2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Anyatejelemző készüléket kapott a kecskeméti kórház koraszülött osztálya

2016. 08. 04., 11:17

Hatalmas segítséget jelent a megyei kórház koraszülött részlege számára az az anyatejelemző készülék, amelyet a szoptatás hete alkalmából kaptak. A Nutricia Early Life Nutrition adománya lehetővé teszi az egyénre szabott táplálási programok kidolgozását. Így reményeik szerint minden eddiginél több koraszülött baba életminősége javulhat a jövőben.

Évente csaknem 8000 baba jön világra koraszülöttként Magyarországon, amellyel az ötödik legrosszabb helyen állunk a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nemzetközi listáján. A koraszülöttek számára az anyatejnek életmentő szerepe van, de a megnövekedett szükséglet fedezéséhez sok esetben dúsítani kell. A tápanyagtartalom ellenőrzésében hatalmas előrelépést jelentenek az anyatejelemző készülékek, amelyek lehetővé teszik az egyénre szabott táplálási programok kidolgozását, jelentősen javítva így az életben maradás esélyét. Ezért is adományozott a Nutricia Early Life Nutrition MIRIS anyatejelemző készüléket a Hírös Koraszülöttekért Közhasznú Alapítványnak a szoptatás világhete alkalmából.

A koraszülés népbetegségnek számít Magyarországon: 90 000 újszülöttből évente csaknem 8000, azaz majdnem minden tizedik baba túl korán, a 37. terhességi hét előtt jön a világra. A fejlődés szempontjából ezen kritikus időszak lerövidülése súlyos következményekkel járhat: az 5 év alatti gyermekek körében világszerte vezető haláloknak számítanak a koraszülöttséggel járó szövődmények.[2] A megelőzésért a kismamák is sokat tehetnek: a fogantatástól számított első 1000 nap környezeti hatásai, azon belül is a megfelelő táplálkozás nemcsak a koraszülés elkerülésében, de számos felnőttkori népbetegség megelőzésében is kulcsszerepet játszanak.


Forrás: www.hiros.hu

Az élet első 1000 napjának megfelelő táplálása életmentő a koraszülöttek számára

Bár az anyatej minden csecsemő számára a legtökéletesebb táplálék, a koraszülöttek esetén egyenesen életmentő: megalapozza a csecsemő immunrendszerének fejlődését, elősegíti a bél- és emésztőrendszer működéséhez szükséges hormon- és enzimtermelést, csökkenti az allergiás megbetegedések előfordulási arányát, és segíti a kognitív fejlődést.

„A koraszülöttek, a fejletlen emésztőrendszerük miatt csak kis mennyiségű táplálékot képesek magukhoz venni, így különösen fontos hogy az anyatej termelődése minél hamarabb beinduljon, és a tápértéke optimális legyen.” – hívta fel a figyelmet Dr. Nádor Csaba a Honvédkórház Perinatális Intenzív Centrumának vezetője. „A koraszülött kisbabák táplálásánál mindig az a célunk, hogy a méhen kívüli fejlődés közelítsen a méhen belüli értékekhez, az elmaradásnak ugyanis súlyos következményei lehetnek. Nem csak a súly- és hossznövekedésben, de a fejkörfogat növekedésében is, amely az agy tömegét és fejlődését tükrözi. Az idegrendszer fejletlensége miatt később tanulási és viselkedési zavarok, valamint elhízásra és 2-es típusú cukorbetegségre való hajlam alakulhat ki.” – tette hozzá.

Az anyatej tápértékének elemzése nélkülözhetetlen a koraszülöttek életben maradásához

A koraszülöttek megnövekedett szükségleteit az anyatej nem képes minden esetben fedezni, ezért a 32. hét előtt és 1500 grammnál kisebb súllyal született csecsemőknél a legtöbb esetben dúsítani kell. „Intézményünkben évente csaknem kétszáz 1500 g feletti és száz 1500 g alatti koraszülött születik. Az egészségi állapotuk és anyagcseréjük eltérő fejlettségi szinten van, így a táplálásnál egyéni igényekhez kell igazodni. Az anyatej tápértékének ellenőrzésében hatalmas segítséget jelent egy anyatejelemző készülék, és lehetővé teszi az egyénre szabott táplálási programok kidolgozását. A készülék által nyújtott mérési eredmények pontosabb, személyre szabott terápiás lehetőségeket biztosítanak majd a Kecskeméti Perinatális Intenzív Centrumban ápolt koraszülöttek számára.” – hangsúlyozta Dr. Kelemen Edit, aki a Hírös Koraszülöttekért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnökeként külön köszönetét fejezte ki.

„A Nutricia Early Life Nutrition elkötelezett a koraszülöttek életminőségének javításáért folytatott küzdelem mellett, melynek egyik legfontosabb eleme az optimális korai táplálás. A szakmai egyeztetések után úgy láttuk, hogy a koraszülött-ellátásban egy MIRIS anyatejelemző készülék adományozásával tudunk a legtöbbet segíteni. Biztosak vagyunk benne, hogy az új eszköznek és a Bács-Kiskun Megyei Kórházban dolgozók kiemelkedő szakmai tudásának köszönhetően minden eddiginél több koraszülött baba életminősége javulhat a jövőben.” – foglalta össze Dr. Kralovánszky Gábor a Nutricia Early Life Nutrition orvosigazgatója.

Forrás: Hiros.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés