2022. 08. 17. szerda
Jácint
: 407 Ft   : 400 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

A homokhátság vízgazdálkodásának javításáról tartottak konferenciát Kecskeméten, a Megyeházán

2022. 07. 03., 14:45

Bács-Kiskun megyére egyszerre jellemző a belvíz és az aszály. Az éghajlatváltozás következtében az extrém csapadékok gyakorisága és intenzitása egyre növekszik, ami azt vetíti előre, hogy a jövőben várhatóan még nagyobb különbség lesz a tavaszi és az őszi vízmennyiségek között. A belvíz- és aszálykárokra a megoldást a víz elvezetése helyett a víz megtartása jelenti, ami óriási feladatot és kihívást is jelent a szakemberek számára. A téma szakértői június 15-én, a Megyeházán tartottak konferenciát, ahol Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a résztvevőket.

Mint mondta:

az ország legnagyobb megyéjében, a két folyó közt, a mezőgazdaság által is nagymértékben érintett területként, különösen fontos a víz megtartása, valamint pótlása.”

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Az elnök üdvözölte az erre irányuló szakmai összefogást. Kihangsúlyozta, hogy a megyei önkormányzat ahogyan eddig, ezután is támogatni fogja azoknak a projekteknek a megvalósítását, amelyek összegyűjtik a lehulló csapadékot és megtartják a vízmennyiséget egy szárazabb időszakra.

Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy közel egy évszázados problémát igyekszik orvosolni a magyar kormány. A Duna-Tisza közi Homokhátság vízhiányos ökológiai állapotának javítása és helyreállítása érdekében A kormány már 2020-ban 1,7 milliárd forint támogatást biztosított az Országos Vízügyi Főigazgatóság részére a program előkészítésének finanszírozására, melyből a fejlesztés első ütemének tervei készülnek el. Már ez a döntés hatalmas lépés volt a Duna-Tisza köze életében és a program újabb 4,5 milliárd forint támogatást kapott tavaly a folytatásra. Ilyen mértékű szakmai előkészítő munka a Duna-Tisza köze ökológiája érdekében nem történt korábban. A tervezés által érintett beavatkozási terület Csepeltől egészen Szegedig, illetve a Szerb határig tart – átölelve a Duna-Tisza közi Homokhátságot. Több évvel ezelőtti becslések szerint a vízgazdálkodási és tájhasználati beavatkozások teljes megvalósítási költsége eléri a 190 milliárd forintot.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A jövőt tekintve az Országgyűlés alelnöke kihangsúlyozta:

Úgy hiszem, hogy az viszi előre leginkább a Duna-Tisza közi Homokhátság ökológiai megújulását, ha az esztendők alatt megvitatott és előkészített programot egy nagy egységben kezeljük és nem szedjük szét részekre. Fontos, hogy mi magunk is lássuk, és a kormánnyal is láttassuk, hogy a program megvalósítása kapcsán megvan a térségi és helyközi egyetértés, ami feltétlenül szükséges egy ilyen átfogó, a jövőnket meghatározó hatalmas program társadalmi elfogadásához.”A konferencia előadói beszámoltak az elmúlt időszakban megvalósult tervekről, az előrehaladás aktuális állapotáról, valamint a jövőbeli célokról.

Laurinyecz Pál, a Viziterv Environ Kft. műszaki igazgatóhelyettese betekintést nyújtott abba a tervezési folyamatba, ami a Homokhátság vízhiányos ökológiai állapotának javítását, helyreállítását célozza meg. A szakember helyszínrajzokon bemutatta a tervezett munkafolyamatokat, melyeket az évtizedek óta tervezett fejlesztés hivatott megvalósítani. Rávilágított arra, hogy hazánkban az elmúlt évtizedekben megnőtt az aszályosodás, csökkennek az elérhető vízkészletek, eltűntek az állóvizek, a talajvízszintek pedig süllyednek. Véleménye szerint a Homokhátság vízgazdálkodási problémáinak megoldásához szükség van a tájhasználat váltásra a vízvisszatartásra, illetve a vízpótlásra. A szakember beszámolt a Homokhátság vízpótlási lehetőségeiről.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A vízgazdálkodás integrált tervezési feladatok jelentőségét Szőke Norbert, a Landscope Kft. ügyvezetője ismertette. Kiemelte, hogy a vízpótlás kérdése történelmi jelentőségű, melyre véleménye szerint a térségi vízrendezés jelent megoldást. Ehhez nyújt nagy segítséget az Integrált Települési Vízgazdálkodási Terv elkészítése, amely meghatározza a települési önkormányzat vízgazdálkodási feladatait és kötelezettségeit, összehangolja a feladatokat a településfejlesztéssel.

Kárpátiné Becsi Gabriella, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat projektmenedzsere a visegrádi országokban tapasztalt, klímavédelmi jó gyakorlatokról tartott értékes előadást.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Forrás: bacskiskun.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:49
A TOP-5.2.1-15 –BK1-2020-00009 azonosítási számú „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” megnevezésű pályázat keretében 2022 augusztus 22-26-ig három helyszínen 15-15 roma származású gyermeket táboroztat a kalocsai Önkormányzat.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 17., 17:17
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra is várja mindazok jelentkezését, akik Magyarország államhatárának védelmére elhivatottak. Még >>>
2022. 08. 17., 08:31
Az árverésre bocsátott termékeket előzetesen augusztus 17-én és 18-án Budaörsön lehet megnézni. Még >>>
2022. 08. 16., 16:35
Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását figyelembe véve 2022. augusztus 17. (szerda) 00.00 órától 2022. augusztus 19. (péntek) 24.00 óráig harmadfokú, legmagasabb szintű hőségriasztást adott ki az ország egész területére. Még >>>
2022. 08. 16., 11:35
A szerb oldalon lévő technikai karbantartás miatt bezárt az átkelőhely. Még >>>
2022. 08. 16., 11:27
Az érsekkerti nagy hinta köteleit ezúttal megégették, megrongálták, amivel használhatatlanná és balesetveszélyessé vált ez a játszótéri elem. Még >>>
2022. 08. 15., 15:30
Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, de megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés