2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

A kalocsai járásból második éve nem nyert település a Virágos Magyarországért Versenyen - Különdíjat kapott Kecskemét

A kalocsai járásból második éve nem nyert település a Virágos Magyarországért Versenyen - Különdíjat kapott Kecskemét
Zsiga Ferenc  |  2022. 11. 23., 17:40

Idén 29. alkalommal adták át a legvirágosabb településeknek járó elismeréseket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusán tartott ünnepélyes díjkiosztón, 2022. november 18-án. A Virágos Magyarország 2022-es győztesei között több mint 50 díj talált gazdára, ám míg a korábbi években számos, főként Duna menti település kapott elismerést, addig a kalocsai járásból immár második éve egyetlen város vagy község nem szerepel a díjazottak között. A legtöbb járásbéli település az aszály és az egyre szorosabb verseny miatt nem indult az idei megmérettetésen. A földrajzi távolságot tekintve legközelebbi városok közül Paks a Technológiai és Ipari Minisztérium díját város kategóriában, Kecskemét megyei jogú város a Magyar Turisztikai Ügynökség különdíját nyerte el.

Az ország legjelentősebb környezetszépítő versenye során rekordszámú jelentkezés mellett 339 önkormányzat – köztük 32 határon túli jelentkező – összesen 439 pályázatát bírálta el az elmúlt hónapokban a közel 150 tagú szakmai zsűri, közülük kerültek ki most a szakmai elismerésben részesített pályázók.

A nagyvárosok kategóriájában Debrecen, a 30 ezer lakosnál kisebb városok közül pedig Makó képviselői vehették át a fődíjat, míg Zalakaros lett a fődíjas ezer főnél népesebb kisváros, a legkisebb falvak közül Gyugy lett a legvirágosabb település. A Miniszterelnökség különdíját két kategóriában Cegléd és Balatongyörök érdemelte ki, a Belügyminisztérium több díja között jutalmazta a legvirágosabb budapesti kerületet, amely idén a X. kerület lett. A Magyar Turisztikai Ügynökség különdíjával pedig Kecskemét és Telkibánya lett gazdagabb.

A szakmai zsűri általánosságban kiemelte, hogy az aszályos nyár ellenére érkezett rekordszámú pályázat is rámutat arra, mekkora jelentősége van a helyi közösségek számára a zöld környezet folyamatos fejlesztésének. A klímaváltozás hatásaira számos település reagál technológiaváltással, illetve a telepített növénykultúra megváltoztatásával. Egyre többen alkalmaznak egynyári virágok helyett évelőket, vagy fordítanak figyelmet a fásításra, de az esővíz felhasználására is mutattak jó példákat a települések.

Az ünnepségen megemlékeztek arról is, hogy idén szeptemberben az Entente Floral Europe verseny balatonfüredi díjátadóján a nemzetközi zsűri elismerte Veresegyház, Orfű és Székesfehérvár környezetszépítés érdekében végzett munkáját.

A Virágos Magyarország, az ország legtöbb közösséget megmozgató és legpatinásabb környezetszépítő versenye 2023-ban ünnepli fennállásnak 30-ik évfordulóját, ebből az alkalomból számos érdekességgel készül majd a szervező bizottság a következő versenyidényben. A 2022. évi Virágos Magyarország díjazottjainak teljes névsorát a verseny honlapján olvashatja el.

A Virágos Magyarország 2022 versenyén Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata a Magyar Turisztikai Ügynökség különdíját nyerte el. A verseny szervezője ezen túl elismerését fejezte ki Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának a lakosság bevonásáért és a gingko fasor (Rigó utca) kialakításáért, gondozásáért.

Hegedűs Ágoston, a kecskeméti Boldogasszony Rózsakert alapítója, Győri András városi főkertész, Erdélyi Regina a kecskeméti polgármesteri hivatal várostervezési osztályának munkatársa és Prof. Dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében a különdíjat Prof. Dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester vette át.


A kiemelt kép forrása: Virágos Magyarország / Facebook

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK