2022. 11. 28. hétfő
Stefánia
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Gazdaságfejlesztés Bács-Kiskun megyében - Polgármesteri fórum második nap

Gazdaságfejlesztés Bács-Kiskun megyében - Polgármesteri fórum második nap
2022. 11. 22., 08:01

A háború és a klímaválság által meghatározott gazdasági környezethez való alkalmazkodást is segíti a „Bács-Kiskun megyei Paktum Plusz” foglalkoztatási program. Az együttműködés aláírására Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat polgármesteri fórumán került sor pénteken, a kecskeméti Megyeházán.

Bár a megyei munkanélküliségi mutató tartósan 5 százalék alatt van, kiemelt feladat a 30 év feletti, gazdaságilag nem aktív fiatalok, illetve az 50 év feletti regisztrált álláskeresők munkaerőpiacra való bevonása

– mondta el Papp Viktor, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Hivatal irodavezetője, ismertetve a „Bács-Kiskun megyei Paktum Plusz” néven folytatódó foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési együttműködést. A program keretében bő öt éven keresztül képzésekkel, támogatásokkal segítik a megyei foglalkoztatás bővülését, a vállalkozóvá válást, illetve a háború és a klímaválság által meghatározott gazdasági környezethez való alkalmazkodást. Ennek során építenek a korábbi megyei paktum tapasztalataira – amely egyébként jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a 2016-ban még több mint 8 százalékos megyei munkanélküliség csaknem felére esett vissza. A paktumszervezeti nyitódokumentumot Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke, illetve dr. Zombor Attila, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal főigazgatója írta alá.

A polgármesteri fórum második napján a Bács-Kiskun Megyei identitás erősítéséről is hallhattak a településvezetők. „A fejlesztési beruházások kapcsán azzal is foglalkoznunk kell, hogy a felújított intézmények hogyan lehet majd élettel megtölteni, és a megyei települések hogyan tudják megtartani, sőt vonzani a népességet. Ennek érdekében identitást és közösséget kell építeni” – emelte ki Moiskó Csilla, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Elnöki Kabinetirodájának vezetője. Hozzátette: az elmúlt években több mint 500 megyei értéket gyűjtöttek össze, arra a kérdésre keresve a választ, hogy kik vagyunk mi, Bács-Kiskun megyeiek. Ezek alapján két mesekönyvbe és két legendáskönyvbe gyűjtve mintegy 140 történetet született olyan megyei „szuperhősökkel” mint Tóbiás, Bács apó, Kun pajti vagy éppen a Petőfit megidéző Ludas Sanyi. Ezek hangoskönyvben is elérhetők, és már két rajzfilm is készült Soltszentimre/Csengőd, illetve Izsák eredettörténetével kapcsolatban.

Készültek ezen kívül társasjátékok, megyei motívumokat modern formába öntő ruhakollekció, és a félezer megyei helyi terméket a fi200 brand alatt igyekeznek összegyűjteni és népszerűsíteni. Mindezekkel a kiadványokkal, termékekkel számtalan rendezvényen találkozhattak a megye településein élők az elmúlt években.

A polgármesterek ezen túl hallhattak a területfejlesztés új irányvonalairól, az energia-megtakarítási jógyakorlatokról és a megye környezetvédelmi programjáról.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 28., 08:51
A szaunázás nem csak arról szól, hogy az ember beül a melegbe, vannak szabályai, amikre érdemes odafigyelni. Még >>>
2022. 11. 27., 18:48
Nem mindegy, melyik gyertyát gyújtod meg a koszorún Még >>>
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>
2022. 11. 24., 13:15
Valótlan tartalmú levelek terjednek az interneten úgy, hogy feladóként rendőri vezetőket jelölnek meg. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK