11. 24., 12:01
Összesen kilenc olyan munkaszüneti nappal számolhatnak a magyarok, amelyek hétköznapra esnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK