2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Három pályaművet díjaztak Az Év Háza Bács-Kiskun Megyében pályázaton

2015. 10. 26., 14:34

Díjat kapott a kecskeméti Rákóczi út revitalizációja, négy (azonos tervek alapján készült) erdei kilátó és egy bajai kerékpáros pihenő.

A megyei építész kamara által meghirdetett pályázatra idén még a tavalyi nyolcnál is kevesebb, csak hat pályamű érkezett be, míg korábbi években azért húsz-harminc épületet is jelöltek a díjra, a zsűri pedig több kategóriában értékelte őket. Bálint Imre, a Budapesti Építész Kamara elnöke – hosszú ideje mindig ő a Bács-Kiskun megyei pályázat bíráló bizottságának elnöke – a visszafogott érdeklődést a gazdasági válsággal és az építkezések előtt lezáruló „pénzügyi sorompóval” magyarázta.

– Ettől függetlenül hallatlanul nagy szükség van egy ilyen pályázatra, mert az építész szakmának, a környezet építésének, formálásának a társadalmasítását jelenti. Igen fontos a mai világban, hogy ne csak számítógépen és okostelefonon keresztül értesüljünk a környezetünkről, hanem járjunk is abban, és tudjuk, melyek az értékei – nyilatkozta a Baonnak Bálint Imre, hozzátéve: a hat pályamű közül hármat talált a bíráló bizottság kiemelésre érdemesnek.

A Gemenc Vándorpont kerékpáros és ökoturisztikai bázis
Forrás: www.baon.hu

A három díjazott pályázat (köztük sorrendet nem állapított meg a zsűri): a kecskeméti Rákóczi út és Vasútkert revitalizációja, egyszerűbben szólva megújítása, átalakítása (generál építész: Boros Pál, társtervező építészek: Farkas Gábor, Csuvár Zsolt), a nemrég átadott tiszaugi, tiszakécskei, petőfiszállási és kecskeméti (matkói) erdei kilátók (építész: Vinczellér Zsolt, statikus: Gyulai Imre) és a Gemenc Vándorpont, egy kerékpáros és ökoturisztikai bázis Baján, a IV. Károly rakparton (építészek: Fábik Zoltán, Lepsényi Ákos, Várhelyi Gergely).

A Baon kérdésére, hogyhogy 2015-ben díjazták a Rákóczi út már 2012-ben lezárult revitalizációját, a zsűri elnök nevetve azt mondta: most adták be róla a pályázatot, korábban nem ismerhették el, ha nem érkezett be pályaműként a bírálókhoz. Bálint Imre kiemelte: ez a projekt újraértékelte a korábban kétszer két sávos, dübörgő-pöfögő városi tengelyt, és egyszerű, de jól értékelhető eszközökkel szinte sétálóutcává alakította, ahol kiválóak a burkolatok, a sok zöldfelület, a szökőkutak javítják a mikroklímát, egyszóval kellemesen lehet üldögélni, pihenni. A zsűrielnök méltatta a nemrég átadott, felújított volt Városi Mozi épületét, a Hírös Város Turisztikai Központot is, amely szerinte jövőre várományosa lehet a díjnak. Bálint Imre már szólt is Cseke Péter színházi direktornak, hogy mindenképpen nyújtsanak majd be pályázatot..

Vinczellér Zsolt tervei alapján négy helyszínen emeltek erdei kilátót, a 17 méter magas, 25 tonnányi akác, éger és bükk faszerkezetet 3500 csavar tartja össze. A tornyok Bálint Imre jellemzése szerint „nagyon konstruktívak, a tájba jól illők”. A bajai Vándorpont kapcsán pedig azt emelte ki, hogy miután „lekapták” a régi kockakonténer épület felső szintjét, egy kicsit elfordított, „koordinátáiból kibillentett”, faburkolatú emeletet terveztek meg.

A megyei építész kamara minden évben díjaz egy nem építésztervező személyt is, aki viszont saját szakmájában sokat tesz az építészetért. Idén Versegi János, a Ver-Bau Kft. tulajdonos-ügyvezetője vehette át a Bács-Kiskun Építészetéért díjat Borbély Lajos kamarai elnöktől, mert mint elhangzott, cége kiváló minőségben dolgozik, imponálóak a referenciamunkáik, ráadásul alapító okiratukba is beleírták a minőségre való törekvést, pedig ez nem jellemző.

Pihenőhely bringásoknak, zarándokoknak, túrázóknak 

Fábik Zoltán építész szerint igazi turisztikai csomópont lehet a bajai rakparton a Gemenc Zrt. nemrég átadott Vándorpontja, hisz érinti az Országos Kéktúra, a Magyar Zarándokút, valamint az EuroVelo 6 kerékpáros túraútvonal is. Az épületben korábban a farönköket rakodó munkások öltöztek, volt itt egy iroda a hajóskapitányoknak is, lent pedig egy raktár, de az utóbbi időkben már alig használták. Mostantól viszont a bringások, a gyalogos- és vízi turisták, valamint a zarándokok vehetik birtokba. Kerékpárjavító műhely, kerékpártároló, mosoda is helyet kapott a Vándorpontban, a pihenést függő- és hintaágyak biztosítják, a felső faburkolatos szint pedig nagy üvegfelületeivel remek kilátást biztosít a Dunára és a gemenci erdőre.

 

Forrás: Baon

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés