2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Elénk tárul a felkelő nap országa

2017. 05. 10., 11:12

Japán varázslatos világát ismerhetik meg közelebbről szombaton az érdeklődők. Lesz anime-, szamurájkard-, kimonóbemutató, szaké, ­oyakodon és valódi japántea-­kóstoló, origami és rakuégetés is.

Az elmúlt hónapokban a Kecskemét-Aomori Baráti Kör jóvoltából számos olyan programon vehettek részt a japán kultúra és hagyomány iránt érdeklődők, mellyel tovább mélyíthették ismereteiket a felkelő nap országáról. A tavaly ősszel indított nyelvtanfolyamok és az idén debütáló Junko konyhája sorozat után most szombaton, a Japán-napon a gasztronómia világa mellett az ország művészetébe, harcművészetébe is betekintést nyújtanak.

Nojiri Taiko mester klasszikus stílusban írja a kandzsikat Fotó: Bús Csaba

A Japán-nap megtartásával a Kecskemét-Aomori Baráti Kör az országos Magyar–Japán Baráti Társaság megalakulásának harmincadik évfordulója előtt tiszteleg – tudtuk meg Kriston Vízi József elnöktől. Az egész napos programsorozat a város támogatásával, valamint számos hazai, külföldi partner és szervezet összefogásával valósul meg. A szervezők a programsor összeállításánál törekedtek arra, hogy Japán különleges és titokzatos világának minél szélesebb szeletét bemutathassák, valamint arra, hogy a programok között a család minden tagja találjon kedvére valót. A rendezvénynek több intézmény ad helyet.

A programok közül mindenképpen kiemelkedik a Ráday Múzeumban – szombaton záródó – kalligráfiai kiállítás. A kortárs japán művészi kalligráfia egyik elismert művelője Nojiri Taiko mester klasszikus stílusban írja a kandzsikat (kínai eredetű írásjegyek), de egyedi vonásokkal készíti azokat. A mester és közel harmincfős tanítványi gárdája most először állít ki Japánon kívül.

A szervezők egy másik különleges kiállításra is felhívnák a figyelmet. A Yoshitaka Yokozawa japán művészeti menedzser által Kecskemétre szánt, egyedülálló, Michelangelo vonzásában című kiállításon nyolc japán művésznő alkotásait, valamint két magyar, Drienyovszki János szobrait és Gaál Kis Zoltán fotográfiáit láthatja a közönség a Tudomány és Technika Házában. Ezt követően pedig egy csodálatos koncert hallgatható meg az Újkollégiumban két Bécsben élő japán ének-, illetve zeneművésztől.
Junko konyhájában oyakodon lesz a menü. A nap folyamán hagyományos japán alkoholos italokat és üdítőket, valamint valódi japán teákat kóstolhatnak az érdeklődők. A különböző japán művészeti ágak is sokszínűen mutatkoznak be: látható majd Sirbu Aida kimonógyűjteménye, Gerle Margit alkotóművész nyitott műtermében a Japán-inspirációkba ad betekintést, Kricskovics Zsuzsanna grafikus és origamiművész az origamizás világát nyitja meg az érdeklődő gyerekeknek és felnőtteknek. Nem utolsósorban közelebbről is megismerhető az ősi japán égetési technika, a rakuégetés.

Izgalmasnak és látványosnak ígérkezik a Katana szamurájkard-bemutató Sensei Prikkel Antal jóvoltából. A Free Line SE a nanbudo harcművészeti irányzatot mutatja be. A könyvbarátoknak ajánlják Kiss Sándor gazdasági szakember Japán vonzásában – a magyarok, akik szerették Japánt című könyvének bemutatóját. A tiniknek pedig Gál Klaudia Animék az Oscar-díj közelében – Tények és érdekességek a jelölt művekről című előadását.


A szombati Japán-nap programjai

• 10.00, 11.45 és 13.15: Junko konyhája – Táncsics kollégium
• 10.00–17.30: Kimonókiállítás – Technika Háza
• 10.00–12.00 Nanbudo­edzés –Hakkoda Dojo
• 11.00–12.00: Gerle Margit nyitott műterem – Technika Háza
• 13.00–14.00: Szamurájkard-bemutató – ifjúsági otthon
• 14.00–15.30: Origami – ifjúsági otthon
• 14.00–20.00: Raku kerámiaalkotások égetése – ifjúsági otthon
• 14.00–15.00: Kiss Sándor: Japán vonzásában, könyvbemutató – könyvtár
• 15.00–16.00: Gál Klaudia: Animék az Oscar-díj közelében – könyvtár
• 16.00: Kortárs japán művésznők kiállítása – Technika Háza
• 16.30: Japán művészek ajándék koncertje – Újkollégium

Forrás: baon.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés