2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Olcsóbban dolgozik a vidéki ember

2016. 02. 19., 09:15

Óriási a különbség a fővárosi és a vidéki bérek között. Erre lehet következtetni azokból a számadatokból, amelyeket a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tett közzé. Egy tavaly őszi felmérés alapján Budapesten a nettó átlagbér 204 ezer forint volt. Ez csaknem duplája például a békési hasonló értéknek. Magyarország dél-keleti megyéjében szeptemberben 116 ezer forint volt a nettó bér – írja a baon.hu.

Bács-Kiskunban sem sokkal jobb a helyzet, a megyei átlag ugyanis csak 131 ezer forint volt. Ha figyelembe vesszük azt, hogy Kecskemétre az utóbbi 6 évben jelentős nagyvállalatok telepedtek le, amelyek közel 6-7 ezer embernek adnak munkát, akkor az említett átlag nem tűnik magasnak. Pedig a miniszterelnök is megemlítette a múlt heti látogatása során, hogy Győr és Debrecen után Kecskemét a harmadik leggyorsabban fejlődő ipari centrum Magyarországon. Ebben van is igazság, ugyanakkor az is tény, hogy a Kalocsa-Kiskőrös-Kiskunhalas vonaltól délre lévő területek gazdasági leszakadása folyamatos. Az itteni bérek igen csak alacsonyak, és a megyei átlagot lefelé húzzák.

Azonban mégis érdekes, hogy az ipari béreket a Mercedes autógyár és az őt kiszolgáló cégek sem lökték meg. Bár ma a világ egyes számú autógyára termel Kecskeméten, a megyei ipari bérek átlaga nettó 147 ezer forint volt. Budapesten ugyanez az érték viszont 213 ezer forint. Hogy honnan is ez a különbség?

Ez talán abból az évtizedes gondolkodásmódból fakad, miszerint vidéken minden olcsóbb, következésképpen a munkaerő sem kerül annyiba mint a fővárosban. A boltok árait nézegetve azonban a valóság az, hogy Kecskeméten, Kiskőrösön vagy akár Tiszakécskén semmivel sem olcsóbb a tej, a kenyér, a liszt, a felvágott. A fűtőgáz, az elektromos áram ára ugyannyi mindenhol idehaza, tankolni sem lehet olcsóbban a legtöbb vidéki benzinkútnál, mint a fővárosban. Az viszont igaz, hogy vidéken az ingatlanok olcsóbbak, mint Budapesten. Ennek azonban az az oka, hogy a lepusztulóban lévő kistérségekből elmenekülnek a családok és a fiatalok, mert nem találnak megfelelő bérezésű munkát. Így leértékelődnek a házak és a lakások árai is Bács-Kiskun hátrányos helyzetű területein – olvasható a portálon.

Pedagógusok

A főváros és a vidék közötti különbségeket növeli az oktatási szektorban dolgozók bérének az eltérése is. Ez azonban az állami életpálya rendszer bevezetésének következtében nem jelentős. Budapesten nettó 173 ezer, Bács-Kiskunban 158 ezer, Csongrádban 168 ezer, míg Békés megyében 160 ezer forintot keresnek havonta a pedagógusok – mutat rá a cikk.

Pénzügyi szektor

Óriási a különbség azonban a pénzügyi szektorban dolgozók között. Ha valaki Budapesten dolgozik, akkor ott jóval többet kereshet, mint vidéken. Ez részben annak köszönhető, hogy a bankok központjai a fővárosban működnek, ahol a magas beosztású vezetők bérei összehasonlíthatatlanul magasabbak, mint a centrumtól messze található bankfiókban. Budapesten nettó 351 ezer, Bács-Kiskunban 162 ezer, Csongrádban 192 ezer, míg Békésben 180 ezer forint a pénzügyi szektorban dolgozók átlagfizetése.

Forrás: Baon

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés