2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Kiskőrösi pálinkaházé lett a megye első, a solti pálinkáriumé a megye második legjobb pálinkája

Kiskőrösi pálinkaházé lett a megye első, a solti pálinkáriumé a megye második legjobb pálinkája
Zsiga Ferenc  |  2022. 06. 05., 08:23

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat nemesnádudvari pincéjében, a Bor Bagolyban július 2-án, csütörtökön délelőtt hat pálinkaszakértő értékelte a megye 7 pálinkafőzdéjéből érkezett 28 tétel pálinkát. Az ítészek Bács-Kiskun Megye Pálinkáját és Legeredményesebb Pálinkafőzdéjét választották ki a megye legkiválóbb pálinkáiból. Az alapos értékelés szerint a kiskőrösi Mátyás Pálinkaház szilvája lett Bács-Kiskun Megye Pálinkája. A Mátyás Pálinkaház immár ötödször nyerte el a Megye Pálinkája címet. A lajosmizsei Gusto Pálinkafőzde Bács-Kiskun Megye Legeredményesebb Pálinkafőzdéje 2022. címet érdemelte ki. A díjakat június 11-én, a vadgasztronómiai fesztivál és a „Mi napunk” keretében Nemesnádudvaron adja át Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke.

A megye éghajlati adottságai kedveznek a gyümölcs, főként a barack, a szilva, a meggy és a körte termesztésének. A térség zamatos gyümölcseiből kiváló pálinka készíthető, melyre számos példát találhatunk a megye főzdéi között, melyre a június 2-i verseny is bizonyíték.

 A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a borok mellett a megyei pálinkák elismertségét is fontosnak tartja. A verseny nem titkolt célja a pálinka kulturált fogyasztásának, és mint hungarikumnak a népszerűsítése határon innen és túl, a pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása, a kereskedelmi főzdék munkájának elismerése a megyében. A versenykiírás szerint nem csak a Bács-Kiskun megyei székhellyel rendelkező pálinkafőzdék gyümölcspálinkái kerülhetnek az ítészek elé.

 Nemesnádudvar polgármestere, dr. Kovács István köszöntötte a résztvevőket, hangsúlyozva, hogy a település büszke arra, hogy a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat itt találta meg azt a pincét, ami a megyei borait, pálinkáit is hivatott népszerűsíteni.

Pásztor Sándor, a Pálinka Nemzeti Tanács képviseletében fejezte ki elismerését a pálinkaverseny szervezéséért, a hungarikum további jó hírének erősítéséért. Mint mondta:

a pálinkafőzés és fogyasztás kultúrája is sok változáson esett át, egyre jobban ismerik, keresik a magyar pálinkákat a hazai és külföldi piacon is."

Borsos Botond, a bíráló bizottság elnöke kiemelte, hogy a verseny országosan egyedülálló és példaértékű.

A verseny a szabályzatban meghatározott szigorú keretek között zajlott, az ítészek minden tételt részletesen értékeltek, egyeztették a szakmai véleményeket az íz és az illat tisztasága, karaktere és harmóniája alapján.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

A verseny győztese egy évig, illetve az adott tétel erejéig jogosult viselni a kitüntető címet.

A győztes elismerő oklevelet kap, valamint jogosult a Bács-Kiskun Megye Pálinkája 2022, illetve Bács-Kiskun Megye Legeredményesebb Pálinkafőzdéje 2022 logó elektronikus, illetve öntapadós változatának használatára, melyeket a győztes pálinka forgalmazása során felhasználhat. 

A díjat június 11-én, a vadgasztronómiai fesztivál és a „Mi napunk” keretében adja át Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, a Megye Bora díjjal együtt Nemesnádudvaron.

Nevezni az alábbi kategóriákban megadott gyümölcsökből készülő pálinkákkal lehetett:

Meggy vagy cseresznye, alma, vagy körte, vagy birs, kajszibarack, vagy őszibarack, szilva, vagy kökény, szőlő, vagy törköly. Egyéb kategóriát képeznek az előző kategóriákba nem besorolható pálinkák.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

A 2022 ÉVI VERSENY GYŐZTESEI:

Bács-Kiskun Megye Pálinkája 2022

1.Mátyás Pálinkaház - Szilva (2021) - Kiskőrös

2. Solti Pálinkárium – Mátrai Muskotály (2020) – Solt

3. Pajor Pálinka – Cigánymeggy (2021) – Kecskemét

Bács-Kiskun Megye Legeredményesebb Főzdéje 2022

Gusto Pálinkafőzde – Lajosmizse

Éghajlati adottságaink kedveznek a gyümölcs, főként a barack, a szilva, a meggy és a körte termesztésének. Térségünk zamatos gyümölcseiből kiváló pálinka készíthető, melyre számos példát is találhatunk megyénk főzdéi között, erre bizonyíték volt a mostani verseny is. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a borok mellett a megyei pálinkák elismertségét is fontosnak tartja. A verseny nem titkolt célja a pálinka kulturált fogyasztásának, és mint hungarikumnak a népszerűsítése határon innen és túl, a pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása, a kereskedelmi főzdék munkájának elismerése megyénkben.  A versenyben ugyanis csak a Bács-Kiskun megyei székhellyel rendelkező pálinkafőzdék gyümölcspálinkái kerülhetnek az ítészek elé.

Nemesnádudvar polgármestere dr. Kovács István köszöntötte a jelenlévőket, hangsúlyozva, hogy a település büszke arra, hogy a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat itt találta meg azt a pincét, ami  a megyei borait, pálinkáit is hivatott népszerűsíteni.

Pásztor Sándor, a Pálinka Nemzeti Tanács képviseletében fejezte ki elismerését a pálinkaverseny szervezéséért, a hungarikum további jó hírének erősítéséért. Mint mondta,

a pálinkafőzés és fogyasztás kultúrája is sok változáson esett át, egyre jobban ismerik, keresik a magyar pálinkákat a hazai és külföldi piacon is"

Borsos Botond, a bíráló bizottság elnöke kiemelte, hogy a verseny országosan egyedülálló és példaértékű.   

A verseny a szabályzatban meghatározott szigorú keretek között zajlott, az ítészek minden tételt részletesen értékeltek, egyeztették a szakmai véleményeket az íz és az illat tisztasága, karaktere és harmóniája alapján.

A verseny győztese egy évig, illetve az adott tétel erejéig jogosult viselni a kitüntető címet.
A győztes elismerő oklevelet kap, valamint jogosult a Bács-Kiskun Megye Pálinkája 2022, illetve Bács-Kiskun Megye Legeredményesebb Pálinkafőzdéje 2022 logó elektronikus, illetve öntapadós változatának használatára, melyeket a győztes pálinka forgalmazása során felhasználhat. A díjat június 11-én, a vadgasztronómiai fesztivál és a „Mi napunk” keretében adja át Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke,  a Megye Bora díjjal együtt Nemesnádudvaron.
A Mátyás Pálinkaház immár ötödször nyerte el a Megye Pálinkája címet.

Nevezni az alábbi kategóriákban megadott gyümölcsökből készülő pálinkákkal lehetett:
Meggy vagy cseresznye, alma, vagy körte, vagy birs, kajszibarack, vagy őszibarack, szilva, vagy kökény, szőlő, vagy törköly. Egyéb kategóriát képeznek az előző kategóriákba nem besorolható pálinkák.

Mátyás Pálinkaház- Kunság-Szesz Zrt. - Kiskőrös

A gondosan válogatott gyümölcsök hamisítatlan íze adja a Mátyás Pálinkák összetéveszthetetlen zamatát.

„Borban az igazság, pálinkában az őszinteség”– tartja a mondás és így tartják a pálinkák készítői is a kiskőrösi székhelyű Kunság-Szesz Zrt-nél.
Vallják, hogy pálinkát főzni ugyan állítólag bármiből lehet, de igazán JÓ PÁLINKÁT csak minőségi alapanyagból, hozzáértéssel, odafigyeléssel lehet készíteni. A hungaricumok bővülő kínálatában szükségét érezték egy a magyar tradíciókat hordozó különleges minőség megalkotásának. Ezért hívták életre anyavállalatuk, a Kunság-Szesz Zrt. szárnyai alatt Magyarország egyik legkorszerűbb pálinkafőző üzemét a Mátyás Pálinkaházat.
A korszerű technológia csak akkor érvényesül, ha megfelelő szakértelem, és kiváló alapanyag párosul hosszá. A szakemberek felkészültségének, hosszútávon szerződött kiskőrösi gyümölcstermelő gazdáknak köszönhetően minden lehetőség megvan a kiváló minőségre.
A cég hitvallásaként is hirdeti: „A pálinka nem egy szeszesital a sok közül. A pálinka a gyümölcs valódi lelke. Benne van a termelő szakértelme, a főzőmester tapasztalata. Így születik a pálinka” – írják magukról.

Gusto Pálinkafőzde

A lajosmizsei cég elismert múlttal és sok éves tapasztalattal rendelkezik az alkoholos italok előállításában. Családi tradíciók és receptek szintúgy, mint a mindig tökéletesre való törekvés segítik tevékenységük iránti elkötelezettségüket. Vállalt feladatuknak és kötelességüknek tartják az évszázados tradíciók megőrzését és az ezeken alapuló szakértelem továbbörökítését. A tökéletesre való törekvés, a részletekre legaprólékosabban odaadó figyelem, a legkorszerűbb technológia és technikai felszerelés mind részei annak, hogy  e nemes párlatokat olyan színvonalon képesek előállítani, hogy azok a legkifinomultabb ízlésűeknek is páratlan gasztronómiai élményt nyújtsanak. Legmagasabb minőségi kategória eléréséhez hozzájárul az is, hogy pálinka lepárló üzemük a magyar gyümölcstermesztés egyik fellegvárában, Lajosmizsén helyezkedik el. Ez a körzet Magyarország egyik napfényben leggazdagabb vidéke. Gyümölcspálinkáik kiváló ízvilágát az aranyhomok egyedülálló körülményei biztosítják – áll a honlapjukon.

A bírálóbizottság tagjai:

A pálinkák minősítését olyan szakemberekből álló bizottság végzi, akik nem rendelkeznek kereskedelmi érdekeltséggel a Bács-Kiskun megyében előállított pálinkatermékkel kapcsolatban.
 

Balogh Krisztián - Czetis Pálinka Manufaktúra - alapító, főzőmester.
Pálinka Mester szakmérnök képzésén végzett. 2005 óta foglalkozik pálinka készítéssel. Alapítója és főzőmestere volt a Czetis Pálinka Manufaktúrának. Pálinka bírálóként több éve az ország minden neves versenyén részt vesz.

Borsos Botond- a bíráló bizottság elnöke- Spiritus Primus Pálinka - ügyvezető, tulajdonos.
Országos és nemzetközi pálinka minősítő versenyek elismert szakértője, bírálója. Tanácsaival rendszeresen támogatja az események sikeres lebonyolítását. Pályafutása során, tapasztalt pálinkafőző mesterként, saját készítésű pálinkáival több kiváló eredményt ért el.

Dr. Gyenesei István - Gyenesei Pálinkárium - tulajdonos, ügyvezető.
Pálinkamester szakmérnök, hatszoros nemzet győztes magánfőző, Magyarország, Kárpát-medence és Európa Legjobb Párlata címek birtokosa, a Magyar Pálinka Lovagrend ceremónia mester, hazai és nemzetközi pálinka és párlatversenyek bírálója.

Nagy Attila - Brill Pálinkaház Kft.
Élelmiszermérnök a Brill Pálinkaház Kft. ügyvezető tulajdonosa. Pályafutását 1982-ben kezdte az ital szakmában, jelenleg pálinka és párlat készítéssel foglalkozik. Egyedülálló módon a tavalyi évben harmadszor nyerte el "Magyraország legjobb pálinkája" címet.

Pach Gábor - Pálinkatanoda Kft.
A Balatonnál Zamárdiban él, a Fenegyerek pálinka tulajdonosaként. 12 éve a pálinka az élete, oktatja és gyakorolja a pálinkafőzést és a bírálatot. A 2016-os Destillata verseny Nemzetgyőztese.

Raffai Tamás - Gyümölcs Wellness Központ – tulajdonos.
Az ország több kereskedelmi és bérfőzdéjében dolgozott, illetve dolgozik pálinkamesterként, vagy üzemvezetőként és készített díjnyertes pálinkákat, pálinka kiválóságokat. Okleveles pálinkabírálóként évek óta részt vesz országos és regionális pálinka- és párlatversenyeken, pálinkamustrákon.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 23., 08:55
Az ingatlant 1999-ben építtette a gépészmérnök végzettségű kecskeméti férfi. Még >>>
2023. 03. 22., 18:32
A fülöpjakabiak közel 900 ezer forintot gyűjtöttek össze a hétvégén Tamási Izabella családjának megsegítésére. Még >>>
2023. 03. 22., 17:12
A termékbeszerzések és - értékesítések valójában színlelt gazdasági események voltak, a bűnszervezet vezetőjének „kezei" közül sem a pénz, sem a telefonok nem kerültek ki. Még >>>
2023. 03. 22., 17:03
CsaTTlakozz elnevezéssel új országos rendőrségi kampány indult, amely a biztonsági öv fontosságára hívja fel a figyelmet - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője kedden Budapesten. Még >>>
2023. 03. 22., 11:39
Nem csak egyszerű, de gyors is és ráadásul mennyei sütemény! Többször is kipróbált receptet hoztunk nektek, ami Húsvétra is tökéletes választás lehet! Még >>>
2023. 03. 22., 08:06
A Kalocsai járásban több helyen is végez fertőtlenítési és hálózattisztítási munkát a Kiskunvíz. Még >>>