2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Lerakták a leendő egyetemi központ alapkövét Kecskeméten

2015. 10. 30., 09:56

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke csütörtökön Kecskeméten elhelyezte a gazdálkodástudományi kar, a leendő egyetemi központ alapkövét.

Balog Zoltán köszöntőjében hangsúlyozta: a felépülő új campus a magyar gazdaságot és a magyar nemzetstratégiát szolgálja.

Bejelentette, döntés született arról, hogy a Kecskeméti Főiskolán újonnan létrejövő gazdaságtudományi kar gazdálkodás- és menedzsmentszakos hallgatói 2016 szeptemberében megkezdhetik tanulmányaikat, duális képzés keretében. Balog Zoltán kitért arra, hogy a kecskeméti és a szolnoki főiskola összevonásával jön létre a térségben a jövőbeni egyetem.

A főiskola és majd az egyetem piacképes diplomát ad, akik itt végeznek "nemcsak adófizető polgárok lesznek, hanem egészben, egész nemzetben gondolkodnak" - fogalmazott.

„A jövő erős, független Magyarországát építjük” - fűzte hozzá az emberi erőforrások minisztere.


Forrás: Bartos Gyula / EMMI

Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP), Kecskemét polgármestere emlékeztetett arra, hogy a város a gazdasági világválság közepette is fejlődni tudott, fel tudott kerülni a világgazdaság térképére. Idézte Kecskemét jelmondatát – sem magasság sem mélység nem rettent –, amely jellemzője az itt lakók gondolkodásának.

Úgy fogalmazott: bátorság, kreatív gondolkodás és erős szövetségesek kellettek ahhoz, hogy a város az utóbbi 25 évben kiemelkedő fejlődési pályára tudjon lépni. Szemereyné Pataki Klaudia reményét fejezte ki, hogy az alapkő egyben a fiataloknak jövőt kínáló város alapköve is.

Varga László, az Athéné Domus Mentis Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte, a régi kórház épületegyüttesének elbontásával végeztek, annak helyén két év múlva állni fog az új campus.

Matolcsy György, az MNB elnöke úgy fogalmazott: emelkedő nemzet egyetemet épít. Emlékeztetett arra, hogy mintegy 700 esztendővel ezelőtt épült az első egyetem az országban.

Matolcsy György, aki 2006-ban a Bács-Kiskun megyei listáról került be az Országgyűlésbe, Kecskemétről mint szeretett városáról beszélt, amely szavai szerint nem csupán termelési, hanem szellemi és kulturális központ is.

Fontosnak nevezte, hogy a campus elkészülése után a „termelési központ és az egyetemi város” összekapcsolódik. Az MTI kérdésére Matolcsy György elmondta: a nemzeti bank társadalmi felelősségvállalás stratégiájának Magyarország teljes megújulásának elősegítése a célja, amelynek egy lépése a jövőbeli kecskeméti egyetem felépítése.

„Kell egy nemzetstratégiai központ, ami egyben gyakorlatias, egyben az új közgazdasági gondolkodás központja, ahol a nemzeti hagyomány és a modern gondolkodás találkozik” – fogalmazta meg az épülő campus jövőbeli tevékenységének alapját. Matolcsy György szavai szerint „szerencsés helyzetben vagyunk, mert 2010 óta nemzeti kormánya van az országnak”.

A második Orbán-kormány rendbe hozta az ország gazdaságát és a pénzügyi életet, a Magyar Nemzeti Bank ezért lehet megint a magyar nemzet bankja – fogalmazott, hozzátéve, hogy a nemzeti bank a Kárpát-medencében és a világban élő magyarok, „a globális magyarság” érdekeit képviseli.

Az MNB által létrehozott Athéné Domus Mentis Alapítvány finanszírozásával, mintegy 15 milliárd forintos beruházással épülő, 30 ezer négyzetméter alapterületű, 1500 hallgatót befogadó, 6 épületből álló campus 2017 őszére készül el.

Forrás: Magyarország Kormánya

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés