2017. 09. 23. szombat
Tekla
: 310 Ft   : 258 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 351 Ft/l   Írjon nekünk

A fiatal filmesek két alkotása is díjat kapott

2017. 05. 13., 12:13

Szeptemberben szinte a nulláról indultak, és mára mindkét kisfilmjük első díjat nyert. Maróti Márk és Csiszár Gergő filmes jövőben gondolkodik.

Márk a Katedra középiskola 11. évfolyamos tanulója, alkalmazott grafikát tanul. Néhány éve fotózik, a videózást ebben a tanévben ismerte és szerette meg. Gergő a református gimnázium 11-es diákja, ő elsősorban a számítástechnikában jeleskedik. A filmezés során tökéletes összhangban tudnak dolgozni: Márk kreativitása ötvöződik Gergő technikai tudásával. Az eredmény önmagáért beszél. Mindkét kisfilmjüket első díjjal értékelte a szakma.

Gergőt és Márkot összehozta a filmezés, alkotás közben jó barátokká váltak

A fiúk a református kollé­gium lakói. – Korábban alig ismertük egymást, egy harmadik srác kért meg minket az év elején, hogy segítsünk neki egy videó legyártásában. Igazából se én, se Gergő nem rendelkeztünk e téren tapasztalattal, de szívesen belevágtunk. Én néhány éve már fotózok, Gergő jól vág videót, így mindketten könnyedén boldogultunk. A közös munka elindított bennünk valamit, és utána sem váltunk el. Ötleteltünk saját kisfilmben. Így született meg a Bob című háromperces kisfilmünk, mely az ELTE Társadalomtudományi Kar Te kivel vagy szolidáris? című diákpályázatán a középiskolás kategóriában első helyezést ért el még tavaly decemberben – mesélte Márk.

A Bob című kisfilm a szerencsejátékon, játékszenvedélyen át a hajléktalanság felé vivő utat ábrázolja, kulcsjelenetében a sorsközösségen át megélhető szolidaritás tűnik fel. – A munkát mindketten nagyon élveztük, és közben azt vettük észre, hogy jó barátokká váltunk. Az első filmünket másfél hét alatt készítettük el. Saját hibáinkból folyamatosan tanulunk, szerintem egyre jobbak vagyunk. Második kisfilmünk, a Message hosszabb és profibb. Két és fél héten át forgattuk, majd vágtuk, a szereplők pedig a kollégista lányok közül kerültek ki – tette hozzá.

A Message az első Ceglédi Filmfesztiválon nagy sikert aratott, ifjúsági kategóriában első díjat nyert. A filmesek a virtuális világ tinikre gyakorolt hatását választották té­mául. Létező problémákra hívják fel a figyelmet, mint például az internetes zaklatás. A film angolul készült, így nemzetközi pályázatokon is indulhatnak vele. A fiúk élvezik a filmkészítés minden mozzanatát. Tanítás után délután rögtön összeülnek, ötletelnek, forgatnak. Tele vannak tervekkel, elképzelésekkel. A nyáron újabb filmet vagy filmeket forgatnak majd le. Az sem lesz akadály, hogy Márk ceglédi, Gergő hernádi. – Most már az is biztos, hogy együtt tanulunk tovább filmes vonalon. A Youtube-on MMGC néven fent vannak a kisfilmjeink, melyek egyre több nézőt generálnak, ami – a szakmai elismerések mellett – nagy öröm számunkra – mondta Márk.

Forrás: baon.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017-09-21 17:28:07
A demencia Európa szerte több mint 7 millió, Magyarországon nagyjából 250 ezer embert és környezetüket érinti nap mint nap. A betegség súlyos terhet ró nemcsak a betegekre, hanem családjukra is, amelyre a Magyar Telekom rendhagyó módon, egy önálló kisfilmmel hívja fel a figyelmet.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 09. 22., 22:00
Kirándulást ne tervezz délutánra, vagy vigyél magaddal esernyőt is! Viszont szerencsére a piacra mehetsz reggel, még eső előtt. Még >>>
2017. 09. 22., 14:02
Még a múlt hétvégi viharban szakadt le ennek a fának az ága. Valószínűleg azért nem takarították el, mert alig lehet észrevenni. Még >>>
2017. 09. 21., 20:54
2019-re négysávos lesz az 54-es főút kecskeméti szakasza. Még >>>
2017. 09. 21., 18:00
A 40 éves kecskeméti nő 2017. szeptember 16-án ismeretlen helyre távozott lakásából. Azóta életjelet nem adott magáról, jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen. Ha látta, hívja a rendőrséget! Még >>>
2017. 09. 21., 13:39
Egy országos programsorozathoz, az Ars Sacra Fesztiválhoz csatlakozva Nyitott Templomok Napját tartott a Kalocsai Református Egyházközség szeptember 16- án, szombaton Hunyadi utcai templomukban. Még >>>
2017. 09. 20., 09:01
Szabó Gyula is fényképezőgépet ragadott és megörökítette nekünk a kalocsai Dunát alkonyat idején. Köszönjük! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-09-18 21:21:12
 3 Nyugdíjas szavazóknak múmia jelőlt. Jó választás, gratula!

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

 MrSmith
 2017-09-08 11:01:24
 5 "Most egy proli kerékpárútra lehet kiteríteni majd a törülközőket? A kisgyerekek veszélyben lesznek a száguldó kerékpárosoktól? " Alaira...

Az elnyert forrásból megújul a már meglévő, de nagyon elhasználódott, töredezett kerékpárút a település és az üdülőterület közt, és egy teljesen új kerékpárutat is kiépítenének, amely a korábban rebesgetett tervektől eltérően a tavat nem kerüli meg. Az első utcától haladna a kilencedik utcáig, végig a parton, majd tovább az erdőbe egy vargabetű erejéig. Sok fát ki akarnak vágni. Állítólag az üdülőtulajdonosok kérték.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A brit védelmi miniszter, Michael Fellon a napokban arról számolt be, hogy kollégájával, Khalid bin Mohammad Al-Attaiyah katari védelmi miniszterrel, szándéknyilatkozatot írtak alá 24 darab Eurofighter Typhoon eladásáról.
Az idén hetedik alkalommal rendezték meg az ostravai NATO napok egyik kiemelkedő eseményét, a Mi-17-es nemzetközi szimulátor versenyt.
A napokban, 2017. szeptember 14-én megérkezett Izraelbe a soron következő 2 F-35A Lighting II (Adir) típusú ötödik generációs vadászrepülőgép a Nevatim légibázisra.
A Brazil Légierő tervek szerint 2017 októberében-novemberében veheti majd át az utolsó 2, az Embraer Defense and Security által modernizált F-5FM Tiger II típusú vadászrepülőgépeit – írja a Jane’s Defence Weekly.