2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A fiatal filmesek két alkotása is díjat kapott

2017. 05. 13., 12:13

Szeptemberben szinte a nulláról indultak, és mára mindkét kisfilmjük első díjat nyert. Maróti Márk és Csiszár Gergő filmes jövőben gondolkodik.

Márk a Katedra középiskola 11. évfolyamos tanulója, alkalmazott grafikát tanul. Néhány éve fotózik, a videózást ebben a tanévben ismerte és szerette meg. Gergő a református gimnázium 11-es diákja, ő elsősorban a számítástechnikában jeleskedik. A filmezés során tökéletes összhangban tudnak dolgozni: Márk kreativitása ötvöződik Gergő technikai tudásával. Az eredmény önmagáért beszél. Mindkét kisfilmjüket első díjjal értékelte a szakma.

Gergőt és Márkot összehozta a filmezés, alkotás közben jó barátokká váltak

A fiúk a református kollé­gium lakói. – Korábban alig ismertük egymást, egy harmadik srác kért meg minket az év elején, hogy segítsünk neki egy videó legyártásában. Igazából se én, se Gergő nem rendelkeztünk e téren tapasztalattal, de szívesen belevágtunk. Én néhány éve már fotózok, Gergő jól vág videót, így mindketten könnyedén boldogultunk. A közös munka elindított bennünk valamit, és utána sem váltunk el. Ötleteltünk saját kisfilmben. Így született meg a Bob című háromperces kisfilmünk, mely az ELTE Társadalomtudományi Kar Te kivel vagy szolidáris? című diákpályázatán a középiskolás kategóriában első helyezést ért el még tavaly decemberben – mesélte Márk.

A Bob című kisfilm a szerencsejátékon, játékszenvedélyen át a hajléktalanság felé vivő utat ábrázolja, kulcsjelenetében a sorsközösségen át megélhető szolidaritás tűnik fel. – A munkát mindketten nagyon élveztük, és közben azt vettük észre, hogy jó barátokká váltunk. Az első filmünket másfél hét alatt készítettük el. Saját hibáinkból folyamatosan tanulunk, szerintem egyre jobbak vagyunk. Második kisfilmünk, a Message hosszabb és profibb. Két és fél héten át forgattuk, majd vágtuk, a szereplők pedig a kollégista lányok közül kerültek ki – tette hozzá.

A Message az első Ceglédi Filmfesztiválon nagy sikert aratott, ifjúsági kategóriában első díjat nyert. A filmesek a virtuális világ tinikre gyakorolt hatását választották té­mául. Létező problémákra hívják fel a figyelmet, mint például az internetes zaklatás. A film angolul készült, így nemzetközi pályázatokon is indulhatnak vele. A fiúk élvezik a filmkészítés minden mozzanatát. Tanítás után délután rögtön összeülnek, ötletelnek, forgatnak. Tele vannak tervekkel, elképzelésekkel. A nyáron újabb filmet vagy filmeket forgatnak majd le. Az sem lesz akadály, hogy Márk ceglédi, Gergő hernádi. – Most már az is biztos, hogy együtt tanulunk tovább filmes vonalon. A Youtube-on MMGC néven fent vannak a kisfilmjeink, melyek egyre több nézőt generálnak, ami – a szakmai elismerések mellett – nagy öröm számunkra – mondta Márk.

Forrás: baon.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés