2021. 12. 08. szerda
Mária
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Megkezdték a hófogó rácsok kihelyezését az 51-es kritikus szakaszain – Az elmúlt évek tapasztalatai alapján dolgoznak

Zsiga Ferenc  |  2019. 10. 28., 09:11

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. még a téli üzemeltetési időszak előtt, a melegrekordokat döntögető októberi verőfényes napsütésben megkezdte a hófogó rácsok kihelyezését az 51-es főút mentén. A hófogó rácsokat megfelelő hosszban az uralkodó széljárás, az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nagyobb hófúvások előfordulási helyén helyezték ki és rögzítették. Amint az köztudott, a az 51-es főút Kalocsa-Dunapataj közötti szakaszán a közlekedést télen - az út és a körülötte lévő termőföld kis szintkülönbsége miatt is- gyakran nehezítik hóátfúvások.

Ahogy azt a hosszú évtizedek alatt megtapasztalhattuk, a téli időjárási körülmények között kialakuló havas szakaszok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes, mivel a szél folyamatosan visszahordja a letakarított havat az útburkolatra.


Forrás: Zsiga Ferenc

Ilyenkor eredményesen csak a viharos széllökések befejeztével tud fellépni a közútkezelő. Ezt megelőzendő, a megfigyeléseken alapuló kritikus szakaszokon, ugyancsak évtizedek óta elhelyezik hófogó rácsokat.

E sorok írásakor, október 24-én, a nyáriasan meleg 22 fokban talán távolinak tűnhet a tél, de az időjósok szerint az október 28-án induló héten téliesre fordul az időjárás, az esőt egyes helyeken hó válthatja.


Forrás: Zsiga Ferenc

Itt az ideje tehát, hogy feltetessük, vagy megvásároljuk a megfelelő mintázatú, profilmélységű téli gumikat, mert így biztonságosabban indulhatunk útnak.

A késő este, hajnalban, akár napközben ránk telepedő köd is arra int, hogy óvatosabban, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjünk.


Forrás: Zsiga Ferenc

A meteorológiai előrejelzések szerint a száraz, meleg, augusztus végét idéző időjárás a jövő héten egy-két nap alatt hideg, szeles, esős és havas november közepére vált. Már csak néhány nap tehát, és egyszeriben vége szakad a jelenleg az évszakhoz képest 8-10 fokkal magasabb nappali hőmérsékletnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 20:04
A Mikulást és rénszarvasát a kecskeméti megyei kórházban énekszóval várták a gyermekek és szüleik az erkélyen. A Mikulás szokatlan érkezését a Covid-járvány miatt szervezték a magasba. Még >>>
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés