2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. med. habil Bella Zsolt, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház új osztályvezető főorvosa

2024. 04. 14., 09:25

„Jó lenne, ha életpálya modellben annyira stabil lenne ez a szakma, hogy a fiatalok szívesen választanák. Nekünk a legfontosabb feladatunk, hogy megbecsüljük és megőrizzük őket, hiszen ezzel a háttérrel lehet közösen várat építeni" - mondta Dr. med. habil Bella Zsolt, a Kalocsai Szent Kereszt Kórház anyaintézménye, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Arc-, állcsont-, szájsebészeti és Fül-Orr-Gégészeti Osztály új osztályvezető főorvosa.

Hogyan vezetett az útja Kecskemétre?
- Jászberényi születésű vagyok, gyermekkoromban sokat utaztunk át Kecskeméten. Szülővárosomban érettségiztem, majd amikor végeztem a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán, kacérkodtam a gondolattal, hogy Kecskemétre jövök - akkor még Takács főorvos úr volt az osztályvezető - de „teltház" volt mindig, így Szegeden maradtam. Végül az Orosházi Erzsébet Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályán kezdtem el dolgozni, majd két év után visszamentem a Szegedi Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikára, ahol 23 évet töltöttem. Tavaly kaptam megkeresést többek között a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház vezetésétől is, végül Kecskemét mellett döntöttem, megpályáztam a lehetőséget.

Három gyermekem van, családom jelenleg is Szegeden él. Feleségem biológus, fő szakterülete korábban a mesterséges megtermékenyítés volt, jelenleg meddőségi tanácsadó és a Noé Egészségközpontot vezeti. Lányaim még tanulnak, kacérkodnak a szakmánkkal ők is. Fiam 7. osztályos. Szabadidőmben focizom, úszom és apai örökségként vadászom Szöszi nevű magyar vizslámmal.


Volt-e a családban korábban egészségügyi pályán dolgozó, esetleg orvos példakép? Miért választotta ezt a hivatást?
- A családomban egyáltalán nem volt orvos. Az osztályfőnököm közgáz pályára orientált. A gimnáziumi biológia tanárom terelt ebbe az irányba, javasolta, hogy menjek el a helyi kórházba nyári munkára. Édesapám egykori osztálytársa a jászberényi kórház fül-orr-gégészeti osztályán dolgozott, felkerestük, így több nyarat is töltöttem ott. Bemehettem a műtőbe, mosogattam a műszereket, beteghordóként segítettem, majd műtőssegédként fogtam az ölemben a gyerekeket. Nagyon megtetszett ez a világ, ekkor döntöttem el, hogy orvos leszek. Kitűnő tanuló voltam a gimnáziumban, mégsem vettek fel elsőre az egyetemre, akkor ez szokatlan kudarc, de jellemformáló volt. Lejártam Szegedre előkészítőre és közben dolgoztam a kórházban. Az első munkakönyvem a jászberényi kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályáról van. Sokat adott számomra ez az időszak, teljes képet adott arról, hogy néz ki ez a szakma minden oldalról.

Milyen volt a fogadtatás a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórházban?

Nagyon jó, várakozáson felüli. Sok volt évfolyamtársam van itt a kórházban - köztük Dr. Veréb Klára, Dr. Wórum Endre, Dr. Szűcs Enikő, Dr. Tóth Károly, Dr. Lazics Klaudia - így kicsit haza is jöttem. A korábbi osztályvezetővel és kollégákkal szakmai fórumokról ismertük egymást. Dr. Fekete Zoltánnal, a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály osztályvezetőjével egyetemi éveink alatt együtt dolgoztunk a hallgatói önkormányzatnál és indítottuk el a SZOTE Klubot.Milyen szakmai tervekkel vágott neki a feladatnak?
- Az osztály infrastruktúrája kiváló, országos viszonylatban is az egyik legjobb infrastruktúrájú vármegyei Fül-Orr-Gégészeti Osztály. Az újszerű „A" épületben található, 10 darab modern kórteremmel, két teljesértékű saját műtővel.
Szakmailag a fül-orr-gégészet együtt működik a szájsebészettel, mely több határterületi kérdést felvet, és csapatunk tagjai a dentosok (fogorvosok, szájsebészek) is.
Terveink között a műszerpark fejlesztése, melynek köszönhetően számos új beavatkozással bővül majd a profilunk. Lesznek lágyszájpadot, nyelvgyököt érintő újfajta beavatkozások. Speciális műtétetek vezettünk be az orr- és garatmandula eltávolításhoz, de tervezek horkolásgátló műtéteket, hiszen az alvási apnoé sokakat érint. Gyakorlati kurzust szeretnék indítani a patológián rezidenseknek, szakorvosjelölteknek.

Ezek mellett lehetőségünk lesz például a könnyelvezető rendszer szűkülete, elzáródása kapcsán speciális orron keresztüli endoszkópos műtétekre, különböző hallásjavítást célzó fülműtétekre, kortól függetlenül. Elérhető lesz terveim szerint a lézeres hangszalag műtét, és fület-orrot érintő rekonstrukciós plasztikai műtétek is.

Mindehhez egy új munkatársakkal bővített csapat áll rendelkezésünkre. Szeretnénk kialakítani egy olyan stábot, akik miközben dolgoznak tanítanak is, felnevelnek egy újabb olyan generációt, akik orrászat, fülészet és gégészet területén is stabilan tudnak segíteni.

Kilenc kolléga érkezett, vagy érkezik a közeljövőben közénk rész- illetve teljes munkaidőben. Dr. Matievics Veronika hallásvizsgálatok-egyensúlyi zavarokkal foglalkozik, melynek az országban az egyik kiemelkedő képviselője. Mellette Dr. Szabó Linda, Dr. Paczona Róbert, Dr. Jámbor Dániel, Dr. Yan Chen, Dr. Halász Tímea, Dr. Kara Miklós, Dr. Kovács Adél és Dr. Lurcza Gyula erősíti még a csapatot, és az ügyeletekben Sántha főorvosnő is besegít.


Mi az ön fő szakterülete, specialitása?
- Szakmai pályafutásom alatt elsősorban rhinológiával foglalkoztam. Dr. Kadocsa Edit, országosan is elismert, vezető allergológus volt az egyik mesterem. Később a Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-, Nyaksebész Orvosok Egyesületének főtitkára, és az Európai Rhinológiai Társaság alelnöke lettem, illetve a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság elnökségi tagja vagyok.

A főbb szakterületem az endoszkópos orr- és melléküreg műtétek, amit koponyaalapon is műveltem. Ezt Magyarországon mi honosítottunk meg 2007-ben Barzó idegsebész professzorral. Az országban elsőként alkalmaztunk rutinszerűen transznazális endoszkópos feltárást a hypophysis sebészetben.

Hasonló műtétet már itt Kecskeméten is csináltam idegsebész kollégákkal közösen, egy orrüregi meningoencephalokelet operáltunk. A minap pedig operáltam egy 6 éves gyermeket, akin ugyanazt a horkolásgátló műtétet végeztem, mint a felnőttek esetében. Neki veleszületett fejlődési rendellenessége van, túl nagy a nyelve, szűk a garatja, mely miatt horkolt, apnoezott, nem kapott rendesen levegőt. Maszkos CPAP készüléket kapott volna, most úgy néz ki, ez a problémája megoldódott.


Említette a műszerpark fejlesztését, mely számos új műtétet tesz majd lehetővé. Milyen egyéb újdonság várható az osztály életében?
- Beszerzés alatt van egy ideg monitor, hogy a speciális parotis és gégeműtéteket idegfunkció monitorozása mellett lehessen operálni. Van egy speciális fúró konzolunk, mellyel mikrofúrót, speciális orrászati eszközöket tudunk működtetni.

Fejlesztjük az audiológiát, ezt nagyon fontosnak tartom. Van újszülöttkori és a koraszülött részlegen perinatális hallásszűrés, ami a siket gyerekek korai kiszűrésére alkalmas. Ennek a kiegészítéseképpen egy szoftverfrissítésnek köszönhetőn klinikai szintű audiológiánk van Matievics adjunktusnő jóvoltából. E mellett a felsőlégúti allergiával is szeretnénk többet foglalkozni.


Szinte egész nap a műtőben áll, ha kijön akkor is „ezer fokon ég", mi motiválja nap mint nap?
- Sok az elvárás, de sok a lehetőség is. Pörgök, szeretem az adrenalint, ez a lételemem. Valami jót szeretnék itt is alkotni a csapattal közösen. Csinálom közben továbbra is azt a szakmai vonalat, amit szeretek. Minden nap a műtőben vagyok. Néha kicsit sok, mert tanítani és felügyelni is kell. Az a cél, hogy a fiatalok minél többet tudjanak operálni, őket ezzel tudom idecsábítani, lehetőséget kell nekik adni. Emellett rengeteg beteg van, és számos kuriózum, melyet máshol alig lát az ember.

Műszerek, új speciális eljárások és jól képzett orvosgárda mellett az egyik legnélkülözhetetlenebb biztos alapot a szakdolgozói gárda adja. Hogyan áll ezzel Kecskemét?
- A nővérek itt sokkal emberközelibbek, nagyon rugalmasak, segítőkészek. Jó a légkör, nem érzik magukat elnyomva vagy alárendelt szerepben. Az anyukák sokszor könnyes szemmel hálásan mesélnek az ápolóinkról. Szegeden is nagyszerű szakdolgozókkal dolgoztam. Kecskeméten még van még presztízse, hogy valaki nővér vagy szakdolgozó. Ez egy piramis, ami az alapjától stabil. A jászberényi kórházban tanultam meg, hogy egy megfelelő szakdolgozói háttér nélkül nem lehet osztályt működtetni.

Komplett, kiváló szakdolgozói hátterünk van Bori János vezető ápoló segítségével, ez mindennek a kulcsa, a legnagyobb kincs, amit vezetőként kaphatok. Persze őket is, mint az orvosokat folyamatosan képezni kell, éppen ezért már márciusban szervezünk számunkra továbbképzést.

Jó lenne, ha életpálya modellben annyira stabil lenne ez a szakma, hogy a fiatalok szívesen választanák. Egyelőre úgy látom, családon belüli generációk vannak, akik egymást váltva jönnek az egészségügybe. Ez egy családi minta orvosok és szakdolgozók körében is. Aki nem egészségügy környéként nőtt fel, annak sokkal nehezebb ezt a közeget szemmel, pszichével, gyomorral bírni. Nekünk a legfontosabb feladatunk, hogy megbecsüljük és megőrizzük őket, hiszen ezzel a háttérrel lehet közösen várat építeni.

Dr. med. habil. Bella Zsolt Ph.D. 1972-ben született Jászberényben, biológus feleségével három gyermeket nevel. Nem volt orvos a családban, pályaválasztását középiskolai biológia tanára ösztönözte. Nyaranta a jászberényi kórház gégészetén vállalt beteghordói és műtős munkát, a vonzalom itt kezdődött. Szegeden szerzett általános orvosi (1998), majd orvos- közgazdász (2001) diplomát. A manuális szakmák iránti érdeklődése a Sebészeti Műtéttanon eltöltött évek (TDK, demonstrátor) hozadéka. Pályáját Orosházán kezdte, Székely László főorvos osztályán kapta meg a stabil manuális alapokat, melyet 2001-től a Szegedi Egyetemen bővíthetett a Czigner-Jóri-Rovó féle iskolában. Fül-orr-gégegyógyász (2002) valamint allergológus és klinikai immunológus (2010) és audiológia (2020) szakvizsgát tett.

Klinikai kutatásaihoz számos nemzetközi tanulmányúton vett részt (USA, Ausztria, Olaszország, Németország, Spanyolország, Anglia, Japán, Malájzia). A Stanford Egyetemről az endoszkópos koponyalapi sebészetet és az alvásdiagnosztikai, valamint a hozzá kapcsolódó sebészeti eljárásokat hozta haza. Barzó professzorral megalapította az ország első Endoszkópos Koponyaalapi Sebészeti Munkacsoportját (2006), bevezették a minimálisan invazív endoszkópos technikán alapuló agyalapi mirigy, majd a koponyaalapi és maxillo-ethmoidális tumor műtéteket. Kedvelt szakterülete a rhinológia, világviszonylatban is először alkalmazták a Szegedi Tudományegyetemen kifejlesztett Rhinolight fényterápiás eljárást allergiás rhinitisben.

Hazánkban elsők között végzett microdebrider majd coblatios tonsillotomiat, Szegeden meghonosította az alvásfüggő légzészavarok topodiagnosztikájára alkalmas alvási endoszkópiát, terápiájára coblatios palatinalis és nyelvgyöki tonsillotomiát és epiglottopexiát/plasticát valamint az endoszkópos dacriocystorhinostomiát. A coblatios sebészi eljárást alkalmasnak találta choanalis atresia, heges subglotticus trachea szűkület és epipharyngectomia (onkológiai indikációban) kivitelezésére melyet rutinszerű sebészi beavatkozássá tett. Szegeden bevezette az endoszkópos fülsebészeti technikát. Több mint tíz éve szervez és vezet orr-, OSAS, és koponyaalapi cadaver dissectios kurzusokat, kezdők és haladók számára egyaránt.
Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK