2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Megyénkben 113 kilométer hosszú drótháló lesz

2015. 06. 19., 11:06

Sajtótájékoztatót tartott tegnap Rideg László, a megyei önkormányzat elnöke a kormány szerdai, a magyar-szerb határ lezárására vonatkozó döntésével kapcsolatban. Mint arról beszámoltunk: hamarosan 175 kilométer hosszú, 4 méter magas kerítés épül a déli határszakaszra, a kormány ezzel a lépéssel szeretne gátat szabni a hazánkba irányuló migrációs hullámnak. Rideg László elmondta, hogy az ötlet nem egyedi, Bulgária is drótkerítéssel védi a Törökországgal határos határszakaszát, az ott visszatartja a Törökország felől érkező bevándorlókat.

Bács-Kiskun megyében a tervezett kerítésből 113 kilométer fog megépülni. Mivel megyénknek a leghosszabb a Szerbiával közös határszakasza, a migrációs nyomás is leginkább itt, illetve Csongrád megyében érzékelhető. A sajtótájékoztatón elhangzott: az illegális bevándorlók száma 2011 óta folyamatosan emelkedik, idén eddig már annyi határsértőt fogott el a rendőrség, mint tavaly egész évben. Most jellemzően afgán, pakisztáni és iraki migránsok érkeznek, de az utóbbi időben megnövekedett az afrikai térségből útnak indulók száma is.

– Nem igaz, hogy csak a háborús országokból érkeznek hazánkba migránsok. Közel hatvan országból érkeznek, nincs mindenhol háború – mondta Rideg László, aki hozzátette: Európa más országai is egyre szigorúbb lépéseket tesznek, Ausztria, Németország és Franciaország lezárja belső határait a bevándorlók előtt. Rideg László elmondása szerint Ausztria és Németország 15 ezer bevándorló Magyarországra történő visszaküldéséről döntött, hiszen ők először hazánkban léptek be az EU területére.

Rideg László arra a kérdésünkre, hogy mikorra készül el a kerítés és mennyibe fog kerülni, egyelőre nem tudott válaszolni. A Népszabadság információi szerint a kormány 22 milliárd forintból tervezi megvalósítani a határzárat.

Szükség lesz a halasi menekülttáborra?

Mint arról korábban beszámoltunk: a kiskunhalasi egykori szovjet tüzérlaktanyát menekülteket befogadó állomássá alakítják. A tereprendezési munkák már elkezdődtek. A határzár hírével párhuzamosan felvetődött a kérdés, hogy – ha elméletileg a drótkerítés megállítja a menekülthullámot – szükség van-e a kiskunhalasi laktanya költséges menekülttáborrá alakítására. A kérdés adott akkor is, ha 15 ezer bevándorlót visszaküldenek Ausztriából és Németországból hazánkba, hiszen a halasi laktanya csupán néhány száz, esetleg ezer ember elszállásolására alkalmas. Rideg László szerint a halasi laktanya ügyének kérdése attól is függ, hogy mikor és hogyan fog a kerítés megvalósulni.

 

Forrás: BAON

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK