2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Megkezdték a hófogó rácsok kihelyezését az 51-es kritikus szakaszain – Az elmúlt évek tapasztalatai alapján dolgoznak

Zsiga Ferenc  |  2019. 10. 28., 09:11

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. még a téli üzemeltetési időszak előtt, a melegrekordokat döntögető októberi verőfényes napsütésben megkezdte a hófogó rácsok kihelyezését az 51-es főút mentén. A hófogó rácsokat megfelelő hosszban az uralkodó széljárás, az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nagyobb hófúvások előfordulási helyén helyezték ki és rögzítették. Amint az köztudott, a az 51-es főút Kalocsa-Dunapataj közötti szakaszán a közlekedést télen - az út és a körülötte lévő termőföld kis szintkülönbsége miatt is- gyakran nehezítik hóátfúvások.

Ahogy azt a hosszú évtizedek alatt megtapasztalhattuk, a téli időjárási körülmények között kialakuló havas szakaszok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes, mivel a szél folyamatosan visszahordja a letakarított havat az útburkolatra.


Forrás: Zsiga Ferenc

Ilyenkor eredményesen csak a viharos széllökések befejeztével tud fellépni a közútkezelő. Ezt megelőzendő, a megfigyeléseken alapuló kritikus szakaszokon, ugyancsak évtizedek óta elhelyezik hófogó rácsokat.

E sorok írásakor, október 24-én, a nyáriasan meleg 22 fokban talán távolinak tűnhet a tél, de az időjósok szerint az október 28-án induló héten téliesre fordul az időjárás, az esőt egyes helyeken hó válthatja.


Forrás: Zsiga Ferenc

Itt az ideje tehát, hogy feltetessük, vagy megvásároljuk a megfelelő mintázatú, profilmélységű téli gumikat, mert így biztonságosabban indulhatunk útnak.

A késő este, hajnalban, akár napközben ránk telepedő köd is arra int, hogy óvatosabban, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjünk.


Forrás: Zsiga Ferenc

A meteorológiai előrejelzések szerint a száraz, meleg, augusztus végét idéző időjárás a jövő héten egy-két nap alatt hideg, szeles, esős és havas november közepére vált. Már csak néhány nap tehát, és egyszeriben vége szakad a jelenleg az évszakhoz képest 8-10 fokkal magasabb nappali hőmérsékletnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK