2017. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 310 Ft   : 258 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 351 Ft/l   Írjon nekünk

A fesztiválozók a főplébánia miseborát is megkóstolhatják

2017. 05. 14., 23:44

Második alkalommal rendezik meg június 20–25. között a Kecskeméti Barackpálinka- és Borfesztivált. Újdonságok között említhetjük a kézműves söröket, valamint a fesztiválhoz csatlakozó Kecskeméti Animációs Filmfesztivált.

A hírös város térségének gyümölcstermesztő, pálinkafőző, borkészítő, vendéglátó hagyományaira épülő fesztiválnak ismét a főtér ad helyet, a 0 kilométerkőtől végig a sétányon, egészen a Rákóczi útig. A gasztrokulturális rendezvényt a tavalyi évhez hasonlóan idén is a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ szervezi meg, melyről tegnap tartottak sajtótájékoztatót.

Bak Lajos igazgató, Homoki Tamás alpolgármester és Hajagos Csaba történész-muzeológus Fotó: Sebestyén Hajnalka

Dr. Homoki Tamás alpolgármester a fesztivál pozitívumai közül kiemelte, hogy nagy hangsúlyt kapnak a kulturális programok. Rengeteg koncert, valamint kulturális és tudományos esemény gazdagítja a hat napot. Bár a fesztiválnak ebben a formában még nincs nagy hagyománya, de már tavaly is húszezer embert megmozgatott. A korábbi borutcát újragondolva egy teljesen új fesztivál jött létre, ahol a bor tavalyi vendége a pálinka volt. Idén viszont megjelenik a sör is. A nyitóünnepségen mutatják be a Város borát, a Bács-Kiskun megye borát, valamint a Fesztivál borát és pálinkáját. Bak Lajos, a Hírös Agóra vezetője a rendezvény gasztrokulturális jelentőségét hangsúlyozta.

A gasztronómia teljes palettája jelen lesz, melyek együttesen önálló rendezvényként is megállnák a helyüket. Ugyanakkor a hat nap alatt mintegy 100 kulturális fellépő és esemény színesíti a fesztivált, melyek a gasztronómiai értékek nélkül önmagukban is ezreket vonzanak majd a főtérre. Hallható 19 koncert, lesz nyolc tanácskozás, felépítenek egy meseudvart és egy ifjúsági parkot. Fellép többek között Roy és Ádám, a Republic, az Exotic és a Molnár Dixieland Band. Összességében a fesztivál egy találkozási pont, egy közösségi tér lesz, ami nem egy kocsmai hangulatról szól, hanem a kulturált bor- és pálinkafogyasztásról. Idén 11 borrégiót képviselve mintegy 50 kiállító 250 fajta borát és pálinkáját kóstolhatja meg a közönség. Újdonságként a kínálatot magyar kézműves sörök gazdagítják, 30-féle sörkülönlegességet fogyaszthatnak a sörbarátok. A jelentkezők sokaságának köszönhetően a szervezők idén már válogattak a kiállítók közül, így minőségi és mennyiségi növekedés is tapasztalható a fesztiválon.

Mind a hat napon változatos programok várják az érdeklődőket. Idén is lesz Hősök napja, a közönség láthatja a borlovagok avatási ceremóniáját, megcsodálhat egy légi bemutatót, kiemelkedő esemény lesz a KAFF, a szerelmes párok pedig tűzugráson vehetnek részt. Különlegességként pedig a katolikus főplébánia misebora is megkóstolható, a befolyt adományokat a Nagytemplom felújítására fordítják majd.

Két társprogramot is kiemeltek: a Cifrapalotában régi eszközökön keresztül Kecskemét szőlő- és gyümölcskultúrájának múltja ismerhető meg, míg a Bozsó Gyűjteményben régi butéliákat és borospoharakat állítanak ki a fesztivál ideje alatt.

Forrás: baon.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017-09-21 17:28:07
A demencia Európa szerte több mint 7 millió, Magyarországon nagyjából 250 ezer embert és környezetüket érinti nap mint nap. A betegség súlyos terhet ró nemcsak a betegekre, hanem családjukra is, amelyre a Magyar Telekom rendhagyó módon, egy önálló kisfilmmel hívja fel a figyelmet.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 09. 22., 22:00
Kirándulást ne tervezz délutánra, vagy vigyél magaddal esernyőt is! Viszont szerencsére a piacra mehetsz reggel, még eső előtt. Még >>>
2017. 09. 22., 14:02
Még a múlt hétvégi viharban szakadt le ennek a fának az ága. Valószínűleg azért nem takarították el, mert alig lehet észrevenni. Még >>>
2017. 09. 21., 20:54
2019-re négysávos lesz az 54-es főút kecskeméti szakasza. Még >>>
2017. 09. 21., 18:00
A 40 éves kecskeméti nő 2017. szeptember 16-án ismeretlen helyre távozott lakásából. Azóta életjelet nem adott magáról, jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen. Ha látta, hívja a rendőrséget! Még >>>
2017. 09. 21., 13:39
Egy országos programsorozathoz, az Ars Sacra Fesztiválhoz csatlakozva Nyitott Templomok Napját tartott a Kalocsai Református Egyházközség szeptember 16- án, szombaton Hunyadi utcai templomukban. Még >>>
2017. 09. 20., 09:01
Szabó Gyula is fényképezőgépet ragadott és megörökítette nekünk a kalocsai Dunát alkonyat idején. Köszönjük! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-09-18 21:21:12
 3 Nyugdíjas szavazóknak múmia jelőlt. Jó választás, gratula!

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

 MrSmith
 2017-09-08 11:01:24
 5 "Most egy proli kerékpárútra lehet kiteríteni majd a törülközőket? A kisgyerekek veszélyben lesznek a száguldó kerékpárosoktól? " Alaira...

Az elnyert forrásból megújul a már meglévő, de nagyon elhasználódott, töredezett kerékpárút a település és az üdülőterület közt, és egy teljesen új kerékpárutat is kiépítenének, amely a korábban rebesgetett tervektől eltérően a tavat nem kerüli meg. Az első utcától haladna a kilencedik utcáig, végig a parton, majd tovább az erdőbe egy vargabetű erejéig. Sok fát ki akarnak vágni. Állítólag az üdülőtulajdonosok kérték.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A brit védelmi miniszter, Michael Fellon a napokban arról számolt be, hogy kollégájával, Khalid bin Mohammad Al-Attaiyah katari védelmi miniszterrel, szándéknyilatkozatot írtak alá 24 darab Eurofighter Typhoon eladásáról.
Az idén hetedik alkalommal rendezték meg az ostravai NATO napok egyik kiemelkedő eseményét, a Mi-17-es nemzetközi szimulátor versenyt.
A napokban, 2017. szeptember 14-én megérkezett Izraelbe a soron következő 2 F-35A Lighting II (Adir) típusú ötödik generációs vadászrepülőgép a Nevatim légibázisra.
A Brazil Légierő tervek szerint 2017 októberében-novemberében veheti majd át az utolsó 2, az Embraer Defense and Security által modernizált F-5FM Tiger II típusú vadászrepülőgépeit – írja a Jane’s Defence Weekly.