2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Megnyílt a III. Nemzetközi Vertcsipke fesztivál

2016. 08. 18., 22:17

A vertcsipke alkotások mindennapi használatát is bemutatja az a nemzetközi fesztivál, amelyet csütörtökön délután nyitottak meg a Tudomány és Technika Házában. A kiállítás és a vertcsipke készítés bemutatója augusztus 19-21. között naponta 10-13 és 15-18 óra között tekinthető meg, 20-án 18 órai kezdettel pedig divatbemutatót tartanak.

A III. Nemzetközi Vertcsipke Fesztiválon Anglia, Ausztria, Csehország, Franciaország, Lengyelország, Hollandia és Szlovákia és a vendéglátó Magyarország vertcsipke-készítői találkoznak, hogy megmutassák nemzeteik jellegzetes motívumait, kézimunkáit. A fesztivált Bedő Istvánné vertcsipke-készítő mester mellett a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület, Kecskemét önkormányzata illetve a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület szervezte, rendezte. A fővédnökséget Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere vállalta.

A programot Engert Jakabné önkormányzati képviselő, a Nők a Nemzet Jövőjéért egyesület elnöke nyitotta meg. Egyebek mellett elmondta: megtiszteltetés városunk számára, hogy harmadszor is otthont adhat a fesztiválnak, amely Kecskemét kulturális életének egyik új, üde színfoltjává vált az évek során.


Forrás: www.hiros.hu

- A vertcsipke készítés évszázados múltra tekint vissza. Egy-egy ilyen találkozás alkalmával – azon túl, hogy csodálatos élményeket nyújt a kiállítás látogatóinak – megismerhetjük e remekművek készítésének fortélyait is. A vertcsipke készítők pedig megoszthatják egymással szakmai, művészi tapasztalataikat, hozzájárulva ezzel a vertcsipke életben tartásához is – hangsúlyozta Engert Jakabné.

Bedő Istvánné vertcsipke-készítő mester, a fesztivál megálmodója elmondta: az augusztus 21-éig tartó fesztivál látogatói megismerhetik a csipke felhasználásának módjait a mindennapokban: a divatban és kiegészítőkben gallérként vagy éppen ékszerként, a lakásművészetben lámpaburán vagy karácsonyfadíszként, illetve a konyhában akár egy kötény díszeként.

A kiállításon láthatóak lesznek a szlovákok zoborvidéki csipkevariációi, a csehek kicsit merészebb, modernebb stílusú és vastagabb szállal készülő, a fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő színesebb kézimunkái, valamint a lengyelek terítői. Az angolok szintén vastagabb szállal dolgoznak, és ezúttal jórészt különféle sálakkal mutatkoznak be a tárlaton. A hollandok igazán egyedi, különleges térbeli csipkekreációkkal, virágokkal érkeznek, míg az osztrák kiállítók a jellegzetes német csipkéket vonultatják fel. A franciák a tüll alapú csipkék csoportjába tartozó Chantilly, vagyis fekete csipkékkel gazdagítják a kínálatot. A magyarokat Bedő Istvánné és a helyi Kecskeméti Csipkecsoport felnőtt tagjai, valamint gyermektanítványai képviselik.

A fesztivál alatt a különböző országok kiállítói az általuk képviselt technikából bemutatót is tartanak az érdeklődőknek.

A fesztivál egyik érdekességeként a frivolitást vagy hajócsipkét - egy különleges csomózásos technikát - is megismerhet a közönség. A külföldi mintára megvalósuló seregszemle része lesz a Prágai Iparművészeti Főiskolán csipkedíszítéssel készült ruhák és kiegészítők divatbemutatója is. Az alapján, hogy milyen eszközök segítségével készül a csipke mintája megkülönböztetünk varrott vagy tűcsipkét, horgolt, kötött és vertcsipkét. Ez utóbbit verőpálcákra fűzött szálakkal készítik úgy, hogy egy henger alakú párnán a fonállal a gombostűvel kialakított mintákat fonják, szövik vagy éppen csavarják körbe.

Forrás: www.hiros.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>