2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Megnyílt a III. Nemzetközi Vertcsipke fesztivál

2016. 08. 18., 22:17

A vertcsipke alkotások mindennapi használatát is bemutatja az a nemzetközi fesztivál, amelyet csütörtökön délután nyitottak meg a Tudomány és Technika Házában. A kiállítás és a vertcsipke készítés bemutatója augusztus 19-21. között naponta 10-13 és 15-18 óra között tekinthető meg, 20-án 18 órai kezdettel pedig divatbemutatót tartanak.

A III. Nemzetközi Vertcsipke Fesztiválon Anglia, Ausztria, Csehország, Franciaország, Lengyelország, Hollandia és Szlovákia és a vendéglátó Magyarország vertcsipke-készítői találkoznak, hogy megmutassák nemzeteik jellegzetes motívumait, kézimunkáit. A fesztivált Bedő Istvánné vertcsipke-készítő mester mellett a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület, Kecskemét önkormányzata illetve a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület szervezte, rendezte. A fővédnökséget Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere vállalta.

A programot Engert Jakabné önkormányzati képviselő, a Nők a Nemzet Jövőjéért egyesület elnöke nyitotta meg. Egyebek mellett elmondta: megtiszteltetés városunk számára, hogy harmadszor is otthont adhat a fesztiválnak, amely Kecskemét kulturális életének egyik új, üde színfoltjává vált az évek során.


Forrás: www.hiros.hu

- A vertcsipke készítés évszázados múltra tekint vissza. Egy-egy ilyen találkozás alkalmával – azon túl, hogy csodálatos élményeket nyújt a kiállítás látogatóinak – megismerhetjük e remekművek készítésének fortélyait is. A vertcsipke készítők pedig megoszthatják egymással szakmai, művészi tapasztalataikat, hozzájárulva ezzel a vertcsipke életben tartásához is – hangsúlyozta Engert Jakabné.

Bedő Istvánné vertcsipke-készítő mester, a fesztivál megálmodója elmondta: az augusztus 21-éig tartó fesztivál látogatói megismerhetik a csipke felhasználásának módjait a mindennapokban: a divatban és kiegészítőkben gallérként vagy éppen ékszerként, a lakásművészetben lámpaburán vagy karácsonyfadíszként, illetve a konyhában akár egy kötény díszeként.

A kiállításon láthatóak lesznek a szlovákok zoborvidéki csipkevariációi, a csehek kicsit merészebb, modernebb stílusú és vastagabb szállal készülő, a fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő színesebb kézimunkái, valamint a lengyelek terítői. Az angolok szintén vastagabb szállal dolgoznak, és ezúttal jórészt különféle sálakkal mutatkoznak be a tárlaton. A hollandok igazán egyedi, különleges térbeli csipkekreációkkal, virágokkal érkeznek, míg az osztrák kiállítók a jellegzetes német csipkéket vonultatják fel. A franciák a tüll alapú csipkék csoportjába tartozó Chantilly, vagyis fekete csipkékkel gazdagítják a kínálatot. A magyarokat Bedő Istvánné és a helyi Kecskeméti Csipkecsoport felnőtt tagjai, valamint gyermektanítványai képviselik.

A fesztivál alatt a különböző országok kiállítói az általuk képviselt technikából bemutatót is tartanak az érdeklődőknek.

A fesztivál egyik érdekességeként a frivolitást vagy hajócsipkét - egy különleges csomózásos technikát - is megismerhet a közönség. A külföldi mintára megvalósuló seregszemle része lesz a Prágai Iparművészeti Főiskolán csipkedíszítéssel készült ruhák és kiegészítők divatbemutatója is. Az alapján, hogy milyen eszközök segítségével készül a csipke mintája megkülönböztetünk varrott vagy tűcsipkét, horgolt, kötött és vertcsipkét. Ez utóbbit verőpálcákra fűzött szálakkal készítik úgy, hogy egy henger alakú párnán a fonállal a gombostűvel kialakított mintákat fonják, szövik vagy éppen csavarják körbe.

Forrás: www.hiros.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK